Raport IHE. Diferențe majore între țările UE în materie de acces la tratamente imuno-oncologice: doar 10% dintre medicamentele noi care pătrund rapid în țările dezvoltate sunt disponibile și în țările cu status economic scăzut

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy
  • Imuno-oncologia
  • Oncologie



Costurile medicamentelor oncologice s-au dublat din 2008 până în 2018 în Europa, iar acestea încep să aibă o pondere din ce în ce mai mare asupra costurilor directe în oncologie. Preturile ridicate ale noilor terapii reprezintă o barieră importantă în calea accesului pacienților din diferite țări europene. Drept consecință, guvernele nu pot oferi tratamentul potrivit tuturor pacienților eligibili, iar aceștia trebuie să plătească anumite tratamente. În ceea ce privește imuno-oncologia, doar 10-20% dintre noile medicamente care pătrund rapid în țări cu nivel de trai ridicat ajung și în țările mai puțin dezvoltate.

Dacă între 1995 și 2000, cel mult două medicamente noi erau aprobate anual pentru oncologie, în perioada 2012 – 2018, EMA a aprobat 10 medicamente noi pe an. Dintre medicamentele aflate în top 10 în materie de vânzări în 2008, doar 3 au mai rămas în top în 2018.

abonare

Datele provin din cea mai recentă analiză asupra progreselor înregistrate în controlul cancerului la nivel European, realizată de Swedish Institute for Health Economics (IHE), care în ianuarie 2020 a lansat raportul „Comparator Report on Cancer in Europe 2019”. Raportul cuprinde progresele înregistrate din 1995 până în 2018 în controlul cancerului, diferențele care există la nivelul țărilor europene, dar și provocările următoare. Acest raport a apărut într-un context important: pe 4 februarie, la Bruxelles, s-a setat începutul strategiei pentru realizarea unui Plan european de control al cancerului, în cadrul evenimentului Europe’s Beating Cancer Plan.

Cele mai multe tratamente oncologice aprobate sunt terapii țintite și imunoterapii

  • Începând cu anii 2000, cele mai multe medicamente aprobate sunt terapii țintite. Din 2015, câștigă teren imunoterapia, inclusiv terapiile celulare CAR-T.
  • 29% din totalul aprobărilor din perioada 2010 – 2018 sunt anticorpi monoclonali, comparativ cu 18% în perioada 1995 – 2009.

  • 32% dintre terapiile aprobate în perioada 2010-2018 au statut de medicament orfan, comparativ cu 25% în perioada 1995 – 2009.

Dezvoltarea de medicamente se îndreaptă spre indicații mai țintite, care pot fi definite prin intermediul genotipării, de exemplu. Indicațiile restrânse înseamnă că mai puțini pacienți beneficiază de un anumit tratament, dar beneficiul este mai mare.

Grafic medicamente orfane conform IHE
Medicamente orfane aprobate în perioada 1995 – 2018

Pentru cancerele hematologice s-a înregistrat un număr mare de agenți noi. În cazul leucemiilor, 25 medicamente noi au fost aprobate între 1995 și 2018. 18 medicamente noi pentru cancerul pulmonar, cele mai multe după 2010. Cele 10 terapii pentru melanom au fost aprobate, de asemenea, după 2010. Un număr mare de aprobări de medicamente s-a înregistrat și pentru cancerul renal, mielomul multiplu și cancerul colorectal.

Majoritatea medicamentelor aprobate înainte de anii 2000 erau administrate intravenos, ceea ce necesita mai multe vizite la spital pentru monitorizarea efectelor secundare. Introducerea terapiilor țintite a permis ca multe tratamente să fie administrate oral.

Grafic indicații medicamente oncologice conform IHE

Costurile tratamentelor oncologice s-au dublat din 2008 până în 2018

Această creștere a vânzărilor este determinată de mai mulți factori:

  • Costurile mai mari ale noilor tratamente;
  • Creșterea incidenței cancerului;
  • Creșterea supraviețuirii și scăderea mortalității – mai multe cazuri care necesită chimioterapie sau mai multe linii de tratament;
  • Creșterea numărului de medicamente oncologice aprobate și indicațiilor acestora;
  • Introducerea de tratamente pentru categorii de pacienți pentru care nu existau opțiuni anterior;
  • Mai multe medicamente sunt folosite ca tratament adjuvant decât ca tratament paliativ;
  • Mai multe medicamente sunt folosite în combinații terapeutice.

Țările cu un nivel de trai ridicat introduc imunoterapiile mai rapid.

Terapiile oncologice aprobate în ultimii 2 ani sunt introduse mai rapid în țările cu un nivel de trai ridicat, un trend care se menține pe toată perioada analizei, 2008 – 2018. Criza economică a încetinit doar temporar introducerea acestor medicamente.

În cadrul raportului IHE, analiza asupra accesului la tratamentele oncologice a vizat 28 de țări europene, grupate în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor, în 3 categorii.

Costurile medicamentelor oncologice s-au dublat, de la 28 euro per capita, la 61 euro. Austria, Germania și Elveția se află în topul țărilor care au un acces crescut la tratamente oncologice, acestea alocă între 92 și 108 euro per capita. Țările nordice se află de asemenea printre țările care au înregistrat o creștere a bugetelor pentru oncologie. La polul opus, Cehia, Letonia și Polonia au înregistrat cele mai mici valori – între 13 euro și 16 euro per capita.

După 2014, în țări precum Slovenia, Portugalia, Lituania, Ungaria și Croația s-a observat o creștere semnificativă, până în 2018. În România, alături de Cehia, Polonia și Slovacia se înregistrează aceleași valori per capita în materie de vânzări, la fel ca în 2014.

Grafic cost per capita
Evoluția costurilor per capita din 1995 în 2018

Medicamentele oncologice au determinat o creștere a costurilor directe în oncologie, care au atins 31% în 2018. În 2008, costurile directe reprezentau doar 17%.

În 2015, medicamentele oncologice au reprezentat între 9% și 14% din totalul cheltuielilor industriei farmaceutice în țările dezvoltate. În 2005, aceste cheltuieli erau de doar 5-7%.

Accesul la tratamente imuno-oncologice în țările slab dezvoltate a fost de aproximativ 10-20% din nivelul identificat în cazul țărilor aflate în top 5.

Cele mai mari diferențe între țări țin de accesul la agenții terapeutici folosiți în imuno-oncologie și în tratamentele pentru mielomul multiplu și cancerul de prostată. În 2018, cele mai mici diferențe în materie de acces s-au identificat în cazul tratamentelor pentru cancerul pulmonar.

Dintre medicamentele aflate în top 10 în materie de vânzări în 2008, doar 3 au mai rămas în top în 2018

Aproximativ 200 de tipuri de terapii oncologice au fost vândute în 2018 la nivel european, însă majoritatea cheltuielilor sunt atribuite unui număr mic de medicamente. Medicamentele aflate în top 10 au reprezentat 55% din vânzările totale în 2008. În 2018, acest procent a fost de doar 45%. Această scădere se datorează și numărului mare de terapii oncologice aprobate începând cu 2012.

Dintre medicamentele aflate în top 10 în materie de vânzări în 2008, doar 3 au mai rămas în top în 2018 – trastuzumab, rituximab și bevacizumab. Dintre medicamentele aflate în top 10 în 2012, doar 4 au rămas în 2018. Nivolumab și pembrolizumab, două imunoterapii aprobate în 2015 au reprezentat 11% din vânzări în 2018.

Demonstrarea cost-eficienței noilor terapii pentru cancer

Două studii prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie, ESMO 2019, sugerează că preturile ridicate ale medicamentelor noi utilizate în oncologie nu reflectă întotdeauna valoarea adusă pentru pacienți. Aproape jumătate dintre medicamentele noi aprobate în Europa între 2004 și 2017 pentru tratamentul cancerului au avut o valoare scăzută conform scalei ESMO-MCBS (ESMO Magnitude of Clinical Benefit Scale), iar peste două treimi au o valoare scăzută conform standardelor ASMR (Added Therapeutic Benefit Ranking). Costul reprezintă una dintre principalele bariere în calea accesului pacienților la noi terapii, iar identificarea medicamentelor cu cele mari beneficii este esențială, astfel încât pacienții să aibă șansa de a primi cel mai bun tratament disponibil, indiferent de locul în care trăiesc.

Citește și