Noi factori de risc genetici descriși în tulburarea obsesiv compulsivă: rolul mutațiilor de novo la nivelul genelor care modifică structura cromatinei

  • Health literacy



Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o patologie psihiatrică marcată de obsesii (gânduri sau imagini mentale repetitive) și compulsii (comportamente sau acte mentale repetitive, ritualuri), fiind însoțită de un nivel crescut de anxietate. Afecțiunea este una debilitantă, cu un puternic impact negativ asupra calității vieții pacienților. Etiologia TOC nu a fost complet elucidată, însă studiile epidemiologice, precum și cele genetice, conturează o bază genetică substanțială a bolii.

Un nou studiu de asociere la nivelul întregului genom a identificat mutații de novo rare implicate în tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), contribuind la dovezile științifice referitoare la factorii de risc genetici pentru această patologie. Au fost identificate 4 gene asociate riscului crescut de TOC, care au un rol important în reglarea cromatinei.

abonare
Tulburare Obsesiv Compulsiva
Vintage photo created by jcomp – www.freepik.com

Pe lângă materialul genetic moștenit de la părinți, fiecare persoană se naște cu un număr mic de mutații noi (de novo) care apar în cursul gametogenezei. De asemenea, noi mutații continuă să apară de-a lungul vieții, atât în celulele somatice, cât și germinale. Studiile recente care se bazează pe secvențierea genomului și exomului în cadrul trio-urilor părinți-copii arată noi date despre distribuția acestor mutații de novo și factorii de risc implicați în apariția lor. Mutațiile de novo sunt o cauză importantă a bolilor genetice cu debut timpuriu (dizabilitate intelectuală, tulburările din spectrul autist).

Noul studiu a investigat 53 de familii diferite (respectiv trio de părinți și copil), în care copiii sufereau de tulburare obsesiv-compulsivă. Prin analiza întregului genom al participanților la studiu, au fost identificate patru gene care joacă un rol semnificativ ca factor de risc pentru dezvoltarea tulburării obsesiv-compulsive: SETD5, KDM3B, ASXL3 și FBL. Genele descoperite sunt implicate în reglarea modificării cromatinei, astfel evidențiind contribuția modificărilor cromatinei în etiopatogenia TOC. Genele modificatoare ale cromatinei sunt cunoscute ca fiind asociate cu diferite tulburări de neurodezvoltare, deoarece modificarea cromatinei influențează dezvoltarea prenatală și postnatală. Autorii studiului consideră că genele descoperite contribuie și la reglarea expresiei neurotransmițătorilor prin modificare epigenetică.

„Aceste rezultate sugerează că modificările cromatinei care implică SETD5, KDM3B, ASXL3 și FBL pot regla expresia sistemului de neurotransmițători, care controlează funcțiile neurocognitive necesare. Întreruperea oricărei părți a acestei cascade poate duce la fenotipuri obsesive anormale”, au afirmat autorii

Este pentru prima dată când s-a realizat secvențierea întregului genom pentru identificarea variantelor rare de novo și a modificărilor genelor din familii ale căror copii au TOC. Rezultatele studiului permit o mai bună înțelegere a substratului biologic al tulburării obsesiv-compulsive și ar putea sta la baza viitoarelor progrese din domeniul cercetării și dezvoltării de noi terapii eficiente.

Citește și: