Esențial Covid-19. Noi date din UK privind eficacitatea vaccinurilor împotriva spitalizării din cauza Covid-19 determinată de Omicron

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Esential Covid-19: cele mai importante informații

Știrile săptămânii 27 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022:

  • Eficacitatea vaccinurilor tip ARNm împotriva Covid-19 cauzată de Omicron: noi date din viața reală din Danemarca și Africa de Sud

Studiile de laborator au arătat că Omicron evadează de sub neutralizarea anticorpilor obținuți prin vaccinarea cu vaccinurile ARNm (datorită răspândirii mai mari, există mai multe date pe vaccinul Pfizer/BioNTech), iar protecția oferită de anticorpi este scăzută. Însă tot mai multe date din viața reală demonstrează că vaccinul își menține eficacitatea, mai ales în ceea ce privește răspunsul celular, iar o a treia doză oferă protecție consistentă împotriva spitalizării și formelor severe.

abonare

Date preliminarii (studiul nu a fost încă peer-reviewed) dintr-un studiu danez, efectuat de Institutul de Boli Infecțioase din Copenhaga și publicat pe 22 decembrie, arată modul în care scade protecția față de varianta Omicron. Datele provin de la 3 milioane de persoane vaccinate:

  • În prima lună după a doua doză de vaccin, eficacitatea împotriva Omicron a fost măsurată la 55,2% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech și 36,7% pentru vaccinul Moderna, comparativ cu persoanele nevaccinate. Însă această protecție a scăzut considerabil la 5 luni, lucru confirmat și de alte studii de laborator.
  • Administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech a restabilit protecția la 54,6% la persoanele în vârstă de 60 de ani și peste.

Un alt studiu danez (aflat tot în stadiu de peer-reviewing), publicat pe 27 decembrie, în care a fost evaluată transmisibilitatea Omicron în locuințe în luna decembrie 2021 (peste 11 mii de locuințe), sugerează că transmiterea a fost mai scăzută între persoanele vaccinate cu 3 doze, comparativ cu persoanele vaccinate cu schemă completă (considerată a fi vaccinarea cu 2 doze sau o doză, în cazul vaccinului J&J).

O serie de alte date din viața reală, de la jumătatea lunii decembrie, provin din Africa de Sud. Eficacitatea schemei cu două doze de vaccin Comirnaty împotriva spitalizării a fost evaluată comparând rata de pozitivare și spitalizare din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie, cu aceiași parametri din perioada 1 septembrie – 30 octombrie, când Delta era încă predominantă. În perioada în care Omicron începea să fie dominantă:

  • Rata de pozitivare generală a testelor PCR a fost de 4 ori mai mare;
  • Pacienții cu rezultate pozitive au fost mai tineri;
  • A fost estimată o eficacitate a vaccinului de 70% împotriva spitalizării, în timp ce în perioada de comparație, rata a fost de 93%.

Deși studiile sugerează o eficacitate scăzută a schemei de vaccinare de bază față de formele simptomatice de boală, din ce în ce mai multe date demonstrează că a doua linie de apărare a organismului – celulele T – este în continuare pe poziții în lupta împotriva Omicron.

Un studiu de laborator, efectuat în Africa de Sud, publicat pe 26 decembrie ca pre-print, care a constat în expunerea unor copii ale virusului la celule T provenite de la voluntari care au primit vaccinuri de la Johnson & Johnson sau Pfizer/BioNTech, respectiv nevaccinați, dar cu o oarecare imunitate ca urmare a trecerii prin boală, arată că protecția oferită de celulele T se păstrează și în fața Omicron, ceea ce ar putea explica severitatea redusă a bolii observată în Africa de Sud.

În plus, pe 27 decembrie, Israel a anunțat începerea unui studiu de evaluare a eficacității unei a 4-a doze de vaccin. Primele rezultate vor fi disponibile în următoarele 2 săptămâni.

Concluzionând, datele existente până în prezent provin de la populații diverse, fiecare având anumite caracteristici și nu pot fi încă trase concluzii universal valabile. În perioada următoare vor apărea tot mai multe date, care vor permite clasificarea mai clară a informațiilor. Un lucru este însă cert – vaccinarea cu trei doze de vaccin ARNm oferă în continuare protecție împotriva formelor severe, iar măsurile non-farmacologice (distanțare, mască de calitate, igienă) sunt esențiale.

  • Noi date din UK privind eficacitatea vaccinurilor împotriva spitalizării din cauza Covid-19 determinată de Omicron

Pe 10 decembrie, UK Health Security Agency (UKHSA) a emis un raport care arăta că administrarea celei de-a treia doze de rapel determină o protecție cuprinsă între 70% – 75% contra formelor simptomatice de COVID-19. În analiza de pe 23 decembrie, datele indicau o severitate cu până la 70% mai scăzută a Omicron (tradusă prin nevoia de spitalizare).

Cel mai recent raport, publicat de UKHSA pe 31 decembrie, arată o protecție care crește la 88% împotriva spitalizării, la persoanele vaccinate cu 3 doze (la două săptămâni după vaccinare). Monitorizarea continuă va determina cât timp se menține protecția oferită de a 3-a doză.

Mai mult, prezentarea în serviciile de urgență sau internarea în spital cu Omicron a fost aproximativ jumătate din cea înregistrată pentru Delta, confirmând datele din săptămâna anterioară. Eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice continuă să fie mai scăzută pentru Omicron decât pentru Delta:

  • În cazul persoanelor vaccinate cu 2 doze de vaccin AstraZeneca nu a fost observat niciun efect protector în fața variantei Omicron, la 20 de săptămâni după a doua doză. În cazul celor vaccinați cu 2 doze de Pfizer sau Moderna, eficacitatea a scăzut de la aproximativ 65 – 70% până la aproximativ 10%, la 20 de săptămâni după a doua doză.
  • După 2 – 4 săptămâni de la doza booster, eficacitatea a variat între aproximativ 65 și 75%, scăzând la 55 – 70% între 5 și 9 săptămâni și la 40 – 50% începând cu săptămâna a 10-a după booster.
  • Administrarea unei a doua doze (booster) din vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 crește la 85% eficacitatea împotriva spitalizării

Compania Johnson & Johnson a anunțat pe 30 decembrie noi rezultate preliminare ale unui studiu de fază 3b din Africa de Sud – o doză de rapel omoloagă (același vaccin) a vaccinului J&J COVID-19 (Ad26.COV2) a demonstrat o eficacitate de 85% împotriva spitalizării cauzate de COVID-19. Datele colectate sunt din perioada când varianta Omicron devenea rapid dominantă.

Studiul, realizat de Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), a arătat că rapelul Johnson & Johnson a redus riscul de spitalizare din cauza COVID-19 în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății după ce Omicron a devenit varianta dominantă. Pe parcursul lunilor studiate (de la mijlocul lunii noiembrie până la jumătatea lunii decembrie), frecvența Omicron a crescut de la 82 la 98% din cazurile de COVID-19 în Africa de Sud, conform rapoartelor GISAID.

O a doua analiză, independentă de prima, a analizat răspunsul imun obținut după administrarea diferitelor combinații de vaccinuri (vaccinare heterologă). Aceasta a arătat că administrarea unei doze de rapel JJ la persoanele care au primit inițial Comirnaty a generat o creștere de 41 de ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanți la patru săptămâni după administrare și o creștere de 5 ori a răspunsului celulelor T CD8+ la Omicronla două săptămâni după administrare.

Prin comparație, administrarea unui booster omolog (vaccin Comirnaty) a generat o creștere de doar 17 ori a anticorpilor neutralizanți la patru săptămâni după administrare și o creștere de 1,4 ori a celulelor T CD8+ la două săptămâni

  • Afectarea multi-sistemică Covid-19, pe termen lung: noi date susțin răspândirea virală extrapulmonară, chiar și la pacienții cu forme asimptomatice sau ușoare

COVID-19 provoacă disfuncție multiorgan în faza de infecție acută, iar unii pacienți experimentează simptome timp de luni bune după ce rezultatele testelor sunt negative – o formă a bolii denumită long Covid. În încercarea de a înțelege mai multe despre mecanismele implicate în această afecțiune și modul în care încărcătura virală persistă în afara tractului respirator, o echipă de specialiști de la mai multe Institute din Statele Unite, au efectuat autopsii complete pe 44 de pacienți cu COVID-19, observând evoluția încărcăturii virale până la 7 luni după deces.

Conform acestora, SARS-CoV-2 este distribuit în afara tractului respirator chiar și în rândul pacienților care au decedat având infecție asimptomatică sau ușoară, încă din faza inițială de infectare. Materialul genetic (ARN-ul) SARS-CoV-2 a fost detectat inclusiv în regiuni din creier, timp de până la 230 de zile după debutul simptomelor.

O altă analiză, pe țesut pulmonar de la 18 pacienți, care au decedat din cauza Covid-19, arată modul în care infecția afectează capacitatea sistemului imunitar de a reacționa. SARS-CoV-2 a infectat celulele epiteliale respiratorii – care ajută la generarea și repararea țesutului pulmonar – printr-un proces diferit de cel în care le afectează virusul gripal. Potrivit autorilor, decesul în urma gripei rezultă adesea din co-patogeneza bacteriană secundară, spre deosebire de COVID-19, care produce leziuni pulmonare și răspunsuri imune asociate atât de severe, încât nu este necesară co-infecția bacteriană pentru ca boala să conducă la deces.

  • Analiză CDC: efectele adverse în urma vaccinării cu vaccinul Comirnaty, în rândul copiilor din grupa 5-11 ani, sunt ușoare

Conform Centre for Disease Control and Prevention din SUA, aproximativ 8,7 milioane de doze de vaccin au fost administrate, de la finalul lunii octombrie până la finalul lunii decembrie, la grupa de vârstă 5-11 ani în Statele Unite. După a doua doză de vaccin, unii copii au raportat durere la locul injectării și alte reacții sistemice, cum ar fi oboseală și cefalee.

Au fost înregistrate 11 raportări de miocardită. Dintre aceștia, șapte copiii și-au revenit, iar patru se aflau în proces de recuperare la momentul raportării. U.S. Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) a primit 4.249 de rapoarte de evenimente adverse, dintre care, 97,6% dintre cazuri nu au fost grave.

Aceste date de siguranță din viața reală sunt foarte importante, în contextul în care datele din Anglia arată o creștere a cazurilor de Covid-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Citește și: