Caravana Misiunii UE privind Cancerul: ce este screening-ul oncologic?

  • Health literacy
  • Oncologie



Cancerul rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea populațională la nivel global. Detectarea precoce prin screening poate salva vieți, oferind posibilitatea de a interveni înainte ca boala să avanseze. În acest material, vom explora diversele tipuri de screening pentru cancer, recomandate pentru diferite categorii de populație și importanța acestor măsuri în prevenirea și tratarea cancerului.

Toate aceste informații sunt și vor fi oferite publicului român, într-un mod interactiv, de cadre medicale, voluntari, supraviețuitori ai cancerului și reprezentanți ai celor mai mari asociații din România implicate în lupta contra cancerului, cu ocazia venirii în România a Caravanei Misiunii UE privind Cancerul, care cuprinde un spațiu de informare, un spațiu pentru consultații medicale și discuții de specialitate, un colț dedicat copiilor și ecrane pe care sunt proiectate informații de ultimă oră legate de subiect.

abonare

Mai multe detalii despre traseul Cancer Mission Bus: Caravana Misiunii UE privind Cancerul a ajuns în România: prima oprire – festivalul Baricada Folk de la Brezoi

Ce este screening-ul pentru cancer?

Screening-ul pentru cancer implică efectuarea de teste care pot detecta prezența cancerului înainte ca simptomele să apară, deoarece depistarea precoce a bolii oferă opțiuni mult mai bune de tratament și, în multe cazuri, poate duce la vindecare. Dacă medicul vă recomandă un test de screening, acesta este adesea o măsură de precauție și nu înseamnă că suspectează o afecțiune oncologică.

Compilatie de imagini cu Caravana Cancer Mission din Brezoi
Imagini din timpul opririi Caravanei Cancer Mission în Brezoi

Tipuri de Screening pentru Cancer

Cancer de sân (screening regulat pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani):

  • Mamografie: O radiografie a sânului, cel mai comun tip de screening pentru detectarea cancerului de sân.
  • Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM): Utilizată în cazurile în care este medical necesar, poate oferi imagini detaliate ale sânului.
  • Examen clinic al sânilor: Un examen efectuat de un medic sau asistent(ă), care își folosește mâinile pentru a detecta noduli sau alte modificări.
  • Autocunoașterea sânilor: Este esențial ca femeile să își palpeze periodic sânii pentru a detecta orice modificări neobișnuite, care ar trebui raportate medicului.

Cancer colorectal(pentru persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani):

  • Test Imunochimic Fecal (FIT): Analizează scaunul pentru a detecta anomalii și este preferat înainte de o colonoscopie de urmărire.
  • Sigmoidoscopie Flexibilă: Un tub flexibil și iluminat este introdus în rect pentru a verifica prezența polipilor sau a cancerului în treimea inferioară a rectului.
  • Colonoscopie: Similară sigmoidoscopiei, dar cu un tub mai lung pentru a examina întregul colon.
  • Colonoscopie Virtuală: Utilizează tomografia computerizată (CT) pentru a produce imagini ale colonului.

Cancer de col uterin(femeile cu vârste între 30 și 65 de ani):

  • Test HPV: Detectează prezența tipurilor de papilomavirus uman (HPV) cu risc ridicat, care pot duce la cancer cervical.
  • Testul Papanicolau: cunoscut și sub numele de frotiu Papanicolau sau citologie cervicală, colectează celule pentru a identifica orice modificări legate de HPV, care au potențialul de a evolua către cancer de col uterin dacă nu sunt tratate.
  • Co-test HPV/Papanicolau: Combină cele două teste pentru detectarea simultană a tulpinilor HPV și a modificărilor celulare.

Alte tipuri de screening, incluse în 2022 în recomandările actualizate ale Consiliului European

  • Cancer Gastric: Gastroscopia, utilizată în special în regiunile cu incidență ridicată, implică inspectarea sistemului digestiv superior cu ajutorul unui endoscop.
  • Cancer de Prostată: Testul PSA și examenul rectal digital sunt recomandate pentru detectarea cancerului de prostată.
  • Cancer Pulmonar: Scanarea LDCT (low-dose CT) a plămânilor este utilizată pentru persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar.

INFOGRAFIC. Noile recomandări UE pentru screening în cancer

Citește și: