FDA: terapia CAR-T Kymriah primește a doua aprobare, pentru tratamentul limfomului cu celule B mari recurent sau refractar

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



FDA a aprobat terapia CAR-T Kymriah (tisagenlecleucel), administrată prin infuzie intravenoasă, pentru a doua sa indicație –  tratamentul pacienților adulți cu limfom cu celule B mari recurent sau refractar (r/r), care au primit înainte cel puțin două terapii sistemice. Indicațiile Kymriah includ, de asemenea: limfomul cu celule B mari difuz (DLBCL), limfomul cu celule B mari de grad înalt și DLBCL derivat din limfomul folicular. Kymriah nu este indicat pentru tratamentul pacienților cu limfom primar al sistemului central nervos.

Kymriah a primit prima sa aprobare pentru tratamentul pacienților cu vârsta până la 25 de ani, cu leucemie limfoblastică acută cu precursori de celule B (ALL), refractară sau cel puțin în recidivă secundară, în luna august a anului 2017, marcând un moment istoric pentru terapiile CAR-T. La un interval de doar două luni, FDA a oferit aprobare celei de a doua terapie CAR-T, Yescarta, cu indicație pentru pacienții cu limfom non-Hodgkin difuz cu celule B mari.

abonare

Astfel, Kymriah este acum prima terapie celulară CAR-T aprobată pentru două indicații diferite de tratament: DLBCL, o formă de limfom non-Hodgkin cu celule B mari, și ALL.

„Aprobarea FDA de astăzi a Kymriah oferă o altă oportunitate pentru ca Novartis să preia controlul în dezvoltarea terapiilor CAR-T, livrând o potențială terapie transformativă cu rate de răspuns sustenabile și de durată, precum și un profil de siguranță bine determinat pentru pacienții în nevoie”, a comentat Liz Barrett, CEO al Novartis Oncology, în comunicatul de presă eliberat de Novartis.

Kymriah a primit aprobarea în urma rezultatelor din studiul pivot Juliet, mai exact, în faza a doua a acestui studiu, unde a demonstrat o rată de răspuns generală de 50%: 32% dintre pacienți atingând un răspuns complet și 18% un răspuns parțial la terapie. Procentul de 50% este calculat pentru cei 68 de pacienți care au fost monitorizați în vederea testării eficacității.

La nivelul întregului număr de pacienți cărora le-a fost infuzat tratamentul (106 pacienți), sindromul de eliberare de citokine (CRS), o complicație cunoscută a CAR-T, a apărut în 23% dintre cazuri.

Fiecare doză de Kymriah reprezintă un tratament personalizat, creat pe baza propriilor celule T ale organismului pacientului. Celulele T sunt colectate și trimise într-un centru ultra-specializat, unde sunt modificate genetic prin includerea unor noi gene care conțin codificarea pentru proteine specifice (un receptor al antigenului chimeric – CAR), care direcționează celulele T pentru a ținti și elimina celulele leucemice care au pe suprafața lor antigenul CD19. Odată modificate, celulele CAR-T sunt introduse înapoi în organismul pacientului pentru a distruge celulele canceroase.

La acest moment, celulele prelevate de la pacient sunt trimise la centrul Morris Plains al Novartis din New Jersey, iar procesul durează 22 de zile. Datorită lanțului de comunicații bine pus la punct de Novartis, administrarea Kymriah poate fi făcută la scală globală. Prin crioprezervarea celulelor pacientului, medicilor curanți le este oferită posibilitatea începerii tratamentului în funcție de starea pacientului. Până la această dată, Novartis a produs Kymriah pentru mai mult de 300 de pacienți, din 11 țări.

Cât privește aspectele economice ale terapiei, aceasta are un preț listat de 475.000 de dolari pentru indicația ALL, însă Novartis va aduce prețul la egalitate cu Yescarta, pentru această a doua indicație. Mai mult, există speculații privind scăderea prețului la 160.000 dolari, Kymriah devenind astfel un competitor temut pentru Yescarta, care are un preț de 373.000 $ în tratamentul limfomului non-Hodgkin.

Conform fiercepharma.com, în momentul primei aprobări a Kymriah, Novartis a încheiat un contract cu Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), care obliga CMS să plătească întregul preț al medicamentului dacă pacienții răspundeau în prima lună de la administrare.

De asemenea, Novartis face eforturi în asigurarea accesului la acest tip de tratament și pacienților din afara Statelor Unite, iar în luna ianuarie 2018 a anunțat că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a garantat evaluarea accelerată a produsului pentru autorizarea punerii pe piață. Această evaluare accelerată este oferită tuturor terapiilor care demonstrează o îmbunătățire serioasă în cazul bolilor grave.

Mai multe despre terapiile CAR-T în următoarele articole:

Terapiile CAR T: Programarea propriilor celule T pentru a lupta împotriva cancerului – cum funcționează și care sunt provocările

FDA aprobă a doua terapie CAR T – Yescarta, pentru tratamentul pacienților cu limfom non-Hodgkin difuz cu celule B mari

ISTORIC. FDA aprobă prima terapie genică celulară (CAR-T) pentru leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule B