Document de poziție ASCO despre medicamentele biosimilare folosite în oncologie

  • Health literacy



Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a lansat un document prin care își propune să explice concepțiile greșite cu privire la medicamentele biosimilare și să informeze persoanele interesate cu privire la importanța acestor medicamente pentru oncologie.

Inițiativa ASCO este motivată de numărul crescut al medicamentelor biosimilare aprobate în ultimii ani și de faptul că mulți furnizori de medicamente încă nu conștientizează impactul benefic pe care acestea îl vor avea asupra îngrijirii pacienților.

abonare

Documentul ASCO tratează teme precum:

  • siguranța și eficacitatea biosimilarelor
  • cum pot fi biosimilarele schimbate sau înlocuite în timpul tratamentului
  • denumirea și etichetarea biosimilarelor
  • importanța biosimilarelor pentru pacienți
  • importanța informării pacienților și a furnizorilor de medicamente cu privire la biosimilare

Până în acest moment, agenția americană Food and Drug Administration a aprobat 8 medicamente biosimilare, dintre care două terapii împotriva cancerului, iar al treilea ca tratament adjuvant. În UE, Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat 16 astfel de medicamente în anul 2017. Odată cu expirarea patentelor medicamentelor biologice prezente acum pe piață, ASCO se așteaptă ca numărul de medicamente biosimilare să crească în următoarea perioadă, iar biosimilarele pentru cancer vor reprezenta o parte semnificativă dintre acestea.

„Deși în următorii ani numărul biosimilarelor oncologice disponibile pe piață va crește, impactul lor asupra îngrijirii pacienților va depinde de gradul în care acestea sunt acceptate de medici și pacienți”, scriu reprezentanții ASCO, într-un comunicat.

Din acest motiv, organizația își propune să crească nivelul de informare cu privire la siguranța și eficacitatea medicamentelor biosimilare. În plus, organizația va milita pentru liberul acces și utilizarea corespunzătoare a acestor medicamente în Statele Unite.

Aici puteți citi întregul document ASCO, publicat în Jurnalul de Oncologie Clinică.

Medicamentele biologice sunt alcătuite din substanțe produse în mod natural de sisteme vii. Acestea nu pot fi obținute prin sinteză chimică, cum este cazul medicamentelor clasice. De cele mai multe ori, se folosește o linie celulară modificată genetic, astfel încât celulele să producă substanța dorită. Fiecare companie de biotehnologie are o bancă proprie de celule, cu linii celulare unice, care sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor. Aici puteți afla mai multe informații despre medicamentele biologice.

Biosimilarele sunt medicamentele biologice realizate de alți producători după expirarea protecției proprietății intelectuale a medicamentului biologic original. Acestea nu sunt copii exacte ale medicamentelor de referință, de aici titulatura de „biosimilare”. Aici puteți afla mai multe informații despre medicamentele biosimilare.

Articole recomandate:

Comisia Europeană a aprobat primul medicament biosimilar pentru bevacizumab, folosit pentru tratarea mai multor tipuri de cancer

2017 este anul cu cele mai multe medicamente aprobate la nivel mondial

De două ori mai multe medicamente noi au fost compensate în 2017, comparativ cu 2015, în România

Pentru a combate contrafacerea, România va implementa din februarie 2019 un Sistem Național de Verificare a Medicamentelor