#EAN20. Tulburările de somn ar putea fi corelate cu apariția unui nou AVC la pacienții cu antecedente cerebrovasculare

  • Health literacy



Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt evenimente acute, cu risc ridicat de deces, care conduc la sechele importante în cazul pacienților care supraviețuiesc. O categorie importantă de simptome sunt cele care pot prezice apariția unui nou episod cerebrovascular. Un studiu prezentat în cadrul Congresului European de Neurologie EAN20 demonstrează importanța tulburărilor de somn și corelația acestora cu apariția unui AVC la pacienții cu antecedente cerebrovasculare.

congres academie neurologie european EAN congress 2020 may 23 - 26 virtual
Cea de-a șasea ediție a congresului Academiei Europene de Neurologie, EAN20, se desfășoară virtual.

Relația dintre tulburările de somn și recurența AVC

Studiul prezentat în cadrul Întâlnirii Virtuale EAN20 a urmărit o serie de tulburări de somn: apneea în somn, insomnia, hipersomnia și somnolența pe parcursul zilei, sindromul de picioare neliniștite (o senzație neplăcută a membrelor inferioare, care este resimțită în repaus și este ameliorată prin mișcare, afectând astfel procesul de a adormi). Toate aceste tulburări au fost cuantificate pentru fiecare pacient în parte, la 1, 3, 12 și 24 de luni de la evenimentul cerebrovascular inițial.

abonare

Au fost incluși 438 de pacienți (vârsta între 21 și 86 de ani, media fiind de 65 de ani), care au suferit un AVC ischemic sau un AIT (accident ischemic tranzitoriu – o formă de ischemie cerebrală care se remite în 24 de ore). Situația somnului în această cohortă a fost următoarea:

  • Mai mult de o treime dintre pacienți prezintă insomnie, cuantificată printr-un scor ≥ 8 în Insomnia Severity Index; 
  • 8 % dintre pacienți au fost diagnosticați cu sindromul picioarelor neliniștite;
  • 26% dintre aceștia prezintă mai mult de 20 de episoade de apnee sau hipopnee, în fiecare oră de somn;
  • 15% dintre pacienți au o durată a somnului normal de scurtă sau lungă, cu o proporție mai mare dintre aceștia încadrându-se în cea de-a doua categorie.
index severitate insomnie chestionar calitate somn ciclu nictemeral
Indexul severității insomniei: un scor de 8-14 puncte semnifică insomnie subclinică, insomnia moderată apare la scoruri de mini 15, iar un scor de 22 semnifică insomnie severă.

Cuantificând toate aceste afecțiuni, s-a observat că severitatea tulburărilor de somn se corelează cu apariția unei recurențe cerebrovasculare, în următoarele 3-24 de luni de la AVC, recurențe care includ un alt AVC sau AIT, însă și un infarct miocardic acut (eveniment acut cu factori de risc cardiovasculari similari AVC-ului). O afectare semnificativă a somnului crește riscul unui eveniment secundar cerebrovascular de 2,1 ori.

Simptomele post-AVC

Simptomatologia care urmează unui accident vascular cerebral este importantă, deoarece o proporție importantă din populația lumii, și mai ales a României, suferă un astfel de eveniment cerebrovascular. România se află printre țările în care accidentul vascular cerebral face cele mai multe victime în rândul populației. Potrivit statisticilor din 2015, România se află pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe noi cazuri de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune. După infarct, AVC-ul este cea mai frecventă cauză de deces în țara noastră. 

Infografic accident vascular cerebral acut
INFOGRAFIC: Recunoașterea primelor semne și simptome ale accidentului vascular cerebral acut în timp scurt este esențială.

Prevenția episoadelor secundare, post-AVC, este deosebit de importantă, deoarece aproximativ 17% dintre pacienți suferă un nou accident ischemic cerebral, în 5 ani de la primul AVC. Având în vedere că evenimentele cerebrovasculare se corelează cu o serie de factori de risc comportamentali și cu alte comorbidități, controlul acestora reprezintă o metodă eficientă de a evita recurențele ischemice cerebrale:

Manifestările pe termen lung, care urmează unui accident vascular cerebral, sunt multiple și constituie o provocare pentru managementul pacienților. Cu toate acestea, în perioada 2005-2006, doar 30% dintre supraviețuitorii unui AVC au avut acces la terapii de recuperare. Simptomele sunt în legătură cu regiunea din creier afectată de ischemie, și dictează îngrijirile necesare. De exemplu, pot persista simptome de mobilitate (paralizii de membre) sau afectarea vorbirii, care necesită fizioterapie și logoterapie. De asemenea, pacientul poate fi afectat de manifestări depresive și anxioase, care impun suport psihologic sau psihiatric. Funcția cognitivă, formată din memorie, atenție, concentrare, comunicare, orientare în spațiu etc., poate fi afectată. 

Și funcții fiziologice de bază, precum deglutiția, funcția vizuală sau auditivă, continența urinară și digestivă, pot fi afectate și necesită suport adecvat. În ceea ce privește tulburările de somn, se raportează o incidență de peste 50% a acestora printre supraviețuitorii unui accident vascular cerebral.

Citește și: