STUDIU. Supraviețuire prelungită în cancerele de origine primară necunoscută prin alegerea terapiei în funcție de profilul de expresie genică
Terapia specifică în funcţie de originea tumorală, ghidată de evaluarea expresiei a 90 de gene, ar putea îmbunătăți supraviețuirea fără progresie în comparație cu chimioterapia empirică în rândul pacienților cu cancere de sursă primară necunoscută (CUP) netratate anterior, conform unui studiu publicat în The Lancet Oncology. Panelul de expresie pentru cele 90 de gene poate oferi predicţii cu privire la ţesutul de provenienţă, extinzând posibilităţile terapeutice pentru aceşti pacienţi.
Conform noilor rezultate, supravieţuirea mediană fără progresia bolii a fost semnificativ mai lungă după administrarea terapiei specifice în funcţie de de localizarea indicată de panelul de expresie genică, de 9,6 luni, în comparaţie cu 6,6 luni în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu tumori CUP care au primit chimioterapie empirică. Perioada mediană de monitorizare a fost de peste 33 luni pentru grupul care a primit terapia specifică şi de aproape 31 de luni pentru pacienţii care au primit chimioterapie empirică.
În prezent, chimioterapia empirică reprezintă standardul de îngrijire pentru pacienții cu cancer de origine primară necunoscută cu prognostic nefavorabil. Au fost dezvoltate diverse teste pentru obținerea profilului expresiei genelor cu scopul de a identifica țesutul de origine la pacienții cu CUP, fără ca beneficiile clinice să fie demonstrate până acum. Noul studiu și-a propus evaluarea eficacității și siguranței administrării terapiei specifice la pacienții cu CUP, ghidată pe baza rezultatelor unui test de expresie a 90 de gene, prin comparație cu chimioterapia empirică.

Studiul clinic randomizat a inclus 182 de pacienţi care au primit aleatoriu fie terapie specifică în raport cu originea tumorală (91 de pacienţi), în funcţie de predicţiile generate pe baza testului de evaluare a expresiei genice, fie chimioterapie empirică (91 de pacienţi). Panelul de expresie genică a indicat cele mai frecvente tipuri tumorale următoarele: gastro-esofagian, pulmonar, ovarian, col uterin şi sân.
Pacienţii au avut vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani, au prezentat CUP netratate anterior (adenocarcinom metastatic confirmat histologic, carcinom cu celule scuamoase, carcinom slab diferențiat sau neoplasme slab diferențiate) și un status de performanță ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) de 0-2, în absenţa radioterapiei locale.
Aproximativ 60% dintre participanţi au prezentat evenimente adverse de gradul 3 sau mai grave legate de tratament, cele mai frecvente fiind scăderea numărului de neutrofile, scăderea numărului de leucocite și anemia. Evenimentele adverse severe legate de tratament au fost raportate la 6% dintre pacienții din grupul care a primit terapie specifică 2% dintre participanţii din grupul care a urmat schema de chimioterapie empirică. Nu au fost raportate decese legate de tratament.
Citeşte şi:
- #DecodămCancerul. Studiul transcriptomului în oncologie. Care este rolul analizei expresiei genice în înțelegerea biologiei cancerului?
- #ESMO19. Peste 30% dintre cazurile de carcinoame cu origine primară necunoscută ar putea beneficia de terapii țintite
- #ESMO23. Alegerea personalizată a terapiei, în funcție de caracteristicile moleculare tumorale, îmbunătăţeşte supravieţuirea pacienților cu cancere de origine primară necunoscută