Esențial COVID-19. Vaccinurile bivalente actualizate contra noilor variante Omicron sunt mai eficiente în prevenția formelor severe

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare

Săptămâna 23-29 ianuarie 2023:

Anumite infecții virale pot crește semnificativ riscul de a dezvolta boli neurodegenerative de-a lungul vieții

Pornind de la observațiile că infecția COVID-19 se asociază cu diferite afecțiuni neurologice și luând în considerare noile dovezi care leagă infecția cu virusul Epstein-Barr de scleroza multiplă, o echipă de la National Institutes of Health (NIH) a studiat impactul expunerii la diverse tipuri de virusuri asupra riscului de boli neurodegenerative.

Au fost analizate date de la peste 400.000 de cazuri din două baze de date naționale de referință: FinnGEn și UK Biobank. S-au urmărit asocieri între infecțiile virale (virusul gripal, virusul varicelo-zosterian, virusuri asociate cu encefalite și virusuri asociate cu boli intestinale) și boala Alzheimer, demența generalizată, demența vasculară, boala Parkinson, scleroza multiplă și scleroza laterală amiotrofică. Au existat corelații între toate cazurile de infecții virale studiate și riscul de boli neurodegenerative. Multe tipuri de virusuri pot trece bariera hematoencefalică și se consideră că ar putea contribui la inflamația cerebrală. Riscul de boli neurodegenerative a fost crescut chiar și după 15 ani de la infecție.

S-a descoperit o asociere puternică între encefalita virală și boala Alzheimer, iar cazurile de gripă și pneumonie s-au asociat cu alte 6 boli neurodegenerative. Encefalita virală și infecțiile virale intestinale s-au asociat cu boala Alzheimer și demența.

Autorii atrag atenția că rezultatele trebuie interpretate cu atenție. Nu s-a demonstrat încă o relație de cauzalitate clară, ci rezultatele susțin ideea că infecțiile virale și inflamația pe care o pot determina la nivelul sistemului nervos sunt factori de risc evitabili pentru bolile neurodegenerative. Persoanele incluse în studiul aveau forme severe de infecții virale în antecedente. Faptul că vaccinurile reduc semnificativ severitatea multor infecții virale demonstrează importanța vaccinării și pentru reducerea riscului de boli neurodegenerative.

ADN nanobait: o nouă tehnologie care permite detecția în mai puțin de o oră a multiple tipuri de virusuri respiratorii

Un nou test care detectează simultan multiple virusuri respiratorii folosind fragmente de ADN poate returna rezultate în mai puțin de o oră, conform unui studiu realizat la Cambridge.

Deși multe virusuri respiratorii determină infecții cu simptome similare, adesea tratamentele sunt diferite. Prin această strategie se pot obține aplicații clinice importante, asigurând accesul rapid la tratamentul corect și evitarea folosirii antibioticelor acolo unde nu este cazul. Mai mult decât atât, testul poate fi adaptat ușor pentru detecția diferitelor tipuri de bacterii și virusuri, inclusiv noile variante SARS-CoV-2.

Spre deosebire de varianta clasică de testare PCR, care poate detecta un singur de tip virus și necesită multe ore până la obținerea rezultatelor, noul test folosește tehnologia ADN „nanobait”. Aceasta presupune utilizarea unor structuri derivate din fragmente de ADN dublu catenar, de care se leagă catene individuale, reprezentând „momeala”. Monocatenele sunt programate să „caute” anumite regiuni din ARN-ul virusurilor de interes. Instant, datele cu privire la structura moleculară a agentului patogen sunt convertite în informație digitală și microorganismul poate fi identificat.

Virusurile respiratorii reprezintă cauza de deces pentru 20% dintre copiii care nu supraviețuiesc peste vârsta de 5 ani. Un test care ar detecta multiple variante virale rapid și sigur ar putea reduce povara infecțiilor respiratorii la nivel global. Prin nanotehnologia ADN se pot adresa mai multe provocări asociate testării pentru boli infecțioase și permite reprogramarea rapidă pentru identificarea de variante virale noi la rezoluție de nucleotide.

Raport Canada: Dezinformarea contribuie la creșterea mortalității prin COVID-19, cele mai importante consecințe fiind în comunitățile vulnerabile

Reticența față de vaccinuri, alimentată de dezinformare și teorii ale conspirației, a dus la mii de decese și spitalizări și a costat sistemul de sănătate cel puțin 300 de milioane de dolari în timpul celor două valuri COVID-19, conform unui raport realizat în Canada. Impactul real este mult mai mare decât datele din raport, care au urmărit doar o perioadă de 9 luni.

Dezinformarea a contribuit la ezitarea în legătură cu vaccinarea pentru 2,3 milioane de cetățeni. Dacă toate aceste persoane ar fi ales să se vaccineze, ar fi fost evitate 2800 de decese, s-ar fi înregistrat cu 13.000 mai puține spitalizări. De asemenea, s-a fi evitat 3500 de internări în secțiile de terapie intensivă și aproape 200.000 de cazuri de COVID-19 la nivel național. Conform experților care au contribuit la raport, impactul individual este relativ simplu de cuantificat prin spitalizări, decese și costuri. Deși costurile la nivel de societate sunt mai dificil de evaluat, impactul asupra sănătății publice sunt semnificative, iar post-pandemie, țara a devenit mult mai vulnerabilă la consecințele dezinformării.

Consecințele dezinformării științifice și de sănătate nu sunt suportate în mod egal – de exemplu, s-a constatat că efectele negative asupra sănătății în timpul pandemiei de COVID-19 afectează în mod disproporționat bunăstarea comunităților vulnerabile, exacerbând inegalitățile deja existente.

Vaccinurile bivalente actualizate contra noilor variante Omicron sunt mai eficiente în prevenția formelor severe de infecție COVID-19

Un nou studiu privind eficacitatea în lumea reală a vaccinurilor ARNm bivalente actualizate, realizat la Universitatea din Carolina de Nord, arată că dozele de rapel bivalente sunt mai eficiente decât cele monovalente în prevenirea spitalizării și a deceselor legate de COVID-19. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.

A fost comparată incidența infecției severe cu Omicron care a dus la spitalizare sau deces la persoanele cu vârsta de 12 ani sau mai mult care au primit o doză de rapel monovalentă sau bivalentă, cu persoanele care nu au pimit-o. S-au analizat datele privind vaccinarea și infecția a peste șase milioane de locuitori din Carolina de Nord din lunile mai – decembrie 2022, în timpul cărora tulpinile BA.4.6/BA.5 și BQ.1/BQ.1.1 din varianta Omicron au fost predominante în SUA. Atât vaccinurile bivalente Pfizer, cât și Moderna au fost incluse în studiu, care a luat în considerare, de asemenea, diferite grupe de vârstă, starea anterioară a infecției și numărul de doze de rapel deja primite.

Eficacitatea rapelului a atins un maxim la aproximativ patru săptămâni după primire și a scăzut ulterior. Eficacitatea medie împotriva infecției severe care a dus la spitalizare sau deces pe o perioadă de trei luni a fost de 25% pentru o doză de rapel monovalentă și 62% pentru o doză de rapel bivalentă.

Extinderea monitorizării evoluției SARS-CoV-2 prin testarea apelor uzate în SUA

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) a cerut Academiei Naționale de Științe Inginerie și Medicină (National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, NASEM) să dezvolte un cadru pentru extinderea programului pilot de monitorizare a apelor uzate cu scopul detectării precoce a focarelor de infecție COVID-19, program care a început încă din 2020.

Recent, Comitetul NASEM a prezentat un plan pentru modul în care CDC ar putea să se bazeze pe actuala rețea de supraveghere și să o extindă într-un sistem de avertizare timpurie la nivel național pentru boli infecțioase noi sau re-emergente.

Comitetul atrage atenția că testarea actuală a apelor uzate nu acoperă toate regiunile geografice, nu există resurse suficiente alocate, și nici personal. Strategia actuală de monitorizare a apelor uzate se bazează pe fonduri de urgență dedicate pandemiei, însă pentru a asigura sustenabilitatea programului sunt necesare noi mecanisme de finanțare.

Având în vedere că multe persoane optează pentru testarea la domiciliu iar rezultatele adesea nu sunt raportate autorităților de sănătate publică, existența unui sistem prin care apele uzate să fie monitorizate regulat ar facilita monitorizarea dinamicii virale, atât pentru SARS-CoV-2, cât și pentru alți agenți patogeni.

De asemenea, comitetul încurajează dezvoltarea unui mecanism transparent pentru a selecta microorganismele care reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice, stabilirea unui cadru legal pentru distribuirea datelor și informarea autorităților.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică