Esențial Covid-19. Primul vaccin pan-coronavirus, dezvoltat la Institutul Walter Reed din SUA, a încheiat studiile umane de fază I

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 19-26 decembrie 2021:

  • Vaccinurile de tip pan-coronavirus: primul candidat, dezvoltat la Institutul de cercetare militară Walter Reed din SUA, a încheiat studiile umane de fază I

Recent, specialiștii din cadrul Institutului de cercetare militară Walter Reed au anunțat dezvoltarea unui vaccin pe bază de proteine, de tip Spike Ferritin Nanoparticle (SpFN), eficient împotriva tuturor variantelor virale care cauzează COVID-19, dar și împotriva altor coronavirusuri care infectează oamenii. Studiul de faza I s-a încheiat în luna decembrie, iar rezultatele se află în curs de revizuire.

abonare

Rezultatele preclinice, publicate pe 16 decembrie în Science Translational Medicine, indică faptul că vaccinul protejează primatele non-umane de bolile cauzate de tulpina originală de SARS-CoV-2 și induce niveluri de anticorpi foarte puternice, cu o capacitate de neutralizare mare împotriva variantelor de îngrijorare (VOC) ale SARS-CoV- 2, și inclusiv împotriva virusului SARS-CoV-1 (care a apărut în 2002).

Spre deosebire de vaccinurile existente, tehnologia SpFN are la bază o proteină în formă de „minge de fotbal”, cu 24 de fațete, ceea ce permite atașarea fragmentelor Spike de la mai multe variante și tulpini de coronavirusuri.

„Am decis să ne orientăm către perspectiva de termen lung, nu să ne concentrăm doar pe apariția inițială a SARS. Trebuie să înțelegem și acceptăm că virusurile suferă mutații, vor apărea și alte variante. Platforma și abordarea noastră vor echipa oamenii, să fie pregătiți pentru asta” –  Dr. Kayvon Modjarrad, directorul Institutului.

  • Nuvaxovid, vaccinul produs de Novavax, autorizat condiționat în UE

Pe 20 decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului recomanda autorizarea condiționată a vaccinului pentru prevenția bolii la persoanele 18+ (administrat în două doze, la 3 săptămâni distanță). Câteva zile mai târziu, acesta a primit autorizarea condiționată de introducere pe piață. Vaccinul Novavax contra COVID-19, al 5-lea autorizat la nivelul Uniunii Europene, este un vaccin subunitar pe bază de proteine – conține o formă stabilizată a proteinei spike a coronavirusului.

Eficacitatea în prevenirea bolii simptomatice este în jurul a 90%. Cele mai multe date provin din perioada în care variantele virale Alpha și Beta erau majoritar circulante. Momentan, datele asupra altor VOC, inclusiv Delta și Omicron, sunt limitate.

Pe 22 decembrie, Novavax a publicat o serie de date preliminare care indică faptul că un regim de 2 doze este eficace în prevenirea bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron, iar o a treia doză (booster) crește și mai mult nivelul de anticorpi neutralizanți.

  • Molnupiravir primește autorizarea pentru utilizare de urgență (EUA) în Statele Unite

Pe 23 decembrie, Food and Drug Administration a acordat EUA medicamentului antiviral oral molnupiravir. Indicația este pentru tratamentul bolii Covid-19, formă ușoară până la moderată, la adulții cu un rezultat pozitiv SARS-CoV-2 și care prezintă un risc ridicat de progresie la Covid-19 sever, inclusiv spitalizare sau deces, și pentru care opțiunile alternative de tratament COVID-19 autorizate de FDA nu sunt accesibile sau adecvate clinic. Tratamentul cu molnupiravir trebuie inițiat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

În noiembrie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a emis recomandări pentru utilizarea terapiei de către Statele membre, în așteptarea autorizării. Recomandarea este de a fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită suplimentare cu oxigen și care prezintă un risc crescut de a dezvolta formă severă de Covid-19. Lagevrio trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor.

  • Noi date indică o severitate cu 50-70% mai redusă a Omicron (tradusă prin nevoia de spitalizare)

Cea mai recentă analiză a UK Health Security Agency (23 decembrie) are la bază toate cazurile de Omicron și Delta din Marea Britanie, de la începutul lunii noiembrie până pe 20 decembrie, inclusiv 132 de persoane internate în spital cu infecție COVID-19 generată de varianta Omicron. Raportul arată că persoanele infectate cu Omicron au:

  • O probabilitate cu 31% până la 45% mai mică să fie internate la ATI;
  • O probabilitate cu 50% până la 70% mai mică să aibă nevoie de spitalizare.

Deși încurajatoare, este încă devreme pentru a trage o concluzie cu privire la severitatea bolii cauzate de Omicron. Majoritatea persoanelor infectate pe care s-a bazat analiza aveau în jurul vârstei de 40 de ani – Omicron nu se răspândise încă în grupurile cu vârste înaintate.

De asemenea, procentul persoanelor care se infectează cu Omicron după ce au avut anterior COVID-19 a crescut brusc. Dintre cei cu Omicron, 9,5% au avut COVID-19 înainte, ceea ce, conform specialiștilor UKHSA, ar putea fi o subestimare substanțială a proporției de reinfecții, deoarece multe infecții anterioare au fost asimptomatice și neincluse în actuala analiză.

  • Noi date despre COVID-19 și bolile oncologice: pacienții cu cancere hematologice sunt cei mai vulnerabili în fața infecției

Cancerul reprezintă un factor major de risc atât pentru riscul de infecție COVID-19, cât și pentru riscul de agravare a bolii. Din cauza sistemului imunitar compromis, vaccinarea împotriva Covid-19 nu oferă o protecție la fel de mare ca în populația generală. 

Rezultatele unui studiu publicat în Annals of Oncology confirmă riscul de evoluție severă a COVID-19 la pacienții cu cancer vaccinați, care ulterior se infectează. Mai mult, un procent important dintre cei care au dezvoltat COVID-19 post-vaccinare aveau un tip de cancer hematologic. Astfel, vaccinarea apropiaților și măsurile de protecție non-farmacologice (distanțare, mască, testare) sunt la fel de importante ca vaccinarea în sine pentru pacienții cu cancer.

O altă analiză (constând din două studii), publicată în Nature, detaliază diferențele dintre răspunsurile imune dezvoltate de pacienții cu cancere hematologice vs. cancere solide, în urma vaccinării. În conformitate cu alte studii anterioare, majoritatea pacienților cu cancere solide prezintă molecule detectabile de imunoglobulină G specifice S1, anticorpi neutralizanți și un răspuns al celulelor T specifice virusului în urma infecției naturale și/sau a vaccinării. Prin comparație, persoanele cu cancere hematologice prezintă răspunsuri imune celulare și umorale mai slabe. De asemenea, există o corelație între tratamentele primite și răspunsul imun. Pacienții cărora li s-a administrat o terapie cu inhibitori ai punctelor de control prezintă un răspuns imunitar afectat după infecția naturală. Nivelul de celule T CD4+ specifice SARS-CoV-2 a fost mai redus, în timp ce nivelul de celule T CD8+ a rămas comparabil cu cel din populația generală. După vaccinare, spre deosebire de infecția naturală, terapia cu inhibitori ai punctelor de control nu a condus la afectarea nivelului celulelor T CD4+ specifice SARS-CoV-2.

Un alt studiu, aflat în stadiul de revizuire, sugerează că infecția cu SARS-CoV-2 stimulează creșterea și dezvoltarea tumorală. Pacienții cu cancer expuși la Covid-19 prezintă o creștere susținută a nivelului de citokine, chemokine și factorilor de creștere angiogenici (CCG), peste cele observate la pacienții neinfectați. Inflamația mediată de cancer, orchestrată prin CCG, joacă un rol important în progresia cancerelor solide și hematologice, inclusiv în proliferarea și supraviețuirea celulelor maligne, angiogeneză și metastazare. Studiul de caz a inclus pacienți cu cancer programați pentru analize de sânge de rutină în timpul pandemiei de COVID-19 (52 expuși la SARS-CoV-2 și 54 care nu au fost expuși). Grupul de control a constat din personalul medical din unitățile unde s-a efectuat testarea.