#VociCuAutoritate. Dr. Marius Geantă, despre pandemia Covid-19. La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022?

  • Health literacy



Din ce în ce mai multe cazuri Covid-19 sunt raportate în Europa, inclusiv în țările cu un profil și o rată de vaccinare bune. Există mai multe explicații posibile, iar Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină descrie (într-o postare pe contul personal de Facebook) cum ar trebui să ne raportăm la vaccinare de fapt și care este rolul ei în prevenirea bolii:

Da, a venit și acel moment: trebuie să schimbăm narativul despre vaccinare în România.

abonare

La un an de la pornirea campaniilor de vaccinare în toată lumea, suntem în punctul în care putem afirma cu certitudine că:

La ce trebuie să ne așteptăm în perspectiva anului 2022:

  • vom avea (deja avem, în Austria), situația în care persoane vaccinate trebuie să stea în lockdown si se vor intreba de ce, din moment ce s-au vaccinat;
  • vom avea persoane vaccinate complet (două sau chiar trei doze) care vor fi în situația să se infecteze și să aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizați în UE;
  • este mare probabilitatea de apariție a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum.

În acest context:

  • nu există o greșeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie. Nu avem suficiente argumente stiințifice, plus că este oricum târziu și deja suntem polarizați ca societate;
  • nu există o greșeală mai mare decât, din dorința de a susține vaccinarea (personal, am fost printre primii medici care s-au pronunțat și rămân ferm pro-vaccinare), să scădem valoarea terapiilor (medicamente orale, anticorpi monoclonali) sau a altor mijloace utile în lupta împotriva pandemiei (testare, anchetă epidemiologică, secvențiere și utilizarea datelor, purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor);
  • nu există o greșeală mai mare decât să continuăm campaniile cu influenceri care răspund la întrebările anului 2020, accentuând de fapt infodemia.

De fapt, trebuie să ne mutăm obiectivul, să schimbăm narativul, de la promovarea vaccinării și atât, către controlul pe termen scurt, mediu și lung al pandemiei, utilizând, nu e nicio îndoială, ca principala armă vaccinul. Dar să le adăugăm, pe rând, și pe celelalte. În acest moment, ezitarea față de vaccinarea anti-Covid are prea puțină legatură cu vaccinul în sine, cu proprietățile sale medicale și cu argumentele științifice.

Ezitarea se corelează cu încrederea redusă în autorități (de diverse feluri, de la politicieni, la medici) și o regăsim ca atitudine generală în privința mai multor măsuri anti-pandemie (purtarea măștii, lockdown, testare).

Restabilirea/reclădirea încrederii ar trebui să devină obiectivul nostru, al tuturor. Să nu ne simțim, însă, mai vinovați decât ar trebui. Ducem cu noi un bagaj istoric greu de lepădat într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, nu există nicio țară (cu atât mai puțin în UE) care să fi controlat pandemia, acționând așa cum a făcut-o până acum. Suntem, la nivel global, aproximativ în aceeași situație, departe încă de o rezolvare a pandemiei, pentru că am cedat prea repede tentației de a reveni la “business as usual”.

Mă gândesc că soluția va veni tot din partea științei și a inovației, cu condiția să fie utilizată inteligent și în beneficiul oamenilor, cu onestitate și bună credință.

Citește și: