STUDIU. Screeningul prin biopsie lichidă reduce incidența și mortalitatea asociate cancerului colorectal, dar impactul este inferior metodelor clasice de screening

  • Acces la inovație



Noile metode de screening al cancerului colorectal prin teste de tip cf-bDNA (cell-free blood DNA) de primă generație reduc semnificativ incidența și mortalitatea acestor neoplazii, însă au un impact clinic redus în comparație cu testele de screening tradiționale precum colonoscopia și cele care utilizează probe de scaun. Acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine.

Studiul a evaluat patru noi metode de screening non-invaziv pentru cancerul colorectal, în comparație cu metodele clasice: colonoscopia, testul fecal imunochimic (FIT) și testele mt-sDNA (multitarget stool DNA test). Cele patru noi tipuri de teste de screening au inclus două teste cf-bDNA, produse de Guardand Shield, respectiv Freenome, un test mt-sDNA de generație superioară și testul din probe de scaun ColoSense FIT-RNA. Impactul pe termen lung al metodelor de screening asupra incidenței și mortalității cancerului colorectal a fost analizat cu ajutorul modelului MOSAIC (Model of Screening and Surveillance for Colorectal Cancer). Comparația pentru fiecare test a fost realizată cu absența oricărei metode de screening.

abonare

Principalele concluzii (în contextul aderenței de 100% la screening și monitorizare):

  • atât metodele de screening pentru cancer colorectal tradiționale, cât și cele recent apărute reduc incidența și mortalitatea acestei neoplazii
  • colonoscopia și testul FIT reduc incidența cancerului colorectal cu peste 70% și mortalitatea cu 75%
  • testul mt-sDNA reduce incidența cu 68% și mortalitatea cu 73%
  • testele mt-sDNA de generație superioară și FIT-RNA au impact similar cu testul mt-sDNA clasic, dar ușor mai scăzut
  • testele cf-bDNA reduc incidența cancerului colorectal cu 42% și mortalitatea cu 56%
Studiu ADN
Sursă foto: Freepik, designed by pikisuperstar

Aderența la screening, precum și la procedurile care urmează în cazul unui rezultat pozitiv reprezintă o problemă pentru eficiența programelor de screening pentru cancer. În Statele Unite, puțin peste jumătate dintre persoanele cu rezultate anormale la screeningul prin colonoscopie se prezintă la programarea pentru supraveghere. Testele de tip cf-bDNA utilizează probe de sânge și sunt mai puțin invazive față de alte metode de testare, ceea ce le face să fie mai ușor acceptate de persoanele care fac parte din populația căreia i se adresează un program de screening pentru cancerul colorectal, în comparație cu testele din probe de scaun și colonoscopia.

Impactul mai restrâns al screeningului prin teste de tip cf-bDNA asupra incidenței și mortalității cancerului colorectal ar putea fi determinat de faptul că testele de tip cf-bDNA de generație precoce au sensibilitate modestă. Conform rezultatelor noului studiu, testele de tip cf-bDNA pentru screeningul cancerului colorectal nu ar trebui să înlocuiască în prezent metodele clasice, precum testul FIT sau colonoscopia, deoarece ar contribui mai puțin la reducerea incidenței și mortalității. Screeningul prin teste de tip cf-bDNA însă ar putea fi aplicat persoanelor care refuză sau din motive obiective nu pot parcurge procedurile tradiționale de screening pentru cancerul colorectal.

Citește și: