#EAU18. Medicament anti-obezitate care ar putea preveni și dezvoltarea calculilor renali

  • Health literacy



Rezultatele unui experiment efectuat de experți japonezi au demonstrat că un nou medicament pentru controlul obezității, aflat în fază de studiu, a avut rezultate promițătoare în prevenția formării de calculi renali (pietre la rinichi) la animalele de laborator folosite în cercetare. Această muncă de pionieriat deschide calea pentru posibilitatea dezvoltării de noi medicamente care pot preveni formarea de pietre la rinichi în cazul persoanelor care prezintă risc în acest sens. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței anuale a Asociației Europene de Urologie (EAU), care se desfășoară în aceste zile la Copenhaga.

Cei 20 de șoareci au primit 1mg/kg de CL316243, un agonist al receptorului adrenergic beta-3, timp de 12 zile. După scurgerea acestui interval, celor 20 de șoareci din grupul principal și altor 20 de șoareci din grupul de control le-a fost injectat glioxilat, substanță care cauzează formarea de pietre la rinichi. La anumite intervale de timp, șoarecii erau testați pentru formarea pietrelor, observându-se o scădere de 17% în formarea acestora, în cadrul grupului principal, comparativ cu cel de control.

abonare

„Momentan, această muncă este în faza de experiment, însă cred că ar putea deschide calea către dezvoltarea de noi medicamente care să stopeze dezvoltarea pietrelor la rinichi pentru persoanele cu risc. Până acum am testat această posibilitate pe șoareci și pare că funcționează. Am fost capabili să analizăm diferențele biochimice dintre grupurile de control și experimental, descoperind că agonistul beta-3 a redus expresia citokinelor secretate în țesutul adipos, care sunt asociate cu inflamația”, a declarat conducătorul experimentului, Dr. Teruaki Sugino, Universitatea din Nagoya, Japonia.

Experții sunt de părere că acizii grași liberi cauzează inflamația și efectele citotoxice la nivelul rinichilor, ceea ce mai departe duce la formarea calculilor renali. Agoniștii beta-3 sunt cunoscuți pentru rolul lor în transformarea celulelor adipoase albe (întâlnite în exces la persoanele obeze) în celule adipoase brune, lucru care are loc cu un consum mare de calorii, acesta fiind motivul pentru care aceste molecule sunt luate în considerare în controlul obezității. Specialiștii suspectează că aceste celule adipoase brune consumă acizii grași liberi, care ar putea fi cauza inflamației de la nivelul rinichilor și formării pietrelor.

În prezent, pentru restricționarea formării calculilor renali sunt utilizate medicamente pe bază de citrat de sodiu și potasiu, însă nu toți oamenii pot folosi aceste medicamente, având în vedere limitarea consumului de potasiu sau sodiu.

Eliminarea pietrelor renale în urină este extrem de dureroasă – descrisă ca fiind cea mai intensă durere pe care un om o poate experimenta. EAU estimează că aproximativ 60 de milioane de europeni suferă de calculi renali, adică un raport de 1 european din 11. Statele Unite ale Americii au aproximativ aceleași date cu privire la populația cu această afecțiune. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor afectate s-a dublat, iar doctorii cred că acest lucru a fost cauzat de schimbările apărute în dieta alimentară și stilul de viață, care conduc tot mai multe persoane către obezitate.

Studiul se află încă în stadiu incipient și nu poate avea implicații la om pe moment, moleculele nefiind testate pentru tolerabilitate, eficacitate sau cost. Va fi nevoie de multe alte studii pentru a ajunge la un rezultat cert.

Pentru mai multe informații privind stilul de viață sănătos și o dietă alimentară corespunzătoare, consultați următoarele articole:

INFOGRAFIC: Pașii corecți către o alimentație sănătoasă

CE SPUN STUDIILE: despre consumul de sare și starea de sănătate

#ESCCongress: Consumul zilnic de legume scade cu 26% probabilitatea de deces. Fructele reduc riscul cu 19%

CE SPUN STUDIILE: despre efectul activității fizice asupra sănătății

CE SPUN STUDIILE: despre dieta vegetariană