Site icon Raportul de gardă

UPDATE. Recomandările Forumului Român de Diabet pentru persoanele cu diabet, în contextul COVID-19. Impactul diabetului zaharat asupra evoluției infecției cu SARS-CoV-2

UPDATE 2 aprilie 2020. Pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 reprezintă o provocare atât pentru sistemele de sănătate, cât și pentru medici, însă în special pentru pacienții la risc, printre care se numără și pacienții diabetici. Pentru a veni în sprijinul acestora în această perioadă, Forumul Român de Diabet (o organizație care reunește mai multe societăți profesionale și organizații de pacienți) a elaborat o serie de recomandări de protecție și prevenire a infecției virale, pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1 sau 2.

Factori de risc de infecție severă cu coronavirusul SARS-CoV-2, asociați diabetului

Printre măsurile de prevenție împotriva COVID-19 se numără: testarea glicemiei în mod regulat, continuarea terapiei, practicarea activităților fizice zilnic, o bună hidratare, pentru a contracara situații care predispun la o evoluție severă a infecției (hiperglicemie, obezitate).

Reguli generale pentru diabetici, și sfaturi psihologice pentru perioada de izolare

Alte recomandări specifice pentru persoanele de diabet, elaborate de Prof. Dr. Gabriela Roman și Prof. Dr. Nicolae Hâncu (Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice), includ:

Măsuri preventive, contra infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru pacienții cu diabet
Conduita corectă în cazul infectării cu SARS-CoV-2 sau în cazul prezentării de simptome specifice acestuia

La fel ca populația generală, pacienții cu diabet trebuie să respecte regulile de prezentare la medic în cazul suspiciunii de COVID-19, pentru a evita diseminarea infecției. Se recomandă contactarea serviciilor medicale prin telefon, nu prezentarea la medic, iar în așteptarea consultului se recomandă izolarea cazului suspect de celelalte persoane din gospodărie.


COVID-19 și diabetul zaharat: riscul de agravare a infecției și cum se pot proteja pacienții diabetici

Infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 afectează un număr ridicat de persoane la nivel mondial – până pe 19 martie s-au înregistrat peste 200.000 de cazuri. Totuși, datele OMS indică o proporție de 80% dintre cazuri drept forme ușoare de infecție respiratorie, iar rata de mortalitate globală este de 3,8%. În aceste condiții, de ce este COVID-19 considerată o problemă de sănătate majoră, și chiar declarată o pandemie de către OMS? Similar altor viroze respiratorii (precum gripa), COVID-19 poate îmbrăca forme severe la persoanele în vârstă, care prezintă comorbidități precum boala cardiovasculară și diabetul. Cu o prevalență estimată a diabetului de 11,6% în România, este important să înțelegem modul prin care diabetul poate influența evoluția infecției cu SARS-CoV-2 și măsurile care trebuie luate în rândul diabeticilor pentru a se proteja de infecție și de evoluția sa severă.

Pacienții diabetici, printre cei mai afectați de COVID-19. Cum contribuie diabetul zaharat la agravarea infecției și ce măsuri pot lua pacienții pentru a se proteja?

Legătura diabet-COVID19. De ce sunt diabeticii la risc?

COVID-19 nu este singura boală respiratorie transmisibilă care se manifestă într-o formă severă la diabetici: atât gripa, pneumoniile cu alți germeni, cât și SARS și MERS, coronavirusurile care au cauzat epidemii în trecut, pot evolua fulminant într-un organism afectat de diabet. Din acest motiv este indicată vaccinarea anuală a pacienților cu diabet, considerați un grup de risc înalt, împotriva gripei și pneumococului.

Dr. Anca Pantea-Stoian, medic diabetolog și vicepreședintele Comisiei de diabet zaharat din Ministerul Sănătății a vorbit în ediția a 4-a a podcastului #VociCuAutoritate COVID-19 despre ce trebuie să știe pacienții diabetici în această perioadă de criză și care sunt regulile pe care ar trebui să le urmeze pentru a nu suferi complicații:

Analiza a 72.314 de cazuri de COVID-19 în Wuhan, epicentrul epidemiei, a condus la observația că boala se asociază cu o mortalitate de 7,3% printre pacienții diabetici. Studierea unor cohorte mai mici de pacienți a condus la concluzii similare: într-un grup de 26 de cazuri soldate cu deces, incidența diabetului a fost de 42,3%, iar urmărirea a 191 de pacienți a condus la concluzia că diabetul zaharat crește riscul de evoluție letală a COVID-19 de 2,85 ori.

Cu o prevalență de 42,3%, diabetul zaharat este a doua cea mai frecventă afecțiune preexistentă printre cazurile de COVID-19 care au evoluat cu deces.

Mecanismul prin care diabetul zaharat complică evoluția COVID-19 nu este cunoscut cu exactitate. Studii efectuate asupra altor infecții care se suprapun diabetului descriu hiperglicemia drept un promotor al imunosupresiei. În plus, diabetul se asociază cu bolile cardiovasculare și renale și cu vârsta înaintată, iar toți acești factori contribuie la evoluția severă a infecțiilor. Interacțiunea între diabet și virus este complexă, și nu se cunoaște cu siguranță dacă hiperglicemia contribuie la virulența SARS-CoV-2, sau dacă acesta modifică metabolismul glucidic. În plus, dezechilibrele metabolice cauzate de diabet sunt multiple și conduc la un status proinflamator și prooxidativ în organism, ceea ce scade rezistența în fața virusului. 

Reconstrucție structură 3D a SARS-CoV și SARS-CoV-2, și a situsului de legare ACE2, prin care noul coronavirus interacționează cu enzima de conversie a angiotensinei.

În cazul COVID-19, un element important este molecula care are rol de receptor pentru virus: enzima de conversie a angiotensinei (ACE2). Aceasta se găsește la suprafața celulelor care tapetează căile respiratorii și plămânii, facilitând intrarea virusului în organism. În același timp, ACE2 este o țintă a clasei terapeutice antihipertensive denumită inhibitori de enzimă de conversie (IECA). Având în vedere prevalența ridicată a hipertensiunii printre cazurile grave de COVID-19, s-au emis ipoteze conform cărora pacienții hipertensivi care iau aceste tratamente au risc crescut de infecție COVID-19 din cauza nivelului ridicat al enzimei la nivelul căreia se leagă virusul. Totuși, Societatea Europeană de Cardiologie recomandă pacienților și medicilor să continue tratamentul antihipertensiv uzual, deoarece nu există date clinice sau dovezi științifice care să sugereze că medicamentele IECA ar trebui întrerupte din cauza infecției cu SARS-CoV-2. În ceea ce privește diabetul zaharat, IECA este frecvent administrat în scopul prevenției complicațiilor micro- și macro-vasculare diabetice, care pot afecta sistemul cardiovascular și renal. Totuși, nu există dovezi care să indice întreruperea tratamentului IECA în diabet pe parcursul epidemiei COVID-19.

Recomandări oficiale pentru pacienții diabetici în perioada epidemiei COVID19

Asociația Americană de Diabetologie a sumarizat impactul COVID19 în diabet: 

  1. Diabetul nu crește riscul de infecție cu SARS-CoV-2;
  2. Diabetul crește riscul unei evoluții severe a COVID19, în condițiile dezechilibrului glicemic- și chiar a suprainfecțiilor bacteriene pulmonare;
  3. COVID-19 crește riscul complicațiilor diabetice, printre care se numără cetoacidoza diabetică, o complicație acută, cu prognostic grav;
  4. În perioada stării de urgență și a distanțării sociale, pacienții cu diabet trebuie să își ia o serie de măsuri suplimentare:

Această recomandare este susținută și de către Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Coordonator al Comitetului Științific RoDiabet, care îi încurajează pe pacienți să păstreze rezerve de medicație antidiabetică (inclusiv insulină), suficiente pentru 1-3 luni, împreună cu suficiente bandelete de testare a glicemiei și a corpilor cetonici. De asemenea, trebuie menținută funcționarea dispozitivelor necesare, precum pompa de insulină și glucometrul.

Funcționarea optimă a dispozitivelor utilizate în controlul diabetului este esențială în perioada epidemiei COVID-19. Sursa foto: MedicalXpress

Alte măsuri medicale necesare în cazul pacienților cu diabet zaharat includ controlul strict glicemic, obținut prin testarea mai frecventă a glicemiei, împreună cu stabilizarea comorbidităților renale și cardiovasculare, dacă este cazul. În plus, sănătatea generală trebuie menținută, printr-un raport echilibrat de nutrienți alimentari și combaterea sedentarismului (fără a uita, însă, de măsurile de distanțare socială).

Regulile de igienă, enunțate de Organizația Mondială a Sănătății, care contribuie la limitarea răspândirii noului coronavirus.

Desigur, precauțiile generale contra COVID-19 sunt cu atât mai importante: igiena mâinilor, a tusei și strănutului (într-un șervețel sau în plica cotului), limitarea contactului interuman și a călătoriilor.

Citește și:

Exit mobile version