Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului: aproape 5% dintre români suferă de psoriazis, media europeană fiind de doar 3%

  • Dermatologie



Psoriazisul afectează aproximativ 5% dintre români. Este o boală ce poate avea un impact major asupra calității și duratei vieții unui pacient. Există însă multiple opțiuni terapeutice ce pot ține sub control această boală, dacă se intervine precoce. Astfel, Societatea Română de Dermatologie atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate în cadrul unei echipe multidisciplinare, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, care a avut loc pe 29 octombrie.

„Rezultatele Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România relevă că numărul bolnavilor de psoriazis în România este mult mai mare decât la nivel european, unde este de aproximativ 3%. Din fericire, asemenea unor țări precum Germania și Franța, avem și noi din ce în ce mai multe soluții de tratament, inclusiv biologic, iar pacienții au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. De aceea pacienții, dar și aparținătorii lor trebuie să înțeleagă importanța accesului timpuriu la diagnostic și la îngrijire de specialitate, ducând astfel la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane” –Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

Proiectul Național privind Prevalența Psoriazisului și a Psoriazisului Artropatic în România a inclus un eșantion reprezentativ de 1.500 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban și rural, și un subeșantion de 500 de persoane la care a fost realizat în paralel și examenul clinic la cabinetele medicilor dermatologi. În cadrul modului de psoriazis al Registrului Național de Boli Dermatovenerice pentru sunt înscriși în acest moment aproximativ 7.500 de pacienți, dintre care aproximativ 6.000 sunt pe tratament biologic.

abonare
Vizual Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului 2019
Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului 29 Octombrie 2019, cu tema „Let’s get connected”.

Psoriazisul nu este doar o boală cu afectare cutanată, cu leziuni eritemo-scuamoase specifice. Este e o boală inflamatorie, sistemică, cronică, care poate duce la afectare cardiovasculară, articulară, neurologică, metabolică, intestinală etc. Netratată corespunzător, poate scădea semnificativ calitatea vieții pacientului și poate duce la deces prin complicații. Calitatea vieții pacienților este afectată negativ doar prin boala în sine, ci și de reacția societății față de aceasta. O lipsă de înțelegere a psoriazisului și a faptului că nu este contagios duce la stigmatizarea bolnavilor.

  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o ”ruşine socială”;
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive;
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment;  
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă; 
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii;
  • 23% dintre pacienți afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale.

„În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, continuăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la importanța diagnosticului timpuriu și a îngrijirii de specialitate pentru persoanele cu psoriazis. Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecțiune care trece de bariera tegumentului și are multe comorbidități, acesta fiind și semnalul de alarmă transmis la nivel mondial, prin intermediul campaniei <Let’s get CONNECTED>. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. Dacă este corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat și tratat”- Dr. Alin Nicolescu.

Astfel, Societatea Română de Dermatologie (SRD) subliniază necesitatea unui management adecvat al acestei afecţiuni, în vederea creşterii calităţii vieţii pacientului și atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate în cadrul unei echipe multidisciplinare.

Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie
Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie

Diagnosticat la timp, un pacient cu psoriazis poate să ducă o viață normală. De aceea, este foarte important ca acesta să se prezinte la medicul dermatolog, el fiind singurul care poate stabili diagnosticul și, numai cu ajutorul său, pacientul poate să țină boala sub control”- dr. Alin Nicolescu.


Citește și: