#EHU. Planul European pentru Sănătatea Cardiovasculară: toate țările UE ar trebui să dezvolte planuri naționale bazate pe inovație și parteneriate noi

  • Cardiologie
  • PHARMA



Cea mai mare provocare în domeniul sănătății în Uniunea Europeană este reprezentată de bolile cardiovasculare, cu 60 de milioane de cetățeni afectați și asociate cu 20% din decesele premature din regiune. Impactul economic este, de asemenea, considerabil, cu 210 miliarde EUR anual determinate de costurile de îngrijire medicală și pierderii productivității. Inegalitățile în accesul la îngrijirea cardiovasculară persistă în statele membre și între țările UE, cu diferențe semnificative în ratele de deces, evidențiind necesitatea urgentă de strategii de sănătate comprehensive și echitabile.

Ca răspuns la această problemă, a fost propus un Plan de Acțiune și o Misiune Europeană pentru Sănătatea Cardiovasculară, după modelul din oncologie, unde Planul European de Combatere a Cancerului și Misiunea pentru Cancer au reprezentat o schimbare majoră în ceea ce privește implicarea UE în domeniul sănătății.

abonare

Pandemia COVID-19 a fost un semnal de alarmă, evidențiind necesitatea transformării sistemelor de sănătate publică în întreaga Uniune Europeană. Pandemia a condus la inegalități în îngrijirea pacienților cu BCV și a celor la risc, dezvăluind consecințele majore pe termen lung. Peisajul a fost complicat și de conflictul din Ucraina.

În mijlocul acestor provocări, digitalizarea sănătății și recunoașterea tot mai mare a valorii datelor de sănătate au schimbat abordările, făcând trecerea spre medicina personalizată. Peisajul bolilor cardiovasculare se schimbă, de asemenea, cu o recunoaștere tot mai mare a faptului că acestea sunt o preocupare pentru toți, afectând indivizi de toate vârstele. Recunoscând că nu toate bolile cardiovasculare sunt la fel și necesită abordări diferite, trecem de la concentrarea exclusivă pe boală la abordarea individului, cu particularitățile sale biologice, contextul social și mediul din care face parte.

Având mijloacele de a acționa diferit la nivel european, acesta e momentul oportun pentru a crea parteneriate și strategii noi pentru reducerea poverii bolilor cardiovasculare, care să reflecte nevoile cetățenilor europeni.

Uniunea Europeană a Sănătății: controlul bolilor cardiovasculare, o prioritate

Prin promovarea colaborării și solidarității între statele membre, Uniunea Europeană a Sănătății (EHU) are ca scop consolidarea sistemelor de sănătate pentru protejarea sănătății cetățenilor europeni în perioade de criză și nu numai. Înainte de pandemia COVID-19, deciziile privind politicile de sănătate erau responsabilitatea statelor membre, acestea cooperând doar în domenii precum asistența medicală transfrontalieră și siguranța medicamentelor. Cu toate acestea, pandemia a subliniat necesitatea acțiunii colective la nivel transfrontalier, în mai multe sectoare ale sănătății. În acest context, în octombrie 2020, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat crearea unei Uniuni Europene a Sănătății”. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți strategiile de protecție a sănătății cetățenilor europeni, de a reduce inegalitățile prin sporirea pregătirii pentru pandemii dar și de a ajuta statele membre în combaterea bolilor netransmisibile.

„În fiecare an, există peste 1,8 milioane de decese legate de boli cardiovasculare în UE. În spatele acestor cifre se află indivizi, cu povești personale, precum și familii și prieteni rămași în urmă. Colectiv, ca Uniune, trebuie să facem mai mult pentru a aborda această problemă, pentru a preveni, acolo unde este posibil, și pentru a trata eficient pe cei afectați. Cu noua inițiativă, <<Mai Sănătoși Împreună>>, vom ajuta țările UE să reducă povara bolilor netransmisibile. Aceasta este una dintre acțiunile menite să sprijine statele membre în creșterea rezilienței sistemelor naționale de sănătate, ca parte a eforturilor noastre de a pune în aplicare o Uniune Europeană a Sănătății puternică.” – a declarat Comisarul European pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Planul pentru Sănătatea Cardiovasculară în Europa

În 2021, 12 organizații europene și internaționale, cu activitate în domeniul sănătății, au semnat o declarație comună pentru a solicita Uniunii Europene să dezvolte un Plan UE comprehensiv pentru bolile cardiovasculare.

Alianța Europeană pentru Sănătatea Cardiovasculară (EACH) a prezentat Planul pentru Sănătatea Cardiovasculară în Europa în mai 2022. Planul, inspirat de Inițiativa UE pentru Bolile Non-Transmisibile „Healthier Together”, își propune să reducă decesele premature și prevenibile cu o treime până în 2030 prin îmbunătățirea accesului la evaluări de risc cardiovascular de înaltă calitate, trasee de îngrijire multidisciplinară și creșterea accesului la programe de reabilitare.

Planul EACH pentru Sănătatea Cardiovasculară solicită o acțiune coordonată la nivelul întregii UE pentru a aborda sănătatea cardiovasculară, abordând problema inegalităților în sănătate bazate pe statutul socio-economic, gen și regiune.

European Health Union Campanie
Generated with DALL·E Images

Conform, EACH, plan european pentru sănătatea cardiovasculară (CVH) ar trebui să se concentreze pe mai multe domenii cheie:

  • Consolidarea măsurilor de prevenție primară pentru reducerea mortalității și morbidității premature la nivel de populație prin identificarea politicilor și măsurilor eficiente și gestionarea persoanelor cu risc ridicat prin Planuri Naționale de Acțiune.
  • Consolidarea măsurilor de prevenție secundară prin programe de screening și diagnosticare precisă, prin crearea unor standarde europene (European Cardiovascular Health Check)
  • Intervenția timpurie și accesul la îngrijire personalizată: îngrijiri de calitate, inovatoare și de precizie, bazate pe dovezi din cercetarea cardiovasculară pentru a înțelege cauzele moleculare ale bolilor cardiovasculare.
  • Reabilitarea: stabilirea unei rețele de experți pentru a identifica barierele și a îmbunătăți adoptarea reabilitării cardiace și a accidentului vascular cerebral, susținută de soluții digitale de sănătate.
  • Calitatea vieții și aspecte psihosociale: dezvoltarea unui instrument standardizat pentru a măsura calitatea vieții și alte rezultate raportate de pacienți, consolidarea rolului organizațiilor de pacienți și abordarea nevoilor pe termen lung ale supraviețuitorilor și familiilor acestora.

Apelul la acțiune subliniază că, fără o voință politică semnificativă și componenta de inovație, povara BCV va continua să crească, afectând pacienții, sistemele de sănătate și societatea.

De asemenea, similar programelor de referință din oncologie, Planul de Combatere a Cancerului și Misiunea pentru Cancer ar trebui dezvoltată o Misiune pentru Sănătatea Cardiovasculară, susținând cercetarea și inovarea pentru a sprijini Planul de Acțiune CVH.

Aceasta ar contribui la înțelegerea cauzelor moleculare și mecanismelor bolilor cardiovasculare, pentru a dezvolta instrumente de diagnostic de înaltă performanță, strategii țintite pentru personalizarea tratamentului.

În contextul Președinției Ungariei la Consiliul UE, care se desfășoară în perioada iulie – decembrie 2024, o prioritate este promovarea Planului European pentru Sănătatea Cardiovasculară, cu un accent deosebit pe prevenție și combaterea inegalităților. Planul urmărește stabilirea unor obiective comune la nivelul UE, care, împreună cu planurile naționale, ar îmbunătăți situația alarmantă a bolilor cardiovasculare (BCV) din regiune.

Pe 4 iulie 2024, Guvernul Ungariei a organizat un eveniment de nivel înalt la Budapesta, împreună cu Societatea Europeană de Cardiologie, oficiali din statele membre UE și reprezentații EACH pentru a discuta strategia pentru controlul bolilor cardiovasculare în UE. În cadrul evenimentului a fost prezentat și un document de poziție care cuprinde principalele direcții pentru planul de acțiune european privind sănătatea cardiovasculară.

Dezvoltarea planurilor naționale pentru controlul bolilor cardiovasculare bazate pe inovație și noi parteneriate

Majoritatea statelor membre nu au planuri actualizate privind sănătatea cardiovasculară, ceea ce reprezintă o problemă semnificativă, dar cooperarea europeană în acest domeniu poate ajuta la crearea unor standarde agreate de statele UE, implementând politici și obiective bazate pe cele mai recente dovezi. Planurile naționale trebuie să abordeze lacunele existente în sistemele de sănătate, sprijinite de un buget dedicat, în timp ce stimulează inovația prin parteneriate public-private.

Concluziile Consiliului UE și viitoarele planuri privind sănătatea cardiovasculară ar trebui să prioritizeze inovația. Progresele în diagnosticare, prevenție și tratament au îmbunătățit rezultatele în ultimele decenii însă translatarea în practică încă reprezintă o provocare.

Succesul viitoarelor planuri europene și naționale CVH depinde de alinierea politicilor bazate pe știință cu investițiile în cercetare, strategii consolidate de prevenție și tratament, un acces mai bun la date și disponibilitatea forței de muncă calificate și a capitalului în acest domeniu cheie.

Medicina personalizată în contextul bolilor cardiovasculare

Contrar percepției publice, bolile cardiovasculare nu pot fi prevenite întotdeauna prin stilul de viață. Multe afecțiuni cardiovasculare sunt ereditare, unele pot fi cauzate sau agravate de alte afecțiuni cronice sau de tratamentele lor, iar altele pot fi exacerbate din cauza îmbătrânirii. Un exemplu important de afecțiune cardiovasculară ereditară este hipercolesterolemia familială. Se estimează că 1 din 250 de persoane din lume are HF (forma heterozigotă), iar 90% dintre persoanele cu HF nu sunt diagnosticate.

Până în prezent, UE s-a concentrat foarte mult pe combaterea bolilor cardiovasculare ca boli determinate de stilul de viață. BCV sunt percepute ca o consecință a dietelor nesănătoase, a lipsei de activitate fizică sau a expunerii la anumiți factori de mediu. Deși acești factori sunt importanți, trebuie să fie clar că multe afecțiuni cardiovasculare nu pot fi prevenite prin metodele tradiționale. UE ar trebui să sprijine utilizarea inovației pentru a combate cazurile de infarct miocardic și AVC  prin strategii de prevenție personalizată. Cred că HF ar putea fi un model în acest sens.” – a declarat Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, în contextul unui eveniment desfășurat cu ocazia lansării Alianței Europene pentru Sănătatea Cardiovasculară

Pe 6 septembrie 2022 a fost organizat un eveniment de nivel înalt cu privire la screeningul pediatric pentru hipercolesterolemia familială (HF), în contextul Președintiei Cehiei la Consiliul UE.

Evenimentul s-a concretizat prin semnarea Declarației de la Praga (The Time is Now: Achieving FH Paediatric Screening Across Europe), un apel la acțiune pentru decidenții din statele membre UE, care vizează asigurarea implementării screeningului pediatric pentru HF în Europa, ca parte a strategiilor europene și naționale de prevenire a bolilor cardiovasculare și de promovare a sănătății cardiovasculare.


Susținută de Johnson & Johnson, Merck și AstraZeneca, seria de articole „Uniunea Europeană a Sănătății” pe platforma RaportuldeGardă.ro sintetizează și informează despre cele mai importante priorități în domeniul sănătății la nivel european. Aducem în atenție teme esențiale precum Spațiul European de Date pentru Sănătate, Strategia Farmaceutică Europeană și Planul European de Combatere a Cancerului. Fiecare articol include informații din surse oficiale, validate cu lideri de opinie relevanți pe subiect.

Citește și:

  1. #EHU. Ce beneficii aduc datele genomice pentru cetățenii europeni? Inițiativele 1+million Genomes și Genome of Europe
  2. #EHU. Strategia Farmaceutică Europeană: care sunt măsurile pentru asigurarea accesului echitabil la medicamente inovatoare pentru cetățeni
  3. #EHU. Cancerul trebuie să rămână o prioritate pe agenda UE. Trei ani de la lansarea Planului European de Combatere a Cancerului și Misiunii pentru Cancer
  4. #EHU. Mai sănătoși împreună – Inițiativa UE pentru bolile netransmisibile
  5. #EHU. Strategia UE pentru Sănătatea Mintală: prevenția, reducerea stigmatizării și bunăstarea digitală a tinerilor, priorități pe agenda Europeană
  6. #EHU. Spațiul European de Date pentru Sănătate: implementarea și impactul pentru cetățeni, cercetare și sisteme de sănătate