articole despre Ce spun studiile

Răspunsul Iepurașului de Paște la pandemia #COVID19. Cum își va exercita acesta activitatea profesională esențială?

UPDATE Aprilie 2020. În această perioadă, în care Sărbătorile Pascale se suprapun stării de urgență aferente pandemiei COVID-19, există un personaj al cărui comportament este mai important decât oricând – Iepurașul de Paște. Oare va respecta acesta măsurile de distanțare socială și izolare la domiciliu, sau va considera că rolul său de a aduce ouă […]


CE SPUN STUDIILE despre sindromul „burnout” la medici

Medicii sunt expuși la un nivel crescut de stres de-a lungul carierei profesionale și sunt susceptibili să sufere de sindrom „burnout” (sindromul „epuizării profesionale”), cu urmări care se răsfrâng nu numai asupra lor, dar și asupra pacienților și sistemului de sănătate. Medicii afectați prezintă risc crescut de a lua decizii eronate, de a avea o […]


CE SPUN STUDIILE despre antioxidanți

Alimente bogate în antioxidanți sunt sinonime pentru alimente sănătoase în percepția societății contemporane. Ciocolata neagră, avocado, ceaiul verde, fructele închise la culoare, fructele și legumele aduse din țări îndepărtate sunt cunoscute drept „super-alimente”, produse „pline de antioxidanți” pe care le regăsim într-o gamă largă de produse. În cazul antioxidanților, studiile demonstrează că mai mult nu […]


CE SPUN STUDIILE despre consumul de ceai

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obține prin infuzia frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Aceasta se cultivă în mai mult de 45 de țări, cu o producție de aproximativ 6 miliarde de kilograme anual. În funcție de metoda de prelucrare a frunzelor, ceaiul poate fi: alb: neveștejit și neoxidat; […]


CE SPUN STUDIILE: Când și cât de eficiente sunt de fapt probioticele?

Probioticele conțin microorganisme similare bacteriilor cu rol benefic care se găsesc în mod normal la nivel intestinal. Probioticele se folosesc pe scară largă într-o varietate de boli gastrointestinale. Cu toate acestea, nu există un consens clar asupra tipului de probiotic eficient în diversele tulburări digestive și asupra momentului optim de administrare, ceea ce poate fi […]


CE SPUN STUDIILE despre omega-3

Suplimentarea omega-3 este foarte populară, promițând o multitudine de efecte benefice asupra inimii, creierului, greutății, văzului, inflamației, pielii, depresiei, declinului cognitiv, alergiilor, oaselor și multor altor afecțiuni. Sunt oare efectele benefice ale suplimentelor cu omega-3 susținute de rezultate ale studiilor clinice? Pentru a răspunde la această întrebare ne-am îndreptat spre literatura de specialitate. Puțină biochimie și fiziologie […]


CE SPUN STUDIILE: despre efectele profesiei de medic

Medicii au un rol vital în societate: ei sunt cei la care apelăm atunci când starea noastră de sănătate are de suferit. Cu toate acestea, studiile arată că profesia de medic are un impact negativ asupra multor profesioniști și studenți din acest domeniu. Medicii, epuizați înainte să-și termine studiile Dr. Ariel Frajerman, de la Spitalul […]


CE SPUN STUDIILE: despre mersul la sala de forță și rolul ei în menținerea sănătății

A face mai multă mișcare în noul an este una dintre cele mai des întâlnite „new year resolution”, potrivit publicației The Telegraph. Totuși, dacă te numeri printre cele 38% dintre persoanele care și-au propus acest lucru de revelion, probabil deja ai renunțat. Informații cheie: 75% dintre persoanele cu abonament la sală respectă recomandările OMS cu […]


CE SPUN STUDIILE: despre trecerea la ora de vară și impactul asupra sănătății

1 iulie 1908. Locuitorii din Thunder Bay, Ontario, Canada își dădeau ceasul cu o oră înainte pentru a marca prima trecere la ora de vară oficială din istorie. Cu toate acestea, ideea a devenit globală după ce Imperiul German și aliații din Austria au dat ceasurile înainte cu o oră pe 30 aprilie 1916, în […]


UPDATE. CE SPUN STUDIILE despre consumul de tutun: OMS trage un semnal de alarmă la metodele alternative de consum de nicotină

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat recent un raport despre epidemia de fumat din acest moment. Deși s-au făcut progrese remarcabile în lupta contra consumului de tutun, noile sisteme precum țigările electronice sau tutunul încălzit, intens promovate în rândul tinerilor, împiedică progresul către eradicarea acestui obicei. „Nicotina este o substanță cu un risc înalt […]