Ce este Boala X, recent trecută de Organizația Mondială a Sănătății pe lista bolilor prioritare?

  • Health literacyÎn urma revizuirii de anul acesta a listei de boli prioritare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să adauge Disease X (Boala X) pe această listă. Conform OMS, Disease X reprezintă conștientizarea faptului că o epidemie internațională ar putea fi cauzată de un patogen despre care, actual, se știe că nu cauzează boli oamenilor.

Motivul pentru care Disease X a fost adăugată pe listă este nevoia de conștientizare a faptului că, oricând, neașteptat, se poate naște o pandemie. Disease X este un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli. OMS încurajează împărtășirea de informații între cei vizați, pentru asigurarea unui lanț de prevenție adecvat.

abonare

Lista bolilor prioritare a fost publicată prima dată în decembrie 2015. De atunci, OMS revizuind-o pentru prima dată în ianuarie 2017 și pentru a doua oară în februarie 2018. Bolile cuprinse pe această listă devin prioritare pentru R&D Blueprint, care își propune să îmbunătățească coordonarea, comunicarea și susținerea financiară, dezvoltând totodată și un sistem care să scurteze timpul de la izbucnirea epidemiei până la vaccinarea populației.

Pe lângă Disease X, pe listă au mai fost adăugate și următoarele boli:

  • Febra hemoragică de Crimeea-Congo;
  • Bolile virale Ebola și Marburg;
  • Febra Lassa;
  • Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și sindromul respirator acut sever, cauzate de coronavirus (SARS);
  • Nipah și boli cauzate de henipavirus;
  • Febra Văii Marelui Rift;
  • Zika.

Conform comunicatului OMS, pe lângă bolile care se află deja pe listă, s-a mai dezbătut și adăugarea febrei hemoragice cauzată de arenavirus, pe lângă Febra Lassa, Chikungunya, alte boli cauzate de coronavirus, enterovirusuri non-polio și Febra Severă cu Sindrom Trombocitopenia (SFTS). Deși n-au fost trecute în agenda de zi a întâlnirii experților, s-au adus în discuție boli ca, variola maimuțelor și lepra, specialiștii exprimându-și îngrijorările cu privire la riscul pe care acestea îl reprezintă pentru sănătatea publică. A existat un consens între experți în ceea ce privește nevoia de evaluare rapidă a potențialelor contra-măsuri disponibile, stabilirea unei supravegheri și diagnosticări mai bune, accelerarea cercetării și dezvoltării, precum și acțiunea la nivel de sănătate publică.

Independent de noile boli adăugate, pe listă rămân: febra denga, febra galbenă, infecțiile cu HIV, tuberculoza, malaria, virusul influenza, variola, holera, plaga, virusul West Nile și leishmanioza. Aceste boli sunt în continuare o amenințare majoră pentru sănătatea publică și au nevoie de consolidarea și îmbunătățirea măsurilor cunoscute deja. De asemenea, experții au recunoscut și subliniat faptul că este nevoie de mai bune metode de diagnosticare și vaccinuri pentru plaga pulmonară, precum și de terapii mai eficiente împotriva leishmaniozei.

Despre alte activități OMS, în următoarele articole:

STUDIU OMS: Europa, singura regiune din lume în care numărul infecțiilor cu virusul HIV este în creștere

OMS: Lista de medicamente esențiale 2017

Calendarul național de vaccinare 2018. Care sunt vaccinurile recomandate încă din prima zi de viață?

Planul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitei virale până în 2030

Mai multe detalii despre COVID-19, boala determinată de coronavirusul SARS-CoV-2: