HERA prezintă lista principalelor 3 amenințări la adresa sănătății publice în UE. Ce măsuri vor fi adoptate pentru combatere și reducerea riscurilor?

  • Health literacyHERA a fost înființată în septembrie 2021 pentru a înlocui soluțiile ad-hoc pentru gestionarea și desfășurarea unor acțiuni de răspuns în caz de pandemie, fiind o structură permanentă, dotată cu instrumente și resurse adecvate pentru a planifica în avans acțiunile UE în caz de urgențe sanitare.

Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene a publicat recent lista prioritară a principalelor 3 amenințări la adresa sănătății care impun coordonarea măsurilor la nivelul UE în contextul contramăsurilor medicale. Consiliul HERA a convenit asupra unei liste care include trei categorii de amenințări la adresa sănătății publice, amenințătoare de viață, sau care sunt deosebit de dăunătoare pentru sănătate și care au potențialul de a se răspândi în toate statele membre:

abonare
  1. Agenții patogeni cu potențial pandemic ridicat: include analizarea anumitor familii virale de îngrijorare, luând în considerare și natura zoonotică a majorității bolilor infecțioase cu consecințe grave, emergente. Această categorie include în principal familii de virusuri respiratorii tip ARN (categorie din care face parte și SARS-CoV-2).
  2. Amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare: acestea pot fi cauzate de diseminarea accidentală sau deliberată, având în vedere tensiunile geopolitice mondiale, precum și de incidentele provocate de entități neglijente cu substanțele gestionate.
  3. Amenințările generate de rezistența la antimicrobiene/antibiotice, care reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană, numai rezistența antibacteriană provocând, potrivit estimărilor, peste 1,2 milioane de decese pe an la nivel mondial.

„Prezentăm astăzi, pentru prima dată, principalele amenințări la adresa sănătății pentru care ar trebui să ne pregătim și la care ar trebui să facem tot posibilul pentru a răspunde. Acest exercițiu reprezintă primul pas către asigurarea disponibilității și a accesibilității contramăsurilor medicale pentru toate statele membre în caz de necesitate. HERA a fost creată ca o santinelă în vederea viitoarelor urgențe sanitare și mă bucur că acum începe în mod concret să își îndeplinească misiunea” – Stella Kyriakides, Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Lista HERA de amenințări a precedat anunțul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care pe 23 iulie 2022 a declarat infecția cu virusul variolei maimuței ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional. Alături de variola maimuței, Covid-19 și noile cazuri de poliomelită reprezintă alte două amenințări la adresa sănătății publice. Autoritățile sanitare din New York și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au confirmat primul caz de poliomielită din SUA după aproape un deceniu.

Comisia Europeană lansează „HERA Incubator”
Comisia Europeană lansează „HERA Incubator” – Noul plan european de pregătire pentru bio-apărare împotriva variantelor SARS-CoV-2

Identificarea principalelor amenințări la adresa securității sanitare reprezintă prima etapă a procesului de asigurare a dezvoltării, a capacității de producție și a extinderii producției, a achizițiilor publice și a constituirii de stocuri de medicamente, metode diagnostice, dispozitive medicale și echipamente individuale de protecție, precum și a altor contramăsuri medicale, pentru a asigura disponibilitatea și accesibilitatea acestora în caz de necesitate. Împreună cu alte servicii ale Comisiei și agenții ale UE, HERA va asigura direcționarea continuă a investițiilor către protejarea sănătății publice și a securității sanitare din punct de vedere a disponibilității contramăsurilor medicale.

Citește și: