Controlul glicemic la diabetici, îmbunătățit cu o aplicație mobilă care oferă lecții personalizate de terapie cognitiv-comportamentală

  • Medicina digitală



Utilizarea unei aplicații mobile care oferă lecții personalizate de terapie cognitiv-comportamentală (CBT) a contribuit semnificativ la îmbunătățirea controlului glicemic și sănătății pacienților cu diabet de tip 2. Soluția digitală ajută persoanele să dezvolte abilitățile necesare construirii unor comportamente și obiceiuri de viață sănătoase, modificarea stilului de viață fiind un element central în managementul diabetului. După numai trei luni de utilizare, nivelul de HbA1c al pacienților cu diabet zaharat de tip 2 a scăzut cu 0,4%, valoarea menținându-se constantă și după 6 luni. Mai mult decât atât, persoanele care au urmat lecțiile puse la dispoziție de aplicație nu au simțit nevoia creșterii dozei de tratament antidiabetic în timp.

Datele provin dintr-un studiu prezentat în cadrul Sesiunilor Științifice ale Colegiului American de Cardiologie 2023, care a urmărit posibilitatea integrării unei astfel de opțiuni terapeutice digitale în tratamentul persoanelor cu diabet de tip 2. Rezultatele cercetării subliniază îmbunătățiri în ceea ce privește nivelul glucozei din sânge după 3-6 luni și în calitatea vieții pacienților, precum și modificări în schema terapeutică. Beneficiile au fost direct proporționale cu numărul lecțiilor completate de participanți.

abonare

Conform autorilor studiului, aplicația care pune la dispoziția utilizatorului lecții personalizate de terapie cognitiv-comportamentală este prima opțiune terapeutică digitală eficace în scăderea nivelului de glucoză din sânge. În același timp, are potențialul de a deveni una dintre primele soluții terapeutice digitale care să fie prescrise în tratamentul diabetului de tip 2. Aplicația ajută pacienții să-și dezvolte comportamente și obiceiuri sănătoase, facilitând adopția unui stil de viață echilibrat.

„Livrată într-o manieră digitală, terapia cognitiv-comportamentală personalizată fiecărui utilizator a redus nivelul de glucoză din sânge precum și nevoia intensificării medicației, îmbunătățind astfel tensiunea arterială și greutatea corporală. CBT s-a dovedit a fi eficientă în a ajuta pacienții să dezvolte abilități prin care să recunoască gândurile și obiceiurile care le declanșează comportamentele nocive și să poată construi ulterior tipare de gândire și comportamente sănătoase” – afirmă Dr. Marc P. Bonaca, autor principal al studiului și Director în cercetare vasculară la University of Colorado School of Medicine, Colorado.

O aplicație mobilă care oferă lecții personalizate de terapie cognitiv-comportamentală îmbunătățește controlul glicemic al pacienților cu diabet
Sursă imagine: freepik.com

Studiul a inclus peste 600 de persoane cu diabet de tip 2, media de vârstă fiind de 58 de ani, iar indicele masei corporale (BMI) de 35. În medie, nivelul mediu al HbA1c a fost de 8,1%. Pe lângă standardul de tratament, jumătate dintre participanți (grupul de studiu) a avut acces la o aplicație mobilă care oferea lecții de terapie cognitiv-comportamentală, fiind nevoiți să completeze cel puțin o lecție pe săptămână. Principalul obiectiv al studiului a fost observarea modului în care se modifică valoarea HbA1C. Alte scopuri au urmărit îmbunătățirea calității vieții și apariția schimbărilor în cantitatea de medicamente antidiabetice utilizate.

Îmbunătățiri semnificative în nivelul HbA1c s-au înregistrat în grupul care a avut acces la lecțiile CBT. Mai mult decât atât, pacienții care au completat mai multe lecții au avut cele mai bune rezultate. După numai 3 luni, în grupul de studiu s-a observat o scădere a nivelului HbA1c de 0,4%, scădere care s-a menținut și după 6 luni, spre deosebire de situația grupului de control. La finalul studiului, în 24% din cazuri, în grupul de control s-a înregistrat o intensificare a medicației antidiabetice, comparativ cu 14,5% în grupul de studiu. De asemenea, în timp ce pacienții din grupul de control începeau tratamentul cu insulină sau creșteau dozele, numeroși participanți care au utilizat aplicația mobilă și-au scăzut necesarul de insulină.

Citește și: