Metabolizarea anumitor medicamente poate fi prezisă individual prin noul test genetic aprobat de FDA

  • Medicina personalizată



Testul 23andMe Personal Genome Service Pharmacogenetic Reports poate fi efectuat direct de către pacient și indică asocierea dintre expresia anumitor gene și abilitatea organismului de a metaboliza diferite medicamente. FDA (Food and Drug Administration) a aprobat testul pentru 33 de variante genetice.

Prin analizarea ADN-ului din salivă este cuantificată expresia anumitor gene necesare metabolizării unui medicament. Testul nu indică felul în care pacientul ar răspunde sau nu la tratamentul respectiv, astfel încât nu este recomandată stabilirea terapiei de către medic numai pe baza acestor rezultate. FDA impune verificarea analizei și printr-un test farmacogenetic suplimentar.

abonare

Tim Stenzel, directorul biroului de In Vitro Diagnostics and Radiological Health din cadrul FDA explică de ce acest gen de test ar facilita comunicarea dintre pacient și medic:

“Pacienții sunt din ce în ce mai preocupați de personalizarea tratamentului. Cunoașterea asocierii dintre variantele genetice și felul în care este metabolizat un medicament în prealabil ar îmbunătății comunicarea dintre medic și pacient.”

Pentru procesul de aprobare al testului Personal Genome Service Pharmacogenetic Reports, FDA a impus condiții de precizie și de claritate a comunicării rezultatelor, pentru a evita confuzia consumatorilor. Astfel, pacienții sunt informați să nu întrerupă sau să modifice felul de administrare a unui medicament exclusiv în funcție de rezultatele acestui test, fără a consulta un medic în prealabil.

Citește și: