#ESCCongress: STUDIU: Ibuprofen crește tensiunea arterială a pacienților cu artroză și artrită reumatoidă

  • Health literacy



Administrarea medicamentului antiinflamator ibuprofen la pacienții cu artroză și artrită reumatoidă crește tensiunea arterială medie pe 24 de ore cu 3,7 mmHg, conform studiului PRECISION-ABPM, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie.

Acest studiu a vizat administrarea a trei medicamente antiinflamatoare- ibuprofen, naproxen și celecoxib și a urmărit variația mediei pe 24 de ore a tensiunii arteriale, timp de 4 luni. Rezultatele au fost următoarele:

abonare
  • 444 de pacienți au beneficiat de tratamentul antiinflamator, 92% pentru artroză și 8% pentru artrită reumatoidă;
  • Ibuprofen a crescut tensiunea arterială medie zilnică cu 3,7 mmHg;
  • Naproxen a crescut tensiunea arterială medie zilnică cu doar 1,6 mmHg, pe când celecoxib a produs o scădere de o,3 mmHg;
  • Pacienții cu o tensiune arterială normală la începutul studiului, după 4 luni de administrare de ibuprofen, au dezvoltat hipertensiune arterială cu 61% mai frecvent decât cei sub tratament cu celecoxib.

În urma acestui studiu putem afirma că utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene în general, și a ibuprofenului în special, nu este atât de sigură pe cât se crede. Pacienții cu artroză sau artrită reumatoidă trebuie să consulte un medic înaintea începerii unui tratament antiinflamator, și acesta trebuie să ia în considerare riscul de agravare a hipertensiunii arteriale”, afirmă prof. Frank Ruschitzka, profesor de cardiologie și autor principal al studiului.

Acest studiu vine în contextul unei incidențe ridicate a hipertensiunii arteriale și a bolilor osteoarticulare inflamatorii în populația geriatrică. Organizația Mondială a Sănătății (WHO) estimează că artroza și artrita reumatoidă afectează peste 46 de milioane de oameni în Europa. Managementul acestor afecțiuni include medicație împotriva durerii, deseori din clasa antiiflamatoarelor nesteroidiene (AINS).

Celecoxib inhibă în mod specific formarea prostaglandinelor implicate în inflamație.

Acestea inhibă activitatea enzimei COX. Forma COX-2 este implicată în inflamație, dar inhibarea formei COX-1 este responsabilă de reacțiile adverse la AINS precum iritarea mucoasei gastrice. Celecoxib face parte dintr-o generație nouă de antiinflamatoare nesteroidiene și inhibă doar forma COX-2.

Alte articole de interes de la #ESCCONGRESS:

  • Despre ghidurile de diagnostic și tratament publicate cu ocazia Congresului de către Societatea Europeană de Cardiologie, puteți citi aici.
  • Puteți afla mai multe detalii despre efectele antiagregantului Brilinta asupra mortalității post-infarct miocardic accesând acest link.
  • Despre studii care arată că subponderalitatea și sexul feminin sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare – aici.
  • Despre cum scade consumul de cafea riscul de deces prematur, aici.
  • Despre tratamentul fibrilației atriale cu anticoagulante orale de nouă generație, mai multe detalii aici.
  • Canakinumab are efecte antiiflamatorii și în mod surprinzător scade riscul de infarct. Accesați acest link pentru a afla cum.
  • Despre beneficiile rivaroxaban în boala ischemică periferică și boala coronariană stabilă, mai multe detalii în acest articol.
  • Femeile care au colesterolul crescut au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân, datorită tratamentului cu statine. Aflați mai multe aici.

Sursa foto: Dr. Murray