FDA aprobă EMAS, software bazat pe învățare automată care ajută medicii în diagnosticul valvulopatiilor

  • Medicina digitalăAplicarea algoritmilor de învățare automată (machine learning, ML) în abordările terapeutice, în serviciile medicale de screening și diagnostic, precum și la nivelul sistemului de sănătate în sine este din ce în ce mai răspândită. Îmbunătățirea deciziilor medicale, sporirea acurateței și preciziei instrumentelor de diagnostic, eficientizarea screeningului și creșterea accesibilității la serviciile de sănătate de înaltă calitate sunt numai câteva dintre avantajele aduse de ML în medicină.

Recent, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat Eko Murmur Analysis Software (EMAS), un software bazat pe algoritmi de învățare automată care permite identificarea și diferențierea tipurilor de zgomote cardiace, semne ale valvulopatiilor, în rândul pacienților de toate vârstele. EMAS se utilizează alături de stetoscopul inteligent Duo, demonstrând în urma studiilor o acuratețe de 85% în depistarea zgomotelor cardiace anormale și a severității acestora.

abonare

Software-ul nu a fost dezvoltat pentru a fi folosit ca unic instrument de diagnostic, ci pentru a augmenta capacitatea medicilor în punerea unui diagnostic de valvulopatie, în urma identificării murmurului cardiac. Acesta are capacitatea de a crește precizia screening-ului și de a eficientiza consultațiile și diagnosticul. În momentul de față, pentru diagnosticarea bolilor cardiace valvulare cu ajutorul unui stetoscop obișnuit, medicii ating o sensibilitate de numai 44% și o specificitate 69%.

Conform rezultatelor studiului care au stat la baza aprobării software-ului de către FDA, EMAS are o sensibilitate de 85,6% și o specificitate de 84,4%. Mai mult decât atât, acești parametri au crescut în momentul testării software-ului în rândul pacienților cu vârsta mai mare de 18 ani. În acele cazuri, EMAS a atins o sensibilitate de 90,2% și o specificitate de 90,6%.

FDA aproba EMAS software machine learning diagnostic valvulopatii

„Făcând mai accesibili algoritmii și stetoscoapele inteligente pentru screening-ul afecțiunilor cardiace în cabinetele medicilor, ne îndreptăm către un viitor în care acesta va deveni standard în clinică” – afirmă Connor Landgraf, co-fondator și CEO Eko.

EMAS conține algoritmi de învățare automată care pot identifica prezența murmurului, momentul în care acesta apare și tipul de zgomot cardiac. Software-ul analizează informațiile obținute cu ajutorul stetoscopului inteligent Eko, alături de datele provenite din fonocardiogramele și electrocardiogramele pacientului.

Valvulopatiile sunt prezente în rândul a mai mult de 8 milioane de locuitori de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cu toate că depistarea precoce este foarte importantă, aceste afecțiuni rămân în continuare subdiagnosticate, mai mult de 57% dintre ele fiind omise.

Software-ul EMAS reprezintă cea de-a cincea aprobare pe care compania Eko o primește din partea Food and Drug Administration. La începutul anului 2020, compania primea aprobare pentru o serie de algoritmi care pot detecta fibrilația atrială și suflul cardiac dacă sunt integrați în stetoscopul inteligent Duo. 

Un alt exemplu recent de utilizare a tehnologiilor digitale și AI, cu impact major în domeniul cardiologiei, este reprezentat de o aplicație care analizează limbajul persoanei și identifică precoce cazurile de insuficiență cardiacă decompensată, prevenind spitalizările. 

Dispozitivele digitale au posibilitatea de a îmbunătăți practica medicală în afecțiunile cardiovasculare: de la screening și diagnostic, până la personalizarea tratamentului în funcție de nevoile fiecărui pacient. La începutul acestui an, a fost publicat un document de poziție în EP Europace, jurnal al Societății Europene de Cardiologie, care servește drept ghid practic pentru utilizarea dispozitivelor digitale în depistarea, monitorizarea și managementul aritmiilor. 

Citește și: