Lorlatinib, recomandat spre aprobare în UE pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat, ALK pozitiv

  • Altfel despre CancerComitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman al Agenției Europene a Medicamentului (CHMP) recomandă lorlatinib pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC), avansat, ALK pozitiv (anaplastic lymphoma kinase), care a progresat sub tratament anterior cu inhibitori kinazici. Această opinie va fi transmisă Comisiei Europene în sprijinul adoptării deciziei de autorizație de marketing în Uniunea Europeană (EU). Lorlatinib este aprobat din noiembrie 2018 în Statele Unite.

Lorlatinib este recomandat în monoterapie la pacienții al căror cancer a avansat fie sub tratament cu alectinib sau ceritinib, ca prim inhibitor ALK, fie sub crizotinib și cel puțin un alt inhibitor ALK. În aceste situații, studiile clinice au demonstrat rate și durate de răspuns relevante clinic.

abonare

Acesta este un inhibitor kinazic cu activitate in vitro împotriva mai multor ținte, printre care ALK și ROS1. A fost eficient și împotriva a multiple forme mutante ale enzimei ALK, inclusiv a unor mutații identificate în tumori în timpul progresiei sub alți inhibitori ALK precum crizotinib.

Cele mai comune reacții adverse descrise sunt hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, edem, neuropatie periferică, efecte cognitive, oboseală, creștere în greutate și modificări ale dispoziției.

Cancer pulmonar non-microcelular reprezintă 80-85% din totalitatea cazurilor de cancer pulmonar. Cele mai importante subtipuri histologice sunt adenocarcinomul, carcinomul scuamos și carcinomul cu celule mari. Cei mai importanți factori de risc pentru a dezvolta acest tip de cancer sunt expunerea activă și pasivă la fumul de țigară, expunerea la radon sau poluanți, precum și susceptibilitate genetică individuală.

Citește și: