STUDIU. Biopsia prin puncție ar putea accelera dezvoltarea metastazelor în cancerul de sân, dacă intervenția chirurgicală se amână peste 2 luni

  • Oncologie



Un studiu realizat de Centrul Oncologic Stephenson al Universității din Oklahoma, publicat recent în Cell Reports Medicine, a analizat implicațiile complexe ale biopsiei prin puncție în diagnosticul și managementul cancerului de sân. Biopsia prin puncție ar putea iniția accidental o serie de modificări celulare care favorizează metastazarea și ar putea explica mortalitatea mai crescută în cazurile în care intervenția chirurgicală este întârziată mai mult de 60 de zile după diagnostic.

Studiul a implicat o parte retrospectivă (analiza istoricului clinic al pacienților diagnosticați cu cancer mamar în stadii I-II) și o fază prospectivă și intervențională, care a constat în analiza schimbărilor celulare pe modele de laborator cu cancer mamar ER+, dar și pe probe umane obținute clinic pentru testarea histopatologică.

abonare

Rezumat:

  • Întârzierea intervenției chirurgicale crește mortalitatea: Analiza coroborează observații anterioare, conform cărora întârzierea operației după diagnosticul prin biopsie este asociată cu mortalitate crescută. A fost identificată o fereastră critică de 53 de zile post-biopsie, după care riscul de mortalitate crește semnificativ – recomandarea standard de 60 de zile ca fereastră pentru intervenția chirurgicală, oferită în ghidurile internaționale, trebuie reconsiderată.
  • Mediul de unde se prelevează proba este dominat de macrofage M2 în cazul tumorilor ER+ (positive pentru Receptorii de Estrogen): Macrofagele de tip M2 sunt un tip de celule imune cunoscute pentru rolul lor în vindecarea rănilor și repararea țesuturilor. Însă în contextul tumorilor maligne, acestea creează un mediu pro-metastatic, ajutând la progresia și răspândirea cancerului.
  • Diseminarea celulelor canceroase post-biopsie în cazul tumorilor ER+ (observații pe modele de laborator): Procedura de biopsie cu ac amplifică diseminarea celulelor canceroase în organism; lucru probabil cauzat de perturbarea fizică, precum și de răspunsul biologic la rănire, facilitând invazia celulelor canceroase în țesuturile învecinate și răspândirea la situri distante.
  • AINS orale ar putea atenua metastazarea (observații pe modele de laborator): Administrarea orală de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) ar putea reduce eficient progresia asociată cu biopsia, contracarând schimbările celulare prin modularea răspunsului inflamator și, posibil, alterând mediul dominat de macrofage.

Cum s-a desfășurat studiul

Studiul a început prin colectarea informațiilor din Baza Națională de Date Oncologice de la peste 170 mii de pacienți cu cancer de sân în stadiul I-II, diagnosticați prin biopsie cu ac și care au suferit o intervenție chirurgicală ca prim tratament între 2007 și 2017. Astfel a fost identificată o fereastră inițială de întârziere a operației, de 43 de zile, fără creșterea detectabilă a riscului de mortalitate comparativ cu grupul de referință, care a așteptat doar 30 de zile pentru intervenția chirurgicală. Însă după 53 de zile, s-a observat o creștere semnificativă a riscului.

În următoarea fază a studiului, au fost analizate locurile de unde s-a prelevat țesutul atât la oameni, cât și la șoareci cărora li s-a efectuat o biopsie prin puncție. Astfel au fost observate „modificări pro-metastatice induse de biopsie” pentru perioade mai lungi de timp decât vindecarea normală a rănilor, iar acestea au inclus celule imunitare (macrofage), celule stem asemănătoare cancerului de sân și angiogeneză (creșterea de noi vase de sânge care provin din tumoră).

Ulterior, șoareci cu cancer mamar ER+ au fost folosiți pentru a investiga mecanismul de bază care duce la diseminarea celulelor maligne după biopsie – după 15 zile de la biopsie, au fost observate celule asemănătoare tumorii primare în plămânii lor.

Potrivit declarațiilor uneia dintre autorii principali, Prof. Takemi Tanaka, pentru Inside Precision Medicine, „amânarea intervenției chirurgicale poate avea beneficii importante pentru pacient, permițând testarea genetică, investigații RMN, conservarea fertilității și a doua opinie”. De aceea, după cum a explicat ea în sursa citată mai sus, echipa a încercat să găsească alternative pentru a prelungi timpul posibil de așteptare, ceea ce a condus la utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ca posibil tratament pentru rănile prin biopsie. Astfel, administrarea orală de AINS a prevenit progresia bolii post-biopsie la șoareci. Urmează să fie evaluată eficiența la om.

Dincolo de relevanța clinică a studiului, el reprezintă încă un argument pentru nevoia de inovații în diagnosticarea cancerului de sân, de implementarea de metode neinvazive, care să ușureze munca specialiștilor, dar și să crească aderența pacienților.

Citește și: