STUDIU. Agoniștii receptorului GLP-1 ar putea preveni cancerul colorectal la persoanele cu diabet zaharat de tip 2

  • DiabetCercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve au ajuns la concluzia că o clasă de antidiabetice folosite în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 poate reduce dezvoltarea cancerului colorectal. Medicamentele numite agoniști ai receptorului peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1 RAs) se administrează injectabil, având rol în scăderea nivelului glicemiei, în îmbunătățirea sensibilității la insulină și în menținerea unei greutăți normale.

Deoarece obezitatea/supraponderalitatea sunt factori de risc majori pentru cancerul colorectal, s-a presupus că medicamentele de tip GLP-1 RAs sunt asociate cu un risc scăzut pentru acest tip de cancer la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 comparativ cu cei care luau alte clase de antidiabetice pentru controlul bolii.

abonare

Concluziile studiului după o perioadă de urmărire de 15 ani a pacienților cu diabet zaharat au fost că medicamentele de tip GLP-1RAs au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal, indiferent de greutatea corporală, având însă efecte semnificative în rândul persoanelor obeze/supraponderale. Acest lucru sugerează că GLP-1Ras au avut un rol de protecție parțial împotriva dezvoltării cancerului colorectal și prin medierea pierderii în greutate, dar și prin alte mecanisme fără legătură cu greutatea corporală. Incidența cancerului colorectal la pacienții tratați cu GLP-1RAs a fost cu 44% mai scăzută decât la cei tratați cu insulină și cu 25% mai mică decât în grupul pacienților tratați cu metformin.

”Rezultatele noastre demonstrează clar că medicamentele GLP-1Ras sunt semnificativ mai eficiente decât celelalte medicamente antidiabetice cunoscute, cum ar fi metforminul sau insulina, în prevenirea dezvoltării cancerului colorectal”, a declarat co-autorul Nathan Berger, profesor la Case Western Reserve School of Medicine într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

diabet-zaharat-tip-2-obezitate-cancer-colorectal-antidiabetice-intestin
Image by vectorjuice on Freepik

Receptorul GLP-1 este un tip de receptor cuplat cu proteina G care atunci când interacționează cu ligandul GLP-1 activează căi de semnalizare cu reglarea secreției de insulină, al metabolismului glucozei și reducerea apetitului. GLP-1 este eliberată din celulele intestinale ca răspuns la prezența nutrienților. Datorită rolului celulelor intestinale de tip L care eliberează GLP-1, cercetătorii au pornit de la ipoteza că GLP-1RAs ar putea avea rol de protecție și împotriva dezvoltării cancerului colorectal, nu doar în controlul diabetului zaharat de tip 2 și al greutății corporale.

Studiul a fost de tip retrospectiv, cu analizarea datelor a aproximativ 1.2 milioane de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 care au fost tratați cu antidiabetice pe o perioadă cuprinsă între anii 2005-2019. S-a făcut o comparație între rata incidenței cancerului colorectal la pacienții care au primit medicație GLP-1 RAs și cei tratați cu alte clase de medicamente.

Concluziile după o perioadă de urmărire a pacienților cu diabet zaharat de tip 2 incluși în studiu au fost că medicamentele GLP-1RAs au fost asociate astfel:

  • Cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer colorectal comparativ cu insulina, metforminul, inhibitorii SGLT2, tiazolidindiona și sulfonilureea
  • Cu un risc mai scăzut, dar nu semnificativ din punct de vedere statistic comparativ cu alfa-glucozidazele sau inhibitorii DPP 4
  • Cu un risc mai scăzut la pacienții obezi/supraponderali comparativ cu insulina, metforminul sau alte antidiabetice

Deși acest studiu a avut rezultate promițătoare sunt necesare studii suplimentare pentru a cerceta efectele medicamentelor de tip GLP-1RAs la pacienții care au primit tratament antidiabetic în antecedente, mecanismele de acțiune ale agoniștilor receptorului peptidei-1 asemănătoare glucagonului și efectele acestora asupra altor tipuri de cancer asociate obezității.

Citește și: