#VociCuAutoritate. Dr. Marius Geantă, despre varianta Omicron: „Ce știm, ce nu știm și ce trebuie să facem de Crăciun și Revelion?”

  • Health literacy



Omicron (B.1.1.529) este numele pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a acordat noii variante SARS-CoV-2 care are un număr record de mutații, dublu față de varianta Delta. Aceste caracteristici sugerează creșterea transmisibilității și a riscului de reinfectare. ECDC a încadrat riscul de răspândire la nivel european ca înalt spre foarte înalt. Momentan nu există date care să sugereze o severitate mai mare a bolii.

Dr. Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, a publicat un rezumat al celor mai importante informații pe care le avem până acum despre varianta Omicron și cum ne putem proteja cel mai bine de infecție:

abonare

Datele care provin din analiza realizată în Marea Britanie despre impactul variantei Omicron confirmă aproape în întregime analizele din Africa de Sud și scenariile de evoluție a infectărilor cu varianta Omicron, inclusiv în Europa.

Ce știm despre varianta Omicron, în comparație cu Delta:

Ce nu știm încă (dar vom afla în maximum 2 săptămâni):

  • Virulența variantei Omicron este încă studiată. Datele referitoare la spitalizările produse de Omicron sunt pentru moment puține și sugerează un profil asemănător cu cel întâlnit la Delta; oricum, este greu de luat în calcul o scădere substanțială a gravității bolii pe care o determină Omicron, în comparație cu Delta.
  • Foarte probabil, vom avea de-a face cu o variantă Omicron care determină, și ea, forme grave, mai ales la grupurile populaționale aflate la risc (nevaccinați, vârstnici, persoane care suferă și de alte boli cronice).

Ce trebuie să facem, în perioada Crăciunului și a Revelionului, pentru a scădea riscul:

  • Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat ca protecția față de formele grave de boală să fie mai mare.
  • Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boala (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze).
  • Evită aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate
  • Poartă o mască de calitate, atât în interior, cât și în exterior, tot timpul.
  • Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie si Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secventiere și integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid-19).

Dr. Marius Geantă


Citește topul săptămânal „Esențial Covid-19” de pe Raportuldegardă.ro și ascultă Podcastul RaportuldeGardă pentru a fi informat despre cele mai recente date cu privire la evoluția și metodele de combatere a pandemiei:

Cele mai recente dovezi științifice arată că varianta Omicron se multiplică mai repede în căile aeriene superioare decât Delta, dar afectarea pulmonară este mult mai redusă. Conform unui studiu realizat de Facultatea de Medicină din cadrul Universității Hong Kong, noua variantă se multiplică de 70 ori mai rapid decât Delta și variantele anterioare în bronhiile umane, ceea ce explică transmisibilitatea mult mai mare. Cu toate acestea, Omicron se replică mult mai puțin în țesutul pulmonar, ceea ce reprezintă un indicator al severității mai reduse a bolii. Studiul a fost publicat pe 15 decembrie și este în curs de revizuire.

În același timp însă, specialiștii din cadrul Imperial College London afirmă că, până acum, nu există dovezi că varianta Omicron este mai puțin severă decât Delta. Riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de 5,4 ori mai mare decât în cazul variantei Delta. Pentru persoanele care au trecut prin infecția COVID-19, protecția față de reinfectarea cu Omicron este de doar 19%. După două doze de vaccin, protecția este în jur de 20%, iar cu o a treia doză de rapel, protecția poate crește până la 55 % – 80%.

Citește și: