#EAU19. Testele de personalitate pot duce la îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu cancer de prostată

  • Altfel despre Cancer



Oamenii de știință au descoperit că bărbații cu un grad ridicat de neuroticism – între un sfert și o cincime dintre bărbații din țările dezvoltate – sunt mult mai susceptibili să sufere efecte adverse, precum disfuncția erectilă și incontinența, care pot pune în pericol recuperarea lor după chirurgia cancerului de prostată. Cercetătorii spun că medicii specialiști ar trebui să ia în considerare testarea tipurilor de personalitate pentru a se asigura că pacienții tratați pentru cancerul de prostată primesc cea mai bună îngrijire. Acest studiu a fost prezentat la Congresul Asociației Europene de Urologie din acest an, care are loc între 15 și 19 martie, la Barcelona.

Factorii care influențează efectele adverse postoperatorii după tratamentul chirurgical pentru cancerul de prostată au fost studiați pe scară largă în ultimele decenii. Studiile anterioare au demonstrat că incontinența urinară este legată de vârstă și de dezvoltarea tehnicilor chirurgicale, în timp ce disfuncția erectilă este influențată de vârstă și de pretratamentul funcției erectile. Neuroticismul influențează puternic funcțiile urinare, intestinale și sexuale în general. Cu toate acestea, puține studii privind bărbații tratați chirurgical pentru cancerul de prostată au examinat asociațiile dintre efectele adverse ale tratamentului și neuroticism.

abonare

„Neuroticismnul nu este o boală, ci o trăsătură de bază a personalității, cum ar fi extraversiunea; cu toții avem un anumit grad de neuroticism. Ceea ce am descoperit a fost că acei pacienți care prezintă o tendință mai mare de neuroticism au rezultate mai slabe la 3 ani după operația de cancer de prostată. Acesta este un efect real, iar medicii trebuie să ia în considerare acest lucru, în același mod în care luăm în considerare factorii fizici înainte și după tratamentul cancerului. Aceasta înseamnă că este posibil să avem nevoie de o testare mai avansată a personalității pentru identificare și consiliere și poate o monitorizare mai specializată a acelor bărbați care ar putea fi expuși unor riscuri mai ridicate. Noi credem că riscul crescut de efecte adverse este de natură să împiedice recuperarea globală a pacientului, deși studiul nu a fost conceput pentru a măsura acest lucru.”- conducătorul studiului, Dr. Karol Axcrona (de la Spitalul Universitar Akershus, Norvegia) .

În anul 2011, autorii studiului au analizat datele a 982 de bărbați care au suferit o intervenție chirurgicală de prostată (prostatectomie radicală) la Spitalul Universitar din Oslo, Norvegia. Pe parcursul recuperării după intervenția chirurgicală, 761 dintre respondenți au auto-raportat neuroticism, în urma completării unui chestionar standard. 22% dintre bărbați au înregistrat un nivel ridicat al neuroticismului, ceea ce este în concordanță cu prevalența personalității nevrotice în studiile naționale din Norvegia (22%) și din alte țări precum Țările de Jos (25%). Acești bărbați au prezentat scoruri semnificativ mai slabe atunci când au fost chestionați cu privire la recuperarea lor în urma prostatectomiei radicale.

„Aproximativ o cincime dintre bărbați au obținut un punctaj ridicat pentru neuroticism. Acești bărbați au prezentat efecte adverse mult mai semnificative după intervenția chirurgicală de cancer de prostată. Folosim un chestionar standard pentru a măsura calitatea vieții la bărbați după intervenția chirurgicală a cancerului de prostată și, în medie, pacienții cu grad mare de neuroticism au înregistrat în jur de 20% mai multe evenimente decât pacienții non-nevrotici dintr-o varietate de efecte secundare, incluzând disfuncția erectilă, scurgeri urinare și probleme intestinale. Acest lucru reflectă efectul personalității asupra recuperării bolii în general, dar trebuie să vedem aceste rezultate și în alte studii” – Dr. Karol Axcrona.

Până în prezent, diferențele în ceea ce privește rezultatele intervenției chirurgicale ale cancerului de prostată au fost considerate a fi în mare parte datorate diferitelor tehnici chirurgicale și circumstanțele ale bolii. Acest studiu arată că personalitatea poate fi de asemenea un factor care contribuie la rezultatele chirurgicale.

 „Aceasta este o lucrare interesantă și nouă. Ar fi foarte valoroasă pentru cei afectați, dar poate fi dificil să se testeze toți pacienții; astfel, în termeni practici, ar putea fi necesară selectarea în prealabil a pacienților care sunt cel mai expuși riscului. Știm că aproximativ unul din cinci va avea tendința de neuroticism, dar trebuie să fim mai siguri cum se traduce acest lucru în efectele clinice sau psihologice postoperatorii, deci avem nevoie de mai multe date”- Prof. Arnulf Stenzl (Tuebingen, Germania), directorul Oficiului Științific al Asociației Europene de Urologie.

Chestionarul EPIC-26 utilizat în acest studiu pentru măsurarea efectelor adverse postoperatorii poate fi accesat aici.

Neuroticismul

Neuroticismul este o trăsătură fundamentală a personalității, caracterizată de dispoziție variabilă, teamă, îngrijorare, frustrare, invidie, gelozie și singurătate. Persoanele cu un scor înalt în ceea ce privește neuroticismul sunt mai predispuse decât ceilalți să experimenteze anxietate, furie, vinovăție și depresie. Astfel de persoane au un răspuns amplificat la stresori, interpretează diverse situații ca fiind amenințătoare și percep frustrările minore ca fiind extrem de dificile. Deoarece este o trăsătură care sensibilizează stările negative, neuroticismul acționează ca un amplificator al emoțiilor negative, făcându-le mai intense și mai puțin tolerabile.  Toate modelele de personalitate includ neuroticismul în caracteristicile lor, deoarece este o trăsătură care marchează tendința emoțională de bază a fiecărui individ.

Citește și: