FDA aprobă nivolumab + ipilimumab ca primă linie de tratament în cancerul pulmonar non-microcelular metastazat cu expresie PD-L1≥1%

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologia



Combinația Opdivo (nivolumab) plus Yervoy (ipilimumab) a fost aprobată de FDA (U.S. Food and Drug Administration) pentru tratamentul de primă linie al pacienților adulți cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), metastatic, care exprimă markerul PD-L1 ≥1% și fără mutații tumorale genomice EGFR sau ALK. În studiul clinic CheckMate -227 (partea 1a), asocierea nivolumab cu ipilimumab a demonstrat supraviețuire globală superioară și durabilă pe termen lung comparativ cu chimioterapia. Aceasta este a cincea indicație pentru nivolumab + ipilimumab, fiind în același timp și singura dublă imunoterapie aprobată de FDA.

„Pacienții cu cancer pulmonar metastatic au în continuare nevoie de noi opțiuni de tratament care pot oferi răspunsuri durabile. Rezultatele din studiul CheckMate -227 arată că această strategie care combină două imunoterapii oferă șansa de supraviețuire pe termen lung pentru pacienții adecvați cu NSCLC metastatic”, a declarat Dr. Matthew D. Hellmann, autor al studiului și medic oncolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Terapie combinata nivolumab + ipilimumab
Sursa foto: Bristol-Myers Squibb

Această aprobare se bazează pe partea 1a din studiul de fază III, CheckMate -227, în care combinația Opdivo + Yervoy a demonstrat supraviețuire globală (OS) superioară comparativ cu chimioterapia, indiferent de histologia tumorii, după o perioadă minimă de urmărire de 29 de luni. Supraviețuirea globală medie a fost 17,1 luni față de 14,9 luni. La un an de la inițierea tratamentului oncologic, 63% dintre pacienții din studiu tratați cu Opdivo + Yervoy și 56% din cei tratați chimioterapic se aflau în viață, respectiv 40% și 33% la doi ani. La trei ani, 33% dintre pacienții tratați cu Opdivo + Yervoy și 22% dintre cei tratați cu chimioterapie supraviețuiau.

abonare

Rata globală de răspuns (ORR), confirmată după o urmărire minimă de 28 de luni, a fost de 36% pentru nivolumab + ipilimumab (răspuns complet – 5,8%, și 30,1% – răspuns parțial) și 30% cu chimioterapie (1,8% – răspuns complet, și 28,2% – răspuns parțial).

La 58% dintre pacienți au apărut reacții adverse severe. Combinația Opdivo + Yervoy a fost întreruptă din cauza reacțiilor adverse la 24% dintre pacienți și 53% au avut cel puțin o doză de tratament neadministrată din cauza reacțiilor adverse. Cele mai frecvente reacții adverse grave au fost pneumonie, colită, hepatită, embolie pulmonară, insuficiență suprarenală. Reacții adverse fatale au apărut la 1,7% dintre pacienți.

Imunoterapia dublă cu nivolumab și ipilimumab – indicată în 5 forme de cancer

Nivolumab este un anticorp monoclonal care inhibă PD-1. Acesta funcționează ca un inhibitor de punct de control (checkpoint inhibitor) al reacției imune: limfocitele T nu mai sunt inhibate de receptorul PD-1 de pe suprafața lor, astfel pot ataca mai eficient celulele tumorale. Ipilimumab este un anticorp monoclonal, care acționează de asemenea prin blocarea punctelor de control. Acesta inhibă proteina CTLA-4 de pe suprafața limfocitului T, astfel acesta este mai eficient în atacarea celulelor tumorale. 

Opdivo + Yervoy este o combinație unică de doi inhibitori ai punctelor de control imunitar care prezintă un mecanism de acțiune potențial sinergic, care vizează două puncte de control diferite (PD-1 și CTLA-4) pentru a ajuta la distrugerea celulelor tumorale, astfel:

  • nivolumab ajută la activarea și proliferarea celulelor T;
  • ipilimumab ajută celulele T existente să descopere tumora.

Unele dintre celulele T stimulate de ipilimumab pot deveni celule T de memorie, ceea ce poate permite un răspuns imun pe termen lung. Poate de asemenea să apară țintirea celulelor normale și să conducă la reacții adverse mediate imun, care pot fi severe și potențial fatale.

Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab
Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab. Sursa foto: Eva Muñoz Couselo, MD, PhD
Hospital Vall d’Hebrón
Barcelona, ABordaje Multidisciplinar del Cancer XI

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer. Cele două tipuri principale de cancer pulmonar sunt cel cu celulele mici (microcelular – SCLC) și cel non-microcelular (NSCLC). NSCLC este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pulmonar și reprezintă aproximativ 84% din diagnostice. Rata de supraviețuire variază în funcție de stadiul și tipul cancerului în momentul stabilirii diagnosticului. Opdivo a dat startul unei noi ere și a schimbat modul în care este tratat NSCLC atunci când, în 2015, a devenit prima imunoterapie aprobată pentru utilizare la pacienții cu NSCLC tratat anterior.

„Cancerul pulmonar metastatic este o boală complexă și provocatoare. Pacienții afectați de NSCLC metastatic au urmărit îndeaproape progresele în domeniul imunoterapiei pentru a beneficia de opțiuni suplimentare de tratament care au potențialul de a prelungi semnificativ viața. Faptul că anumiți pacienți netratați anterior au acum acces la o imunoterapie combinată, care nu este chimioterapie, și care a demonstrat un beneficiu de supraviețuire la mai mult de trei ani de urmărire, este un pas important în tratamentul bolii”, a declarat Bonnie J. Addario, co-fondator și președinte al Fundației GO2.

În luna martie a acestui an, combinația Opdivo (nivolumab) + Yervoy (ipilimumab) devenea prima dublă imunoterapie aprobată de FDA pentru carcinomul hepatocelular tratat în prealabil cu sorafenib. Astfel, combinația era atunci aprobată pentru tratarea a patru tipuri de cancer în Statele Unite, primele trei fiind melanomul, carcinomul renal și cancerul colorectal.

Lista completă de indicații FDA ale combinației terapeutice Opdivo (nivolumab)+ Yervoy (ipilimumab)

Pentru ultimele doua indicații procesul de aprobare continuă, urmând ca beneficiile să fie confirmate de studiile clinice.

Citește și: