Esențial Covid-19. A treia doză din vaccinul Comirnaty determină o protecție de 70-75% față de infecția simptomatică produsă de varianta Omicron

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Topul a fost comentat de Dr. Marius Geantă:

abonare

Știrile săptămânii 6 – 12 decembrie 2021:

UK: A treia doză din vaccinul Comirnaty determină o protecție de 70-75% față de infecția simptomatică produsă de varianta Omicron

Datele acumulate în ultima săptămână, din studii realizate în Africa de Sud, Suedia și Germania, arată că eficacitatea vaccinurilor COVID-19 este afectată de varianta Omicron. Numărul de cazuri cu noua variantă, care are un număr record de mutații, se dublează la 2-3 zile, conform datelor din Regatul Unit și până la mijlocul lunii decembrie ar putea reprezenta peste 50% din cazuri. Dovezile științifice sugerează că protecția față de formele ușoare de COVID-19 este redusă pentru o schemă de vaccinare alcătuită din două doze.

UK Health Security Agency (UKHSA) a emis un raport pe 10 decembrie în care arată că administrarea celei de-a treia doze de rapel determină o protecție cuprinsă între 70% – 75% contra formelor simptomatice de COVID-19. Acestea sunt primele date din viața reală care arată protecția determinată de vaccinuri față de varianta Omicron.

  • În rândul persoanelor care au primit inițial două doze din vaccinul AstraZeneca, administrarea unei doze suplimentare din vaccinul Comirnaty e asociată cu o eficacitate de 71,4%. Eficacitatea crește la 75,5% pentru persoanele care au primit 3 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech.
  • Schema de vaccinare cu două doze din vaccinul Astrazeneca și o doză din vaccinul Comirnaty determină o protecție de 93,8% contra variantei Delta, iar 3 doze din vaccinul Comirnaty determină o eficacitate de 92,6% contra Delta.

Pfizer și BioNTech au declarat recent că schema de vaccinare alcătuită din 3 doze poate neutraliza varianta Omicron, conform unor date din studii preclinice. De asemenea, schema de vaccinare cu două doze oferă încă protecție față de formele severe. Un vaccin adaptat pentru Omicron se estimează că ar fi dezvoltat până în Martie 2022.

Administrarea celei de-a treia doze din vaccinul Pfizer/BioNTech scade cu 90% riscul de deces asociat variantei Delta, la persoanele cu vârste de peste 50 ani

Administrarea unei doze de rapel din vaccinul Comirnaty la cel puțin 5 luni de la cea de-a doua doză determină o rată a mortalității cu 90% mai redusă, comparativ cu persoanele de peste 50 ani care au primit schema cu doar două doze. Datele provin dintr-un studiu realizat în Israel și publicat pe 8 decembrie în New England Journal of Medicine.

În iulie 2021, Israel a devenit prima țară care a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin, într-o perioadă în care numărul de infecții cu varianta Delta era în creștere. Studiul a început la 7 zile de la decizia de administrare a dozei booster la persoanele de peste 60 ani și s-a încheiat pe 29 septembrie 2021. Aproape 850.000 de persoane au fost înrolate în studiu, dintre care 90% au primit a treia doză de rapel. Analiza statistică a fost ajustată pentru a exclude factorii socio-demografici și clinici care ar putea afecta mortalitatea.

În grupul care a primit a treia doză de rapel, s-au înregistrat 65 de decese din cauza COVID-19, în timp ce în grupul care nu a primit vaccinul s-au raportat 137 de decese.

„Dovezile sunt de necontestat că a treia doză de rapel reduce riscul de deces din cauza SARS-CoV-2, inclusiv din cauza variantei Delta. O astfel de eficacitate este rar întâlnită, foarte puține intervenții medicale pot fi asociate unui risc așa redus al mortalității”  – Doron Netzer, unul dintre autorii studiului

FDA autorizează prima combinație de anticorpi monoclonali pentru prevenția COVID-19 la persoanele imunocompromise

Pe 8 decembrie, FDA a emis o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru Evusheld, produs de AstraZeneca pentru profilaxia COVID-29 la persoanele cu afecțiuni ce determină imunosupresie, fiind indicat la cei cu vârste de peste 12 ani (cântărind cel puțin 40 de kilograme). Evusheld conține două tipuri de anticorpi monoclonali (tixagevimab și cilgavimab). Acestea oferă o protecție similară celei pe care persoanele sănătoase o obțin în urma vaccinării COVID-19. Cocktailul de anticorpi nu este un substitut pentru vaccin.

Produsul este autorizat numai pentru acele persoane care nu sunt infectate cu SARS-CoV-2 și care nu au fost expuse recent la o persoană infectată cu SARS-CoV-2. Autorizația presupune, de asemenea, ca persoanele fie să aibă:

  • sisteme imunitare moderate până la sever compromise din cauza unei afecțiuni medicale sau din cauza administrării de medicamente sau tratamente imunosupresoare, care este posibil să nu genereze un răspuns imunitar adecvat la vaccinarea COVID-19;
  • sau antecedente de reacții adverse severe la un vaccin COVID-19 și/sau la componentele acelor vaccinuri, astfel încât vaccinarea cu un vaccin COVID-19 disponibil, conform programului aprobat sau autorizat, nu este recomandată.

O doză de Evusheld, administrată ca două injecții intramusculare consecutive separate (o injecție per anticorp monoclonal, administrată în succesiune imediată), poate fi eficientă pentru prevenția COVID-19 timp de șase luni.

În studiul care a condus la autorizare au fost înrolate persoane cu vârsta de peste 59 de ani, cu anumite afecțiuni medicale, care nu fuseseră vaccinate împotriva COVID-19 și nu aveau istoric de infecție SARS-CoV-2 sau expunere recentă. 3.441 de persoane au primit Evusheld și 1.731 au primit placebo. Riscul de a dezvolta COVID-19 a fost redus cu 77% pentru cei cărora le-a fost administrată combinația de anticorpi.

Aprobarea deschide o nouă cale de protecție pentru cei care nu se pot vaccina cu unul dintre vaccinurile disponibile, dar au un risc crescut de infecție și forme severe.

De asemenea, progresele continue în studierea managementului Covid-19 au făcut ca, recent, OMS să actualizeze ghidul de practică privind terapiile COVID-19 pentru a include plasma convalescentă. Pentru pacienții cu formă COVID-19 non-severă, OMS nu recomandă utilizarea plasmei, deoarece nu s-a demonstrat că ar aduce beneficii semnificative (asupra mortalității sau nevoii de ventilare mecanică), în timp ce o serie de tratamente sunt aprobate pentru Covid-19 ușor/moderat și au demonstrat eficacitate ridicată.

În schimb, tratamentul cu plasmă ar putea fi în continuare studiat la persoanele cu forme severe, dar în cadrul unor trialuri clinice.

Un grup independent de experți a analizat datele din 16 studii controlate randomizate, inclusiv 16.236 de pacienți cu infecție Covid-19 non-severă, severă și critică. Deși dovezile conform cărora plasma convalescentă nu are niciun beneficiu la pacienții non-severi au fost certe, a fost mai puțin clar în cazul pacienților cu formă severă și în stare critică. Așadar, studiile clinice randomizate pentru aceste subgrupuri ar trebui să continue.

UK: persoanele vulnerabile față de infecția Covid-19 vor avea acces imediat la tratamentul antiviral oral molnupiravir și combinația de anticorpi monoclonali casirivimab/imdevimab

Tot pe 8 decembrie, Guvernul Marii Britanii a anunțat că persoanele cele mai vulnerabile vor avea acces imediat la tratamente cu antiviralul molnupiravir și la tratamentele bazate pe anticorpi. Studiul național „PANORAMIC”, condus de Universitatea din Oxford în strânsă colaborare cu centrele de medicină de familie, recrutează aproximativ 10.000 de pacienți din Marea Britanie cu risc de forme severe COVID-19 pentru a avea posibilitatea de a lua tratamentul molnupiravir acasă, după primirea unui test PCR pozitiv.

Printre cei vulnerabili se numără persoanele imunocompromise, pacienții cu cancer sau cei cu sindrom Down. Aceștia vor putea, de asemenea, să acceseze fie molnupiravir, fie noii anticorpi monoclonali combinați – Ronapreve – în afara studiului, din 16 decembrie.

Tratamentele vor ajuta la protejarea celor mai expuși riscului de infecție și forme severe în lunile de iarnă, reducând numărul de spitalizări și, prin urmare, presiunile asupra sistemului de sănătate NHS.

Recomandări EMA și ECDC: vaccinurile COVID-19 autorizate pot fi combinate atât în schema inițială, cu două doze, cât și la administrarea booster-ului

Recomandările au fost publicate pe 7 decembrie. Un număr tot mai mare de studii clinice și din viața reală au analizat posibilitatea administrării de scheme combinate cu vaccinurile COVID-19 disponibile. Folosirea a două vaccinuri diferite pentru schema inițială cu două doze se numește vaccinare primară heterologă. Administrarea unei a treia doze de rapel, diferită, este de asemenea, sigură și eficientă (administrată într-un interval de 3 până la 6 luni după vaccinarea primară heterologă).

Dovezile din studiile privind vaccinarea heterologă sugerează că o combinație de vaccinuri cu vectori virali și de tip ARNm produce niveluri bune de anticorpi neutralizanți și un răspuns mai mare al celulelor T, decât utilizarea aceluiași vaccin (vaccinare omoloagă), fie într-un regim primar sau de rapel. Exemplu: vaccinarea cu Vaxzevria (vaccinul Oxford/AZ), urmată de vaccinare cu Comirnaty (vaccinul Pfizer/BioNTech). Mai multe detalii: Producția de anticorpi după a treia doză de rapel variază semnificativ în funcție de tipul de vaccin COVID-19 administrat

Pe de altă parte, utilizarea unui vaccin bazat pe vector viral ca a doua doză în schemele de vaccinare primară sau utilizarea a două vaccinuri ARNm diferite este mai puțin studiată.

Citește și: