STUDIU. Progresia cancerului colorectal ar putea fi influențată de o bacterie găsită în cavitatea bucală

  • Imuno-oncologia



Un subtip al bacteriei Fusobacterium nucleatum (Fn) a fost identificat în 50% dintre tumorile colorectale, ceea ce sugerează implicarea acestui agent infecțios în apariția cancerului. Bacteria este localizată în cavitatea bucală și poate ajunge la nivelul aparatului digestiv unde determină dezvoltarea de cancer colorectal (CRC), conform cercetătorilor de la Centrul de Cancer Fred Hutchinson. Această descoperire ar putea avea un impact asupra abordărilor terapeutice și a metodelor de screening pentru CRC.

Studiul publicat de aceștia în revista Nature urmărește să înțeleagă rolul Fn în CRC. Fn este o bacterie localizată în mod obișnuit în cavitatea bucală și rar regăsită în tractul gastrointestinal inferior la indivizii sănătoși. Cu toate acestea, în cazul CRC uman se observă o concentrație mai mare a unui subtip ce aparține acestei bacterii. Nivelurile ridicate de Fn intratumorale au fost asociate cu recidive, metastaze și un prognostic mai slab pentru pacienți.

abonare

Astfel, pentru a identifica factorii genetici ai Fn care favorizează colonizarea tumorii, au fost analizate 135 de tulpini. Dintre acestea, 80 au fost tulpini orale, prelevate de la pacienți sănătoși, iar restul de 55 au fost izolate din tumorile a 51 de pacienți cu CRC.

Prin analiza pangenomică, cercetătorii au identificat 483 de factori genetici prezenți mai frecvent (enriched genetic factors) la pacienții cu CRC. Totodată, au observat că majoritatea tulpinilor izolate din tumori aparțin unei subspecii numite Fusobacterium nucleatus animalis (Fna). Analize genomice efectuate ulterior au arătat că subspecia este compusă din două clade, Fna C1 și Fna C2, iar dintre acestea, doar Fna C2 este prezentă în cantități semnificative în CRC.

Se pare că Fna C2 a dobândit trăsături genetice distincte, fiind astfel capabilă să treacă din cavitatea bucală în stomac, să reziste la mediul acid al stomacului și apoi să treacă în tractul intestinal inferior unde să se dezvolte. Cele două clade sunt separate de 195 de diferențe la nivel genetic, Fna C2 fiind subtipul extrem de virulent al Fn, ce ar putea reprezenta subiectul central al studiilor și dezvoltării de terapii pentru CRC.

un cercetator analizează o lamă la microscopul optic
Image by Herney Gómez from Pixabay

În continuare, studiul a demonstrat că șoarecii tratați cu Fna C2 au prezentat un număr mai mare de adenoame la nivel intestinal și metaboliți modificați, indicând potențialul rol al Fna C2 în dezvoltarea tumorală. Această idee a fost apoi susținută de o analiză a microbiomului țesutului tumoral uman de la 116 pacienți cu CRC.

„Am identificat exact linia bacteriană asociată cu cancerul colorectal, iar această informație este crucială pentru dezvoltarea unor metode eficiente de prevenție și tratament” – a afirmat Christopher D. Johnston, Ph.D. și autor corespondent al studiului.

Echipa de cercetare a creat și o platformă interactivă pentru analiza și interpretarea datelor referitoare la genomurile Fn, cu accent pe Fna C2, pe care au numit-o Fusobacterium Pangenome Atlas. Totodată, ei cred că ar putea fi posibilă dezvoltarea de terapii celulare microbiene care să utilizeze tulpini bacteriene modificate, în vederea administrării de tratament direct la nivelul tumorii.

Citește și: