Esențial COVID-19. Pandemia a redus speranța de viață a populațiilor din 27 de țări

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 27 septembrie – 3 octombrie 2021:

 

ECDC: riscul de creștere a numărului de cazuri și decese COVID-19 în țările cu acoperire vaccinală insuficientă este ridicat în perioada următoare

Conform celui mai recent raport ECDC, statele din regiunea UE/SEE care nu au atins încă o acoperire vaccinală suficient de mare sau care intenționează să relaxeze măsurile non-farmaceutice în următoarele două săptămâni, au un risc ridicat de apariție a unui val semnificativ de cazuri, spitalizări și mortalitate asociate COVID-19 până la sfârșitul lunii noiembrie. Există variații considerabile în ceea ce privește rata de vaccinare între țări și între diversele regiuni ale aceluiași stat, ceea ce predispune o proporție mare a populației UE/SEE la riscul de infectare cu SARS-CoV-2. La momentul actual, doar 61% din cetățenii regiunii UE/SEE au fost vaccinați cu scheme complete și doar trei state (Malta, Portugalia și Islanda) au raportat acoperire vaccinală de peste 75%.

„Țările ar trebui să depună eforturi continue pentru a-și crește acoperirea vaccinală în toate grupele de vârstă eligibile, indiferent de nivelurile actuale de acoperire. În funcție de situația epidemiologică locală, intervențiile non-farmaceutice ar putea fi încă necesare până la sfârșitul lunii noiembrie”, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC.

abonare

Totodată, raportul ECDC anticipează o creștere a numărului de cazuri COVID-19 înregistrare în rândul copiilor pentru următoarele luni. Măsurile de prevenție a răspândirii infecției în mediul școlar rămân esențiale (distanțare fizică, igienă, ventilația încăperilor). Experții ECDC amintesc, de asemenea, de posibila co-circulație a virusului SARS-CoV-2 și a virusului gripal și îndeamnă la vaccinarea împotriva gripei sezoniere a persoanelor vulnerabile și a profesioniștilor din domeniul sănătății, în vederea reducerii impactului asupra sistemelor de sănătate în perioada următoare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce severitatea sindromului post-COVID-19 (long Covid) – de două ori mai mulți pacienți vaccinați au intrat în remisiune completă la 4 luni

Conform unui nou studiu publicat preprint în The Lancet, severitatea simptomelor sindromului post-COVID-19, precum și impactul acestuia asupra vieții, sunt semnificativ mai reduse la 4 luni, în cazul pacienților vaccinați deja împotriva SARS-CoV-2. Studiul a utilizat datele participanților din cohorta ComPaRe pentru a investiga efectul vaccinării împotriva COVID-19 în rândul pacienților cu long COVID-19 care încă prezentau simptome la începutul studiului. Obiectivele cercetării au inclus severitatea sindromului post-COVID-19, rata remisiunii complete (dispariția tuturor simptomelor), impactul bolii asupra vieții pacienților și proporția pacienților care raportează simptome inacceptabile – toate fiind evaluate la 120 de zile de la momentul înrolării în studiu.

În total, 455 de pacienți au fost repartizați grupului de vaccinare și 455 grupului de control. Rezultatele principale au fost următoarele:

  • vaccinarea anti-COVID-19 a redus severitatea simptomelor long COVID-19 și impactul asupra vieții;
  • rata pacienților aflați în remisiune completă a fost dublă în cazul celor vaccinați (16,6% versus 7,5% în cazul grupului de control);
  • vaccinarea împotriva COVID-19 a redus atât impactul bolii asupra vieții pacienților, cât și proporția pacienților care raportează simptome percepute ca fiind inacceptabile.

Studiul se adaugă listei de dovezi care susțin beneficiile vaccinării împotriva Covid-19 în ameliorarea sindromului long-Covid-19, o afecțiune complexă, care afectează la nivel sistemic organismul uman.

Un tratament pentru prevenția COVID-19 post-expunere a intrat în studiile de fază 2/3

Pfizer a anunțat începerea studiului clinic de fază 2/3 EPIC-PEP (Evaluation of Protease Inhibition for COVID-19 in Post-Exposure Prophylaxis) care evaluează eficacitatea unui nou candidat antiviral (PF-07321332), administrat împreună cu o doză mică de ritonavir, în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2. Studiul face parte dintr-un program global de cercetare și va înrola până la 2.660 de participanți adulți care locuiesc în aceeași casă cu o persoană confirmată cu infecție SARS-CoV-2 simptomatică. Astfel, va fi testată eficacitatea și siguranța PF-07321332 în prevenția COVID-19 ulterior expunerii la virusul SARS-CoV-2. Participanții studiului randomizat, dublu-orb, vor primi fie placebo, fie PF-07321332/ritonavir pe cale orală de două ori pe zi, timp de 5 sau 10 zile.

Medicația antivirală PF-07321332 este un inhibitor de protează care blochează activitatea enzimei utilizată de virusul SARS-CoV-2 pentru a se multiplica. Co-administrarea acestuia cu o doză mică de ritonavir ar putea reduce metabolizarea PF-07321332, prelungindu-i activitatea antivirală în organism. Medicamentul se administrează pe cale orală, astfel încât să poată fi utilizat încă de la primele semne de infecție, sau ulterior expunerii la SARS-CoV-2, fără a mai fi necesară internarea pacienților.

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață a populațiilor din 27 de țări

Un nou studiu internațional, care a inclus 29 de țări (majoritatea țărilor europene – nu și România, Chile și Statele Unite ale Americii), a evaluat grupele de vârstă care au contribuit la reducerea speranței de viață în 2020 și în ce măsură reducerile au fost atribuite deceselor COVID-19 raportate oficial.

Speranța de viață reprezintă un indicator utilizat pe scară largă, care permite comparația între state a impactului pandemiei asupra mortalității populațiilor respective. Concluziile studiului indică faptul că pandemia COVID-19 a determinat creșteri semnificative ale mortalității în 2020, de o magnitudine nemaivăzută de la al doilea război mondial.

Din cele 29 de țări analizate, pandemia COVID-19 a condus la scăderea speranței de viață în 27, cu pierderi mari ale speranței de viață (de peste 1 an) în 11 state pentru bărbați și respectiv 8 state pentru femei. Pierderile în termeni de speranță de viață au fost în principal atribuite ratelor de mortalitate crescute la grupa de vârstă de peste 60 de aniMai mult, femeile din 15 țări și bărbații din alte 10 state au înregistrat o speranță de viață mai mică la naștere în 2020, comparativ cu anul 2015 (an în care speranța de viață a fost deja afectată negativ în urma unui sezon gripal sever). Bărbații din SUA și Lituania au înregistrat cele mai mari pierderi ale speranței de viață la naștere pe parcursul anului 2020 (2,2 și respectiv 1,7 ani).

Sondaj SUA: mai mulți părinți sunt dispuși să își vaccineze copiii odată cu redeschiderea școlilor

Rezultatele unui sondaj la nivel național sugerează că mai mulți părinți americani sunt dispuși să își vaccineze copiii în luna septembrie (o schimbare de atitudine care a avut loc pe măsură ce școlile s-au redeschis în mijlocul valului Delta), comparativ cu luna iulie, când a fost efectuat sondajul anterior.

  • 48% dintre părinții copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au declarat că copilul lor a primit cel puțin o doză de vaccin;
  • 34% dintre părinții copiilor cu vârste între 5 și 11 ani au declarat că își vor vaccina copilul „imediat” ce vaccinul este autorizat pentru grupa lor de vârstă;
  • De asemenea, unul din 4 părinți au raportat că unul dintre copii (cel puțin) a intrat în carantină acasă din cauza unei posibile expuneri la Covid-19, de la începutul anului școlar;
  • Două treimi dintre părinți consideră că școala unde își duc copiii ia măsuri adecvate pentru a controla răspândirea coronavirusului.

58% dintre părinți afirmă că școlile ar trebui să aibă cerințe clare cu privire la purtarea măștii, 35% sunt de părere că nu ar trebui să existe obligativitatea purtării măștii, iar 4% consideră că numai elevii nevaccinați și membrii personalului ar trebui obligați să poarte măști.