STUDIU. Activitatea fizică determină modificarea expresiei genice în cancerul de sân și ar putea scădea riscul de apariție a bolii

  • Health literacy



Conform studiului Pre-Operative Health and Body (PreHAB), efectuarea a aproximativ 200 de minute de exerciții fizice săptămânal, are un efect biologic demonstrat asupra modificării expresiei genice în cazul pacientelor recent diagnosticate cu cancer de sân.

Dacă până acum numeroase studii observaționale sugerau acest lucru, PreHAB este primul studiu intervențional care să sublinieze efectele biologice directe ale sportului în rândul acestor paciente.

abonare

Studiul a fost dezvoltat în scopul observării modului în care activitatea fizică moderată influențează biomarkerul Ki-67, expresia genetică precum și alți biomarkeri specifici în rândul pacientelor recent diagnosticate cu cancer de sân.

Modificarea acestor parametrii poate conduce la încetinirea progresiei bolii sau chiar la prevenirea dezvoltării acesteia. De asemenea, fiind primul studiu care să demonstreze legătura directă dintre activitatea fizică și modificarea expresiei genetice, reprezintă o oportunitatea în dezvoltatarea unor noi direcții de cercetare.

Pre-Operative Health and Body (PreHAB), poate fi accesat în jurnalul Clinical Cancer Research.

„Am încercat să stabilim dacă există sau nu un fundament biologic pentru ceea ce am văzut în toate aceste studii observaționale, acesta fiind primul studiu care să demonstreze că exercițiile fizice pot induce schimbări la nivel tumoral” – afirmă Dr. Jennifer Ligibel, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, Massachusetts.

PreHAB a fost realizat pe 49 de paciente diagnosticate recent cu cancer de sân, care nu realizau mai mult de 40 de minute de activitate fizică ușoară sau moderată într-o săptămână. Acestea au fost distribuite în două grupuri:

  • Grupul de intervenție (27 de paciente) – participantele efectuau un total de 220 de minute de activitate fizică săptămânală.
  • Grupul de control (22 de paciente) – participantele participau la un program de pregătire pentru intervenția chirurgicală.

Studiul s-a desfășurat din momentul diagnosticării pacientelor și până la intervenția chirurgicală, participantele fiind urmărite un timp mediu de 29,3 de zile.  

Participantelor din grupul de intervenție le-a fost asigurat suport social și comportamental pentru a-și putea crește și menține nivelul de activitate fizică. În total acestea erau active 220 de minute pe săptămână, perioadă care includea 40 de minute de antrenament de forță și 180 de minute de exerciții de tip aerobic. Exercițiile erau distribuite în două sesiuni de 60 până la 90 de minute, timpul rămas fiind atribuit antrenamentului de tip aerobic, nesupravegheat.

În ceea ce privește grupul de control, timpul efectuării activităților fizice a crescut cu numai 23 de minute pe săptămână.

Rezultatele studiului

Expresia genică a tumorilor a fost modificată la nivelul a 18 căi de semnalizare celulară în rândul participanților din grupul de intervenție. Aceste căi erau strâns legate de reglarea inflamației și a răspunsului imun, incluzând:

  • calea de semnalizare NF-kB;
  • citotoxicitatea mediată de celulele NK (natural killer);
  • procesarea și prezentarea antigenelor;
  • semnalizarea receptorului pentru celulele T.
Activitatea fizică este corelată cu modificarea expresiei genetice a tumorilor mamare
Studiul s-a desfășurat din momentul diagnosticării pacientelor și până la intervenția chirurgicală, participantele fiind urmărite un timp mediu de 29,3 de zile.

Comparând analizele realizate la începutul studiului cu cele efectuate la finalul acestuia, oamenii de știință au observat că exercițiile fizice nu au influențat proliferarea celulelor tumorale, expresia biomarkerului Ki-67 rămânând nealterată. De asemenea, nu au fost observate diferențe nici în ceea ce privește expresia markerilor apoptotici.

„Acesta este un studiu care generează noi ipoteze, și cu toate că este un punct de interes să observi niște efecte directe ale activității fizice asupra tumorilor mamare, trebuie totuși să ne dăm seama care este următorul pas în această direcție” – concluzionează Dr. Jennifer Ligibel

Citește și: