STUDIU. Tratamentul cu inhibitori SGLT2 poate reduce cu 58% riscul de complicații renale grave comparativ cu inhibitorii DPP-4, la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Ce spun studiile



Utilizarea inhibitorilor co-transportorului 2 de sodiu-glucoză (SGLT2) poate scădea riscul apariției unor evenimente renale grave în practica medicală, comparativ cu inhibitorii de dipeptidil peptidază-4 (DPP-4), pacienții având o probabilitate mai mică cu 58% în următorii 1,7 ani să întâmpine evenimente renale grave. Rezultatele provin dintr-un studiu de amploare, Cohorta Scandinavă, desfășurat între 2013 și 2018 în Suedia, Danemarca și Norvegia.


Ce informații suplimentare aduce acest studiu?

  • Studiul a utilizat date înregistrate la nivel național din Suedia, Danemarca și Norvegia pentru a compara utilizarea inhibitorilor SGLT2 și inhibitorilor dipeptidil peptidază-4;
  • Utilizarea inhibitorilor SGLT2 a fost asociată cu un risc mai mic cu 58% de evenimente renale grave, care reprezintă obiectivul principal compus
  • În completarea rezultatelor studiilor randomizate, datele prezentate sugerează că inhibitorii SGLT2 pot scădea riscul unor evenimente renale grave în practica clinică de rutină.

SGLT2 benefici la persoanele cu boli cardiovasculare boli renale cronice
Boala renală cronică (BCR) este mai frecventă la persoanele în vârstă de 65 de ani sau mai mare (38%) decât la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani (13%) sau 18-44 ani (7%);

Diabetul de tip 2 este o cauză principală a insuficienței renale, dar în mai multe studii, inhibitorii SGLT2 – care reduc tensiunea arterială, greutatea și albuminuria – au avut un efect benefic asupra funcției renale.

abonare

În studiul dedicat unuia dintre acești agenți și publicat în revista New England Jurnal of Medicine, CREDENCE , pacienții cu diabet de tip 2 și boli renale cronice au avut rezultate mai bune la tratamentul cu canagliflozină (Invokana) decât cu placebo; agentul fiind ulterior aprobat de FDA în septembrie 2019 pentru indicații suplimentare, printre care reducerea riscului de boală renală în stadiu terminal și în cazul agravării funcției renale. Alt inhibitor SGLT2 studiat la pacienții cu BCR (boală renală cronică) este dapagliflozin (Forxiga) în studiul randomizat, multicentric, dublu orb DAPA-CKD, care a fost oprit  la începutul lunii martie datorită eficacității neașteptate a medicamentului.

Despre studiu asupra cohortei scandinave

În studiu au fost incluși pacienții cu vârsta cuprinsă între 35 și 84 de ani, având o medie de 61,3 ani, a căror primă terapie în perioada de studiu a constat în: fie un inhibitor SGLT2, fie un inhibitor al dipeptidil peptidazei-4. Astfel, o cohortă de 29.887 de noi pacienți care utilizau inhibitori SGLT2 a fost comparată cu 29.887 de noi utilizatori ai unui compus activ, inhibitor al dipeptidil-peptidazei-4. Dintre aceștia, 39,3% au fost de sex feminin, 18,6% au prezentat boli cardiovasculare majore, iar 3,3% au prezentat boli renale cronice. Durata medie de urmărire a fost de 1,7 ani.

Criteriile de excludere au constat în existența anterioară a unei rețete completate pentru oricare dintre medicamentele studiate în termen de doi ani de la intrarea în cohortă, niciun contact de îngrijire de specialitate sau medicament cu prescripție medicală în anul precedent, istoric de dializă sau transplant renal, boală în stadiu final, abuz de droguri, tulburări pancreatice severe și internare la spital din orice motiv în termen de 30 de zile înainte de intrarea în cohortă.

De menționat că, 82% din pacienți au primit tratament cu metformin, 26% au luat insulină și 8% nu au primit alte medicamente antidiabetice. Principalele rezultate căutate au fost legate de evenimentele renale grave, decesul din cauze renale și internarea în spital din cauza evenimentelor renale.

Utilizarea inhibitorilor SGLT2 a fost asociată cu un risc mai mic cu 58% al rezultatului compus privind evenimentele renale grave, care include administrarea terapiei de substituție renală, decesul din cauze renale și internarea în spital din cauza unor evenimente renale. În completarea rezultatelor studiilor randomizate, datele prezentate sugerează că inhibitorii SGLT2 pot scădea riscul unor evenimente renale grave în practica clinică de rutină.

Incidență cumulativă SGLT2, DPP4
Incidență cumulativă a evenimentelor renale grave la utilizatorii de inhibitori ai co-transportorului 2 de sodiu-glucoză  (SGLT2) și inhibitori ai dipeptidil-peptidazei-4 (DPP4)

 Efectul protector al inhibitorilor SGLT2 pare să apară independent de îmbunătățirea controlului hiperglicemic și probabil independent de alte efecte comune cu inhibitorii DPP4 (cum ar fi scăderea tensiunii arteriale sau pierdere în greutate). În plus, deși inhibitorii SGLT2 au părut deosebit de benefici în cazul persoanele cu patologie cardiovasculară sau boala renală cronică, este poate mai informativ că aceste medicamente au fost asociate cu un risc mai mic de dezvoltare și evoluție a bolii renale diabetice în cazul pacienților fără aceste comorbidități, care în mare parte a fost excluși din studiile clinice. Majoritatea pacienților din studiu nu a avut diagnostice de boală cardiovasculară și numai aproximativ 3% au fost diagnosticați cu boală renală cronică.

Nu toți inhibitorii de SGLT2 au efecte renoprotectoare

Raportările recente ale rezultatelor studiului VERTIS CV, privind eficacitatea și profilul de siguranță al funcției cardiovasculare, a arătat că ertugliflozina nu a fost superioară placebo pentru rezultatul general privind degradarea funcției renale.

cancer renal


Despre boala renală cronică (BCR)

Boala renală cronică afectează aproximativ 700 de milioane de persoane la nivel mondial. La nivel global, rata de mortalitate standardizată pe grupe de vârstă atribuită BCR, a rămas neschimbată în ultimul deceniu, în contrast cu majoritatea celorlalte boli cronice netransmisibile pentru care aceste rate au scăzut.

Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), în Statele Unite se estimează că 15% dintre adulți (37 de milioane de persoane) suferă de BCR. Majoritatea, 9 din 10 adulți cu BCR, nu știu acest lucru. În plus, 1 din 2 persoane cu funcție renală foarte scăzută și care nu este dializată nu știe că are BCR.

1 din 2 persoane cu funcție renală foarte scăzută și care nu este dializată nu știe că are CKD
Conform CDC , BCR poate afecta: 1 din 3 persoane cu diabet și 1 din 5 adulți cu valori crescute ale tensiunii arteriale. Sursa foto CDC

Mai mult:

  • BCR este mai frecventă la persoanele în vârstă de 65 de ani sau mai mare (38%) decât la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani (13%) sau 18-44 ani (7%);
  • BCR este mai frecventă la femei -15% decât la bărbați- 12%.

Principalii factori de risc

Diabetul și hipertensiunea arterială sunt cauzele majore ale BCR la adulți. Alți factori de risc includ boli cardiovasculare, obezitate, antecedente familiale de BCR, istoric de leziuni renale și vârsta înaintată.

Modalitătile de prevenție includ menținerea sub control ai factorilor de risc, iar în acest caz, o dietă echilibrată și efortul fizic pot ajuta.

De asemenea, un alt aspect important îl reprezintă testarea în mod regulat pentru BCR la persoanele care au diabet zaharat, hipertensiune arterială sau alți factori de risc pentru BCR.

ghid hipertensiune arteriala AHA noi valori normale si patologice

Despre inhibitorii dipeptidil-peptidazei-4

Inhibitorii dipeptidil-peptidazei-4 reprezintă o clasă de medicamente anti-hiperglicemiante orale care acționează prin blocarea enzimei dipepdidil peptidaza-4. Primul medicament din această clasă este sitagliptin (Januvia), aprobat FDA în 2006  și disponibil în regim compensat în Romania încă din 2008.

  •  În 2007, FDA a aprobat combinația orală de sitagliptin/metformin (Janumet);
  • În 2011, FDA a aprobat o combinație orală de sitagliptin și simvastatină (Juvisync) care a fost ulterior retrasă de pe piață..

Mai multe despre sitagliptin aflați accesând: 10 ani de la lansarea sitagliptin în România. Peste 50.000 de români cu diabet sunt tratați astăzi cu acest medicament 

Despre inhibitorii SGLT2

Inhibitorii cotransportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) reprezintă o generație nouă de medicamente anti-hiperglicemiante, care determină scaderea glicemiei prin creșterea excreției urinare a glucozei.

În mod normal, rinichii filtrează glucoza din sânge, care este ulterior reabsorbită. Proteinele care realizează reabsorbția glucozei se numesc proteine transportoare de sodiu-glucoză. Inhibitorii SGLT2 blochează unele dintre proteine, ceea ce permite rinichilor să scadă nivelul sanguin de glucoză și să elimine excesul de glucoză din sânge prin urină. În plus, prin eliminarea glucozei din organism, inhibitorii SGLT2 au și efect benefic de scădere în greutate.

mecanism dapagliflozin FDA inhibiție SGLT2 tubuli renali insuficiență cardiacă fracție ejecție scăzută
Mecanismul de acțiune al inhibitorilor SGLT2 Sursa foto – Clinical Journal of American Society of Nephrology

Mai multe despre mecanismul de acțiune, reacțiile adverse și principalele studii care au pus în evidență eficacitatea inhibitoriilor SGLT2 gasiți accesând:


Citește și: