FDA aprobă prima terapie țintită pentru cancerul de vezică urinară metastazat

  • Medicina personalizată



FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat erdafitinib pentru tratamentul cancerului de vezică urinară, localizat sau metastazat, care prezintă mutații genetice la nivelul FGFR3 sau FGFR2 (receptor al factorului de creștere fibroblastic). Pacienții vor fi selectați cu ajutorul unui dispozitiv de diagnostic, kitul therascreen FGFR RGQ RT-PCR (Qiagen), recent aprobat pentru identificarea mai precisă a pacienților candidați pentru acest tratament personalizat.

„Acesta este primul tratament personalizat aprobat care țintește mutații genetice FGFR prezente la pacienții cu cancer de vezică urinară metastazat. Ne aflăm în era medicinei personalizate și de precizie, iar standardul a devenit tratamentul oncologic țintit față de o mutație genetică specifică sau biomarker”, a declarat Dr. Richard Pazdur, director al Biroului de produse oncologice și hematologice, din cadrul Centrului pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor, FDA.

Direcții de tratament personalizat și terapii țintite în cancerul vezicii urinare. Sursa foto: Cancer Today

Erdafitinib este recomandat pacienților care prezintă recidivă după chimioterapia bazată pe săruri de platină. Eficacitatea și siguranța terapiei a fost stabilită în urma unui studiu clinic care a înrolat 87 de pacienți cu forme localizate sau metastazate de cancer de vezică urinară cu mutații genetice ale FGFR3 sau FGFR2. În plus, acești pacienți prezentau recidivă după prima linie de chimioterapie.

abonare

Rata globală de răspuns la erdafitinib a fost de 32.2%, dintre care 2.3% au prezentat răspuns complet iar restul de 30%, răspuns parțial. Durata medie de răspuns la tratament a fost de aproximativ 5.5 luni.

Aproximativ un sfert din pacienți au fost tratați în prealabil cu terapie anti-PD-L1/PD-1, acesta fiind standardul terapeutic actual în cazul cancerului de vezică urinară, avansat local sau metastazat. Răspunsul la erdafitinib s-a înregistrat la pacienții care nu au răspuns la tratamentul anti-PD-L1/PD-1.

Reacțiile adverse înregistrate mai frecvent au constat în: creșterea nivelului de fosfat, scăderea natremiei, modificări ale funcțiilor hepatică și renală, anemie, oboseala, căderea părului, inapetență, uscăciunea pielii, a cavitații bucale și a ochilor. Se recomandă examinări oftalmologice regulate și raportarea medicului curant în cazul apariției tulburărilor de vedere. Nivelul seric al fosfatului trebuie verificat între zilele 14-21 de la începerea tratamentului, iar apoi lunar. Erdafitinib are potențial teratogenic, astfel încât se impune informarea și sfătuirea pacienților în acest sens.

Despre cancerul de vezică urinară

Cancerul urotelial are punct de plecare țesutul care căptușește tractul urinar inferior. Este a șasea cea mai frecventă formă de cancer la nivelul U.E., cu 124.000 de pacienți diagnosticați în fiecare an și peste 40.000 de decese anual. Este de 5 ori mai frecvent la bărbați decât la femei iar riscul crește odată cu vârsta.

Cancerul de vezică urinară are cea mai mare rată de recurență dintre neoplazii. Majoritatea pacienților pot fi tratați prin terapii care cruțează vezica urinară, însă în multe cazuri se înregistrează recurența sau progresia bolii.

Cancerul vezicii urinare se asociază cu mutații genetice prezente la nivelul uroteliului. Mutațiile FGFR se evidențiază la 1 din 5 pacienții cu formă recurentă sau refractară la tratament. Receptorii factorului de creștere fibroblastic sunt implicați în reglarea unor procese biologice importante, precum creșterea și diviziunea celulară pe parcursul dezvoltării și reparării tisulare.

Citește și: