Esențial Covid-19. Persoanele imunizate ca urmare a trecerii prin boală au un risc mare de reinfectare cu varianta Omicron

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Topul a fost comentat de Dr. Marius Geantă:

abonare

Știrile săptămânii 29 noiembrie – 5 decembrie 2021:

Producția de anticorpi după a treia doză de rapel variază semnificativ în funcție de tipul de vaccin COVID-19 administrat

Pe măsură ce au fost aprobate mai multe vaccinuri și din ce în ce mai multe date cu privire la profilul de siguranță și eficacitate s-au acumulat, iar peisajul epidemiologic a devenit mai complex, a apărut nevoia de a oferi scheme combinate de vaccinuri contra-Covid. Până acum, datele erau limitate în ceea ce privește profilul de siguranță și imunogenitatea asociate vaccinurilor care pot fi administrate ca a treia doză de rapel.

Studiul randomizat de fază II, COV-BOOST, a evaluat siguranța, imunogenitatea și reactogenitatea pentru 7 vaccinuri COVID-19 (Oxford/Astrazeneca, Pfizer/BioNTech, Novavax, Janssen, Moderna, Valneva, Curevac) care pot fi folosite ca a treia doză pentru imunizarea contra SARS-CoV-2. Studiul a inclus 2.878 de participanți din 18 centre din Regatul Unit, în perioada 1 iunie – 30 iunie 2021, care au fost vaccinați inițial cu schema completă (două doze) a vaccinurilor Comirnaty și Vaxzevria. Rezultatele au fost publicate pe 2 decembrie în Lancet.

Există variații importante legate de răspunsurile imune celulare și umorale între aceste vaccinuri. Cele 7 vaccinuri cresc răspunsul imun umoral după schema inițială de vaccinare cu ChAd-Ox1 nCov-19 (Vaxrevia), comparativ cu placebo, iar 6 dintre ele cresc producția de anticorpi la persoanele care au primit inițial Comirnaty

După două doze Vaxzevria, titrul de anticorpi a crescut de 1,8 – 32,3 ori, în funcție de vaccinul folosit ca rapel. Administrarea rapelului cu unul dintre cele 7 vaccinuri, după două doze din vaccinul Comirnaty a crescut titrul de anticorpi de 1,3 până la 11,5 ori.

  • Vaccinul ARNm produs de Moderna determină cel mai important titru de anticorpi, iar jumătate de doză din vaccinul Valneva (vaccin bazat pe virus inactiv, în curs de evaluare EMA) pe cel mai redus.
  • În cazul persoanelor care au primit două doze din vaccinul AstraZeneca, nivelurile de anticorpi erau de 32 de ori mai mari după rapelul cu vaccinul Moderna.
  • Pentru persoanele care au primit inițial două doze din vaccinul Comirnaty, administrarea rapelului cu vaccinul Moderna crește titrul de anticorpi de peste 11 ori, comparativ cu grupul de control, în timp ce o jumătate din doza de Valneva crește nivelul de anticorpi de 1,3 ori.

Toate vaccinurile studiate ca doza 3 de rapel, cu excepția Vaxzevria și Valneva, determină un răspuns celular important, la cei care au primit inițial vaccinul AZ. Pentru cei care au fost vaccinați cu două doze din vaccinul Pfizer, toate vaccinurile au determinat un răspuns imun celular optim, cu excepția vaccinului Novavax administrat în jumătate de doză.

Răspunsul imun celular contra variantelor Delta și Beta a fost similar cu cel dezvoltat contra variantei Alfa. Rezultatele indică faptul că vaccinurile disponibile în prezent oferă protecție contra tuturor variantelor SARS-CoV-2 (inclusiv Omicron), cel puțin în ceea privește spitalizările și formele severe de boală. Profilul de siguranță a fost similar pentru toate vaccinurile studiate, fără a exista efecte secundare neraportate până acum.

Persoanele imunizate ca urmare a trecerii prin boală au un risc mare de reinfectare cu varianta Omicron

O lucrare care este în curs de revizuire (preprint) arată primele date asupra transmisibilității și răspunsului imun determinate de varianta Omicron. Riscul de reinfectare asociat variantei Omicron este de trei ori mai mare comparativ cu variantele Beta/Delta. Datele preliminare sugerează că imunitatea naturală dobândită în urma infecției cu variantele inițiale SARS-CoV-2 oferă o protecție mult mai redusă față de varianta Omicron. Rezultatele nu oferă încă informații asupra impactului Omicron la persoanele vaccinate și nici nu arată severitatea cazurilor la persoanele reinfectate.

Studiul a început înrolarea participanților în cele două valuri anterioare pentru a se examina riscul de reinfectare asociat variantelor emergente. Ulterior, baza de date a fost completată prin colectarea de noi cazuri în perioada 1 – 27 noiembrie. Studiul a inclus aproape 3 milioane de persoane cu infecție SARS-Cov-2 confirmată. Rezultatele arată că riscul de reinfectare asociat variantelor Beta și Delta a fost determinat mai ales de creșterea transmisibilității și nu neapărat de reducerea răspunsului imun. Însă, în cazul variantei Omicron, avantajul selectiv este mai ales determinat de capacitatea de a infecta persoane care au avut infecție cu altă variantă Sars-Cov-2.

În Africa de Sud, rata de vaccinare este scăzută (doar un sfert din populație vaccinată cu schema completă), însă o mare proporție din populație a trecut prin boală, iar populația este mai tânără. Din aceste motive, rezultatele nu pot fi extrapolate pentru alte țări din Europa sau SUA, care au rate mari de vaccinare și un profil demografic diferit. Cu toate acestea, datele din acest studiu sunt importante pentru informarea măsurilor de sănătate publică, mai ales în țări în s-a produs imunizarea prin boală în cea mai mare parte și rata de vaccinare e redusă.

Infecția COVID-19 severă dublează riscul de deces la 1 an, mai ales la persoanele cu vârste sub 65 ani

Persoanele care supraviețuiesc unei infecții COVID-19 severe au un risc dublu de deces în următorul an comparativ cu persoanele care nu dezvoltă infecția sau cele care fac forme ușoare, conform unui studiu recent. Mortalitatea a fost mai mare pentru pacienții cu vârste sub 65 de ani. Rezultatele arată că riscul de deces nu este limitat la episodul acut COVID-19. 80% din decese au fost determinate de complicații diferite de cele respiratorii sau cardiovasculare tipice.

Au fost evaluate dosarele electronice pentru 13.000 de pacienți testați PCR pentru COVID-19 în sistemul medical al Universității Florida. 178 au avut forme severe de boală. Obiectivul studiului a fost determinarea relației dintre infecția COVID-19 și mortalitatea la 12 luni. Mortalitatea în rândul adulților cu vârste sub 65 de ani, spitalizate pentru COVID-19, crește cu 233% comparativ cu cei COVID-19 negativi.

Doar 20% din pacienții cu forme severe de COVID-19 au murit din cauza unor complicații precum insuficiența respiratorie. Deoarece decesul a survenit la o perioadă lungă după infecție, cauzele nu au fost asociate COVID-19. Aceste date arată impactul biologic important al trecerii prin infecție și indică faptul că prevenția bolii COVID-19 prin vaccinare este cea mai eficientă metodă de a evita formele severe și de a reduce mortalitatea.

Structura virusului SARS-CoV-2 tolerează un număr mare de mutații simultane. Există o probabilitate mare ca Omicron să nu fie ultima variantă cu mutații complexe detectată

Un studiu derulat de Harvard Medical School, publicat pe 2 decembrie în Science, modelează scenariile prin care SARS-CoV-2 ar evolua în organismul uman. Cercetarea sugerează că structura virusului poate tolera un număr de mutații simultane care să-i permită să evite răspunsul imun, dar având capacitatea să se lege în continuare de receptorii umani.

Folosind pseudotipuri (modele virale de laborator) cu o combinație de 7 tipuri de mutații, cunoscute a evita răspunsul imun, s-a demonstrat că virusul poate fi rezistent la acțiunea anticorpilor terapeutici monoclonali, dar și la anticorpii de la persoanele trecute prin boală sau vaccinate.

Studiul a început înainte de raportarea variantei Omicron, când acest model de evoluție complexă erau doar o ipoteză, iar variantele circulante la acel moment nu aveau un număr atât de mare de mutații. Varianta Delta avea doar 2 mutații în domeniul de legare de receptor. Între timp, varianta Omicron, care a fost deja identificată în peste 25 de țări, confirmă acest scenariu. Varianta are 15 mutații în domeniul de legare de receptor, inclusiv mutații care au fost descrise în studiul din Science.

Cercetarea nu arată direct impactul variantei Omicron deoarece evoluția sa epidemiologică depinde de mai mulți factori, inclusiv combinația particulară de mutații care o caracterizează, dar și interacțiunea cu alte variante. Însă datele arată că monitorizarea genomică a evoluției SARS-CoV-2 este un instrument important pentru înțelegerea comportamentului viral și informarea deciziilor de sănătate publică, față de abordarea reactivă de până acum (așteptarea apariției de noi variante și acțiuni ulterioare). În același timp, vaccinarea este o altă măsură esențială pentru prevenirea răspândirii virusului.

„Flexibilitatea structurală mare a SARS-CoV-2 sugerează faptul că Omicron nu va fi ultima variantă pe care o să o vedem. Pentru a ieși din această pandemie trebuie să fim cu un pas înaintea virusului.” – Jonathan Abraham, autorul principal al studiului.

Vaccinul cu virus SARS-CoV-2 inactivat produs de Valneva a intrat în procedura de revizuire continuă EMA

Agenția Europeană a Medicamentului a început pe 2 decembrie procedura de revizuire continuă (rolling review) pentru vaccinul COVID-19, bazat pe virus inactivat, produs de compania franceză Valneva. Datele din studii preclinice și primele date din studiile clinice sugerează eficacitatea vaccinului VLA2001 pentru prevenția COVID-19.

În octombrie 2021, Valneva a anunțat rezultate din studiul CoV-Compare de fază III. Spre deosebire de studiile anterioare care au evaluat alte vaccinuri COVID-19, în acest trial a fost evaluată imunogenitatea. Rezultatele preliminare sugerează că vaccinul Valneva produce un titru mai mare de anticorpi neutralizanți decât vaccinul Oxford/Astrazeneca și este mai bine tolerat. Răspunsul imun celular a fost analizat pentru un subset de participanți și a arătat că vaccinul induce activarea limfocitelor T antigen specifice, care produc interferon gamma, contra proteinei spike (74,3%), și împotriva nucleoproteinei (45,9%).

În prezent, în afară de vaccinul Valneva mai sunt încă 3 vaccinuri COVID-19 în procedura de revizuire continuă (Sanofi Pasteur, Sinovac, Sputnik V). De asemenea, Novavax a depus cererea pentru autorizare condiționată.

Citește și: