Update 2021: Moș Crăciun va veni și în acest an, în ciuda pandemiei COVID-19, deoarece are imunitate împotriva infecției cu oricare dintre variantele virale

  • Ce spun studiile



24 decembrie 2021: Este Ajunul Crăciunului, iar copiii și copilul din fiecare dintre noi îl așteaptă pe Moș Crăciun. Dorințele diferă de la om la om, însă mai ales în contextul actual, cu siguranță toată lumea speră la mai bine – la mai multă siguranță, la mai puțină incertitudine… Acum un an, cu toții eram plini de speranță: aveam primele vaccinuri aprobate și începea campania de imunizare în România. S-au întâmplat foarte multe, iar din motive obiective și subiective, vaccinarea nu a fost arma letală împotriva pandemiei la nivel colectiv. Vaccinarea rămâne, însă, cel mai important scut individual împotriva inamicului comun. În plus, finalul lui 2021 este încununat cu succesul noilor medicamente antivirale orale împotriva Covid-19.

Moș Crăciun cu siguranță va sosi, el este imun la orice patogen și boală, însă pentru ca fiecare dintre noi să îl poată primi cum se cuvine, trebuie să depunem un pic mai mult efort.

abonare

Concret:

  • Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat ca protecția față de formele grave de boală să fie mai mare;
  • Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boala (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze);
  • Evită aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate;
  • Poartă o mască de calitate, atât în interior, cât și în exterior, tot timpul;
  • Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile – Citește Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

Mai multe detalii: #VociCuAutoritate. Dr. Marius Geantă, despre varianta Omicron: „Ce știm, ce nu știm și ce trebuie să facem de Crăciun și Revelion?”


24 decembrie 2020: Anul 2020 a fost un an cum puțini dintre noi ne puteam imagina, un an plin de provocări, dar și de realizări ștințifice și nu numai. În aceste condiții pandemice, nu putem să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu Moș Crăciun. Știm că mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 au fost aprobate la nivel global, iar pe 21 decembrie, vaccinul Pfizer/BioNTech a primit aprobare condiționată pentru utilizare în Europa.

În urmă cu doar câteva zile, Dr. Anthony Fauci le transmitea copiilor că Moșul va veni negreșit și de data aceasta, deoarece el însuși l-a vaccinat. Noi suntem însă de altă părere – Moșul este deja imun la SARS-CoV-2 și nu numai, iar atâta timp cât copiii și copilul din fiecare dintre noi continuă să creadă în el, Moșul nu se va îmbolnăvi vreodată. 

Mai multe detalii:


CE SPUN STUDIILE despre MOȘ CRĂCIUN. La câte riscuri medicale se expune pentru a ne aduce cadouri în fiecare an. Update 2019: afecțiunile dermatologice ale lui Moș Crăciun

Este bătrân, are părul alb și barbă iar într-o singură noapte reușește imposibilul – îndeplinește visuri în întreaga lume și oferă speranțe copiilor. Nu, nu e Dumbledore. Nici Gandalf. Dacă dăm acul cântarului mult spre dreapta și observăm cu câtă poftă privește fursecurile cu ciocolată, ne facem o idee cine ar putea fi personajul. Adăugăm obrajii roșii și sania zburătoare trasă de reni în peisaj și începem să ne gândim la o celebră reclamă. Da, îi plac și băuturile carbogazoase. 

Am întrebat un grup de experți de la Polul Nord cum face față Moș Crăciun celui mai mare maraton de împărțit cadouri din lume. Pentru un bătrân care pare să sufere de sindrom metabolic, își îndeplinește cu brio sarcinile. Care e secretul? Ce spun studiile?

Sursa foto – HowStuffWorks

Update 2019: Ce spun studiile despre sănătatea tegumentară a lui Moș Crăciun

Un colectiv de cercetători de la Universitatea din Helsinki au profitat de apropierea geografică de sediul lui Moș Crăciun și au realizat un review sistematic asupra afecțiunilor dermatologice ale acestuia. 

Moș Crăciun se expune unor riscuri specifice acestei meserii unice. În primul rând, este evident că Moș Crăciun prezintă fototipul cutanat II sau III (ten deschis la culoare, ochi albaștri) și prezintă un risc ridicat de arsuri solare, în special la altitudinile ridicate la care zboară cu sania. În timpul zborului, este mai expus la radiațiile cosmice, astfel prezintă un risc ridicat de neoplazii cutanate, datorită căruia este îndemnat să consulte în mod regulat un dermatolog pentru un examen de screening.

De asemenea, suferă de piele uscată și sensibilă la nivel facial, iar expunerea repetată la soare poate conduce la rozacee și îmbătrânire prematură (manifestată prin keratoze actinice).

În noaptea de Crăciun, Moșul traversează distanțe enorme pentru a aduce cadouri tuturor copiilor- de aceea, trecerea rapidă de la temperaturi scăzute (în zonele nordice) la temperaturi crescute (în zona ecuatorului) îl predispune la degerături, arsuri solare sau insolație.

Nu în ultimul rând, contactul îndelungat cu renii și cu copiii aduce o serie de riscuri: transmiterea de infecții (precum poxvirus sau impetigo), mușcăturile de ren și alergia de contact cu hrana animalelor sau produse biologice ale acestora.

Ce spun studiile despre starea psihică a lui Moș Crăciun

Cea mai mare meta-analiză care a evaluat sănătatea mintală a Moșului a fost realizată de Doamna Crăciun pe parcursul a foarte mulți ani.

Atacurile de panică și anxietatea sunt din ce în ce mai frecvente toamna. Moș Crăciun nu mai poate dormi de griji și are coșmaruri cum că este deja 25 decembrie și el tot nu a pregătit plecarea. Doamna Crăciun îl liniștește de fiecare data – „Este doar 1 noiembrie, așa le place oamenilor să  decoreze mall-urile cu 2 luni înainte”

În timpul călătoriilor prin vestul Europei, Moș Crăciun a avut parte de mari surprize. În loc de fursecuri și lapte a găsit într-o casă budincă din semințe de quinoa și lapte de caju. L-a pus și pe Rudolph să miroasă și nici acesta nu a identificat arome cunoscute.

Când a ajuns acasă, o altă surpriză îl aștepta. Soția îi pregătise o dietă strictă, dar nu atât de „raw”, bazată pe ultimul număr al Revistei de Nutriție pentru Creaturile Magice. De când e pe dietă vegetariană, teancul de scrisori a rămas neatins, la fel și lichiorul de ou, iar Ho Ho Ho-ul răsună din ce în ce mai rar la Polul Nord. Psihiatrul familiei a dat verdictul: Moș Crăciun are deficit de vitamina B12 și acid folic, iar dovezile științifice arată că aceasta determină depresie.

Un studiu observațional mai mic a arătat o altă problemă. Tulburarea obsesiv compulsivă (OCD) se agrava în preajma sărbătorilor. Elfii au început să șușotească –  He’s making a list…checkin` it twice.

Moș Crăciun are o viață stresantă și în restul anului, nu doar în noaptea de Crăciun. Este ambițios și perfecționist. Un spirit critic, un bun organizator, el verifică liste întregi pentru a identifica exact ce copii au fost cuminți. Astfel, Moșul pare a fi solicitat și supus stresului, ceea ce îi accentuează riscul de boli cardiovasculare, psihice, migrene. Totuși, Moșul pune pasiune în ceea ce face și are un mediu de lucru prietenos, așa că face față solicitărilor cu succes.

Moș Crăciun este căsătorit cu Doamna Crăciun de foarte mulți ani. Studiile arată că acest lucru se asociază cu menținerea capacităților sale cognitive la vârste înaintate și cu reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer. Mai mult decât atât, mariajul l-a ajutat să aibă un stil de viață mai sănătos. Soția are grijă de obiceiurile lui alimentare și se asigură că își ia la timp medicația antihipertensivă.

Ce spun studiile despre aparatul respirator al lui Moș Crăciun?

Renii acuză călătorii cu turbulențe de câteva zile. Decolarea este dificilă deoarece la contactul cu aerul de la Polul Nord tusea chinuitoare a moșului aproape răstoarnă sania. Elful de serviciu de pe Secția Respirație Rece ca Gheața l-a examinat la plămânii, fiind vestit pentru auzul lui ascuțit. I s-a parut că aude de fiecare dată cum un arici de la ghete se desface. Într-o incursiune pe hornul unei case din Germania, la contactul cu funinginea din șemineu Moșul a simțit că i se taie respirația.

Praful din aterlierul de jucării, substanțele cu care au vopsit sania, părul de reni, toate aceastea par să agraveze starea moșului. Luând toți acești factori de risc în considerare, alături de vârsta Moșului, medicul și-a dat seama de ce poate suferi pacientul său – fibroză pulmonară idiopatică. Desigur! Nu era sunetul unui „arici” cu care se închid ghetele, erau ralurile crepitante de tip velcro.

La începutul lunii decembrie, Moș Crăciun se luptă cu gripa, în fiecare an. De data aceasta, după o călătorie în Franța pentru a onora o invitație în galeriile Lafayette, unde s-a întâlnit cu  500 de copii care așteptau să îi povestească moșului cât de cuminți au fost.

Sursa foto – Pinterest

Preșcolarii i-au împărtășit dorințele în materie de cadouri, dar și microbii. Deși soția l-a avertizat să se spele des pe mâini și să evite aglomerația, micii fani cu secreții nazale abundente și tendință la strănuturi au fost mai rapizi. Ca de obicei în perioada aceasta, fața Moșul a devenit și mai roșie de la febră, a rămas cu o răceală serioasă și pe drum, la contactul cu aerul rece, s-a reactivat și o sinuzită mai veche. Doamna Crăciun a fost și ea cuprinsă de un tip de febră, cea a cumpărăturilor.

Sursa foto – The Telegraph

Ce spun studiile despre obiceiurile alimentare și bolile lui Moș Crăciun?

Un studiu realizat pe o cohortă de 40 de reni arată că durerea lombară joasă este o acuză frecventă a acestora. Mai mult decât atât, s-a observat la jumătate dintre cazuri apariția herniei. Aproape toți au probleme la copite din cauza aterizărilor forțate. Toate aceste evenimente primare și secundare au fost corelate cu circumferința taliei lui Moș Crăciun.

Un mare sondaj internațional realizat în peste 50 de țări a arătat că părinții declară că hornul casei arată deplorabil în dimineața zilei de 25 decembrie.

Pentru că Moșul este un carnivor convins și fan al carbohidraților indicele de masă corporală a ajuns în intervalul obezității, iar vasele sale s-au îngroșat de-a lungul timpului. Uneori mai și confundă hornul caselor cu drive-in-urile de la fast-foodurile din jurul lumii.

Datorită indicelui de masă corporală crescut al Moșului, echipa ce realiza îmbarcarea în sanie a fost extinsă în regim de urgență. Din septembrie, la Polul Nord s-au acceptat și CV-uri de la minioni.

Din cauza acestor evenimente, mâncare procesată i-a fost interzisă și a început să primească pachet de acasă. Avocado, nuci, alune, măsline, pește și multe legume, fructe.

Sursa foto – Youtube

Medicul i-a recomandat consumul de grăsimi nesaturate în locul celor saturate care provin din alimente înalt procesate și scăderea consumului de carbohidrați rafinați. Studiile arată că aceste schimbări alimentare îi pot reduce nivelul colesterolului „rău”- LDL – și de asemenea scad trigliceridele. Acizii grași omega 3 îl pot proteja de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Totuși, în ciuda acestor abateri, Moșul pare să aibă un stil de viață activ. Plimbatul cu sania în jurul lumii și toate coborârile pe horn au efect benefic asupra sănătății. Este recomandat să mai renunțe la dulciurile lasate de copii în noaptea de Crăciun.

În perioada călătoriei în Sicilia, tonusul Moșului a fost mult îmbunătățit. Dieta mediteraneană a avut un efect neașteptat asupra sănătății acestuia. I-a revenit buna dispoziție, depresia s-a ameliorat semnificativ, iar hainele din tinerețe parcă îi veneau mai bine.

Doi urși polari au depus plângere în dimineața ajunului pentru că stocul de băuturi carbogazoase s-a redus peste noapte. Camioanele ajung aproape goale la Polul Nord. Mai mulți spiriduși de casă au fost prinși în pădurea de pe lângă casa familiei Crăciun împingând o duzină de sticle de Coca-Cola. Prins asupra faptului, Moș Crăciun și-a recunoscut dependența de băuturi răcoritoare.

Moș Crăciun este suspect de diabet zaharat de tip 2, iar Doamna Crăciun a făcut eforturi mari să îi controleze glicemia. Mai ales că studiile arată că oamenii care consumă cel puțin o doză de băutură carbogazoasă îndulcită pe zi au un risc mai mare cu 26 % de a dezvolta diabet. Iar o singură doză conține și  până la 15 lingurițe de zahăr.

Ce spun studiile despre protecția muncii la Polul Nord?

Conform unui studiu realizat de Departamentul de Medicina Muncii de la Polul Nord (DMMPD), anul acesta sania trebuie trimisă în service. O parașută pentru situații de urgență și sticla securizată la portiere sunt noile dotări. Trei tentative ale Moșului de a face selfie cu aurora boreală în drum spre Islanda s-au finalizat cu plonjarea acestuia în gol. Renii sunt foarte stresați că trebuie să intervină mereu iar nasul lui Rudolph e mai roșu ca niciodată din cauza vitezei parcurse prin aerului înghețat atunci când trebuie să își recupereze șeful. În plus, selfie-stickul Moșului a fost confiscat și s-a pus la cale o comisie pentru a evalua gradul dependenței de Facebook.

Dreamstime

Articole similare