#ERSCongress. Testul simplu și rapid pentru infecțiile respiratorii virale care reduce internarea în spital și utilizarea antibioticelor

  • Acces la inovațieUn test rapid și simplu de efectuat pentru infecțiile respiratorii virale poate reduce utilizarea inutilă a antibioticelor și internarea în spital, potrivit noilor cercetări prezentate în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii.

Testul, care necesită doar 50 de minute pentru obținerea rezultatelor, ar putea reduce costuri de aproximativ 2.500 de euro pentru fiecare pacient care nu a fost internat în spital, ar contribui la ameliorarea presiunilor pentru paturile disponibile și ar putea ajuta la reducerea dezvoltării rezistenței la antibiotice.

abonare

Testările point-of-care pentru bolile respiratorii virale reprezintă un nou serviciu lansat la Watford General Hospital (Marea Britanie) la 15 ianuarie 2018. Testul implică introducerea unui tampon într-o nară a pacientului pentru a colecta o mostră de secreții din partea din spate a nasului (1 minut); proba este pregătită și inserată într-o mașină compactă numită FilmArray® (3-5 minute), care analizează mostra și apoi generează rezultatele printate în decurs de 43 de minute.

“Întregul proces, de la obținerea unui eșantion din nasul pacientului până la obținerea unui rezultat ar trebui să dureze mai puțin de 50 de minute, ceea ce are un impact enorm asupra calității actului medical, deoarece îmbunătățește experiența pacientului și permite decizii rapide, informate cu privire la gestionarea cazului medical” – a spus Dr. Roy. “Acesta este același test și aceeași tehnologie ca cea utilizată în laboratorul nostru de microbiologie, dar am adus echipamentul la patul pacientului. Obținerea unor rezultate din probele trimise la laboratorul de microbiologie pot dura mai mult de două zile.”

Dr. Roy a prezentat în cadrul congresului datele de la primii 1075 de pacienți, analizați între 15 ianuarie și 1 mai 2018. Dintre acestea, 61% au arătat că pacienții au avut unul sau mai multe virusuri, dintre care 56% au fost gripali și 54% au fost alte virusuri, cum ar fi rinovirus, coronavirus, metapneumovirus și adenovirus, care pot provoca probleme respiratorii sau infecții bacteriene, în special la pacienții cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

“Rezultatele inițiale obținute pe primii 1075 de pacienți arată potențialul acestui test. Am reușit să identificăm 121 de pacienți care aveau infecții virale, nu aveau nici o dovadă de infecție bacteriană, prezentau o radiografie toracică normală și doar indicatori modici ai inflamației. Pentru aceștia, internarea în spital nu a fost necesară în proporție de 25%, iar administrarea inutilă de antibiotice a fost evitată în proporție de 50%. Niciunul dintre cei 30 de pacienți care nu au fost internați în spital și cărora nu le-au fost prescrise antibiotice nu a prezentat efecte clinice adverse, ceea ce este încurajator.” – a declarat Dr. Kay Roy, medic consultant în medicină respiratorie și medicină generală internă la West Hertfordshire Hospitals NHS Trust, Watford, lector senior onorific la Universitatea din Hertfordshire, Hatfield (Marea Britanie).

Rezultatele testelor au fost combinate cu alți factori clinici importanți, cum ar fi constatările radiografiilor toracice și lipsa dovezilor de infecție bacteriană, la 387 de pacienți. Dintre aceștia, au fost identificați 121 de pacienți penru care puteau fi evitate atât internarea în spital, cât și administarea antibioticelor.

“Am constatat că, atunci când pacienții au beneficiat de testările point-of-care pentru boli respiratorii virale, imediat dupa ce s-au prezentat la camera de gardă, fluxul de lucru a fost îmbunătățit și au fost necesare mai puține internări cauzate de infecțiile virale. Acest lucru este extrem de valoros în special în timpul unei epidemii de gripă din cursul iernii.”

Costul acestor teste este compensat prin evitarea costului de testare în cadrul laboratoarelor de microbiologie și a costului de internare a pacienților în spital.

“Constatările indică în mod clar o economie de cost netă. Fiecare internare poate costa aproximativ 2500€. Am putea realiza economii semnificative pentru serviciile de sănătate naționale prin evitarea internărilor inutile, în cazul pacienților care altfel ar fi fost internați și li s-ar fi administrat antibiotice, în timp ce așteptau până la două zile rezultatele obținute în laborator. Pacienții la care antibioticele sunt evitate, contribuie, de asemenea, la economii de costuri, dar și de paturi și secții care rămân libere.” – a adăugat Dr. Roy.

Profesorul Tobias Welte, de la Universitatea Hannover, Germania, Președintele Societății Europene de Boli Respiratorii, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat: “Pe măsură ce populația europeană îmbătrânește, există o presiune din ce în ce mai mare asupra disponibilității paturilor de spital. Închiderea unei secții pentru că un pacient a fost internat cu o infecție virală care s-ar putea răspândi la alți pacienți și nu este tratabilă cu antibiotice pune și mai multă presiune asupra spitalelor, fiind de asemenea și o problemă costisitoare. Abordarea inovatoare descrisă în prezentarea de față ar putea face o diferență semnificativă nu numai în spitale, ci și în cazul pacienților, a căror calitate a vieții va fi mult îmbunătățită, prin evitarea utilizării inutile a antibioticelor și a internării în spital. Cu toate acestea, acest test va trebui comparat cu ghidurile și cu practica clinică recomandată pentru confirmarea utilității sale.”

Citește și: