VIDEO. Să înțelegem biotehnologia: haine mai curate, legume și fructe mai gustoase, medicamente mai eficiente

  • Biotehnologie



În ultimii ani, aplicațiile biotehnologiei în domenii precum medicina, agricultura și nu numai s-au aflat constant în lumina reflectoarelor. Deși acest domeniu pare ar fi ultra modern, poate chiar SF, oamenii au folosit procedee biotehnologice încă din neolitic, selectând pentru cultivare soiurile de plante care produceau cea mai bogată recoltă.

Cuvântul “bios” era folosit în greaca veche pentru viață și tot ce are legătură cu viața. “Technikos” exprima cunoașterea și aplicarea cunoașterii în activitățile umane. Previzibil, biotehnologia este definită de OECD (Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare) ca “aplicarea principiilor științifice și de inginerie în prelucrarea materialelor cu ajutorul agenților biologici”.

abonare

Mai simplu, biotehnologia folosește organisme vii sau substanțe naturale provenite de la acestea, în procesele industriale și pentru a crea produse utile în viața de zi cu zi.

Folosirea biotehnologiei în societatea modernă a permis dezvoltarea medicamentelor pentru unele boli rare și mortale, producția de hrană la scară largă, folosirea mai eficientă a energiei și reducerea impactului industriei asupra mediului înconjurător.

Astăzi, multe dintre lucrurile care ne înconjoară în viața de zi cu zi sunt obținute, cel puțin parțial, prin procese biotehnologice, de la alimente, obiecte vestimentare și medicamente, la hârtia igienică.

Biotehnologia „roșie”

Biotehnologia folosită în domeniul medical, sau biotehnologia roșie, presupune folosirea organismelor vii pentru a produce medicamente, teste de diagnostic sau vaccinuri. De multe ori, aceste produse sunt obținute prin recombinarea ADN. ADN recombinant este o formă de ADN creată prin combinarea de secvențe genice care, în mod normal, nu coexistă în același organism.

Pentru un pacienții cu diabet zaharat, insulina este un medicament vital. Pentru persoanele cu hemofilie, predispuse permanent la sângerare, factorii de coagulare sunt indispensabili. Pentru cei care suferă de cancer, boli autoimune și afecțiuni genetice, terapia biologică este de multe ori ultima șansă la viață. Și să nu uităm vaccinurile, unele dintre primele produse biotehnologice, care au salvat milioane de vieți prin prevenirea sau eradicarea multor boli incurabile. Toate aceste produse medicale sunt obținute pe cale biotehnologică.

Se estimează că biotehnologia intervine în procesul de fabricație a mai mult de 20% din toate medicamentele comercializate. În viitorul apropiat, 50% din toate medicamentele vor fi obținute prin mijloace biotehnologice.

În prezent, mai mult de 350 de milioane de pacienți din întreaga lume beneficiază de biotehnologia din domeniul sanitar, utilizând medicamente pentru tratamentul și prevenția bolilor cronice, inclusiv infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, cancerul de sân, fibroza chistică, leucemia, diabetul, hepatita și alte boli rare sau infecțioase.

La nivelul anului 2016, mai mult de 400 de medicamente biotehnologice și vaccinuri erau în studii clinice, pentru mai mult de 100 de boli, dintre care 210 pentru tratarea cancerului, 50 pentru a trata boli infecțioase și 44 pentru boli autoimune. În plus, biotehnologia este implicată în dezvoltarea de terapii pentru boli rare, multe cu origine genetică, care afectează aproximativ 20-30 de milioane de europeni și familiile acestora.

De asemenea, biotehnologia crește eficacitatea și siguranța tratamentelor, scăzând folosirea tratamentelor ineficiente și care generează reacții adverse. În strategiile de tratament se pune accentul tot mai mult pe medicina personalizată, care se concentrează pe particularitățile individuale, de tratament. Biotehnologia este, de asemenea, utilizată tot mai mult în cercetare, în combinație cu dispozitive medicale și metode chirurgicale.

În clipul următor, Conf. Dr. Farmacist Andreea Arsene explică ce sunt medicamentele biologice și biosimilare, precum și diferențele dintre ele:

Biotehnologia „verde”

Biotehnologia agricolă, sau biotehnologia „verde”, se referă la tehnicile moderne de reproducere a plantelor, al căror bagaj genetic este modificat pentru a căpăta caracteristicile dorite. Înseamnă că genele existente sunt modificate sau sunt incluse noi gene, care aduc plantei trăsături pe care nu le avea înainte, cum ar fi rezistența la insecte sau erbicide, ori fortificarea cu vitamine.

Biotehnologia agricolă crește randamentul cu 6%-30% la aceeași suprafață de teren agricol cultivat, ajutând la protejarea biodiversității și a faunei sălbatice. De asemenea, crește rezistența plantelor la condiții climatice dure și ajută plantele să se protejeze împotriva atacului insectelor, rezultând o scădere a utilizării pesticidelor.

Aproximativ 18 milioane de agricultori cultivă plante obținute prin biotehnologie, la nivel global, pe 175 de milioane de hectare. De asemenea, biotehnologia agricolă ajută la reducerea consumului de combustibil și a emisiilor de C02, determinând, în 2009, o scădere a emisiilor cu 17,7 miliarde de kg de dioxid de carbon, echivalentă cu scoaterea a 7,8 milioane de mașini de pe drum timp de un an.

Biotehnologia „albă”

Un domeniu care se bazează din ce în ce mai mult pe progresele biotehnologiei este industria, în care se se înregistrează, de altfel, rezultate din ce în ce mai promițătoare. Biotehnologia „albă” este ramura industrială a biotehnologiei, care utilizează enzime și microorganisme pentru a obține produse chimice, produse alimentare, hrană pentru animale, detergenți, celuloză și hârtie, textile și bioenergie.

Bumbacul din cămașa pe care o purtați este cel mai probabil un soi îmbunătățit prin inginerie genetică, iar detergenții pentru haine obținuți prin biotehnologie permit spălarea hainelor la temperaturi mai scăzute, rezultând economii de energie uriașe.

Microorganismele și enzimele provenind de la acestea sunt folosite pentru a scădea consumul de energie și apă și pentru a se produce mai puține deșeuri și emisii de gaze de seră.

Așadar, pe măsură ce descoperirile științifice și progresul tehnologic o permit, biotehnologia devine din ce în ce mai implicată în viața noastră de zi cu zi. De aceea, este important să ne educăm în privința acestui domeniu, pentru a putea beneficia din plin de avantajele pe care vi le oferă.

Aici puteți găsi mai multe informații despre biotehnologie.

Articole recomandate:

Nanoroboții moleculari – cum arată viitorul dezvoltării medicamentelor și al biotehnologiei

Nanoroboții ADN care eliberează medicamente anti-cancer numai în zona tumorilor, pe care le distrug

5 inovații care vor schimba pentru totdeauna tratamentul cancerului, folosind sistemul imun al organismului