STUDIU. ColoSense, un nou test de screening pentru cancerul colorectal, pe bază de ARN – sensibilitate superioară testului FIT

  • Oncologie
  • Prevenție



Cancerul colorectal devine o problemă din ce în ce mai mare la nivel global, în SUA cauzând peste 52.000 de morți anuale. Screening-ul este o metodă eficace în detecția leziunilor canceroase și precanceroase într-un stadiu precoce, îmbunătățind prognosticul și supraviețuirea. Standardul de aur în screening este colonoscopia, însă natura invazivă a acesteia duce la prezentarea a mai puțin de 60% din pacienți la medic. Este importantă detecția  adenoamelor avansate, deoarece sunt considerate a fi precursori ai cancerelor colorectale.

Pe lângă colonoscopie, mai există o metodă imunologică de testare a hemoragiilor oculte din fecale, denumită și testul imunochimic fecal (FIT). Acesta este o metodă de screening neinvazivă, în care sunt folosiți anticorpi specifici pentru a detecta prezența hemoglobinei în scaun, însă are o sensibilitate scăzută în detecția cancerului colorectal sau a adenoamelor avansate. Acest test este folosit frecvent în majoritatea țărilor pentru a determina necesitatea unor investigații mai amănunțite, cum ar fi colonoscopia, dacă se detectează prezența sângelui în materiile fecale.

abonare

Într-un studiu de fază III publicat în JAMA Network și condus în cadrul Washington University School of Medicine, a fost testată o nouă metodă de screening neinvazivă, denumită ColoSense, care a arătat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sensibilitatea comparativ cu FIT și rezultate similare sau chiar mai bune decât testul Cologuard.

ColoSense a avut o sensibilitate de 96% în detecția cancerului colorectal, cu detectarea prezenței acestuia la 34 din 36 de persoane care ulterior au fost primit un diagnostic pozitiv în urma colonoscopiei și examenului histopatologic. Legat de adenoamele avansate, sensibilitatea a fost de 46%, detectând prezența acestora la 278 din 606 de persoane diagnosticate. Rata detecției pentru adenoamele cu risc scăzut/mediu sau a excluderii persoanelor care nu aveau a fost de 88%.

Screening cancer colorectal
Image by pch.vector on Freepik

Metode bazate pe biomarkeri au avantaje importante față de modalitățile clasice de screening, cum ar fi investigațiile imagistice și endoscopia. Biomarkerii genomici detectați în materiile fecale sau sânge au potențialul de a detecta neoplazia colorectală. Cea mai sensibilă metodă aprobată în prezent de către FDA (Food and Drug Administration) este un test de screening (Cologuard) care analizează o probă de scaun pentru 10 markeri ADN, împreună cu detecția prezenței sângelui în probe. Colosense detectează markeri ARN din materiile fecale, nefiind o modalitate aprobată încă de  FDA, dar care poate fi folosită în viitor.

Prin acest studiu a fost testată acuratețea modalității de screening a cancerului colorectal Colosense la 8920 de participanți cu vârsta de peste 45 de ani. Aceștia au dat probe atât pentru testul FIT, cât și pentru ColoSense înainte de a face colonoscopie pentru a evalua rezultatele celor două teste.

ColoSense a detectat cu o acuratețe crescută cancerele colorectale (94% vs 78%) și prezența adenoamelor avansate (46% vs.29%) comparativ cu testul FIT. În schimb, acesta a avut o rată mai crescută a rezultatelor fals pozitive, cu o rată a specificității de 88% vs 96% comparativ cu testul FIT, însă limita minimă a sensibilității acceptată de către FDA este de 80%. La pacienții cu vârsta peste 50 de ani testul Cologuard are o sensibilitate în detecția cancerului colorectal de 92 % și de 42% pentru adenoamele avansate.

”Acest studiu a dus la câteva concluzii pentru îmbunătățirea screeningului cancerului colorectal. Testul genomic ARN poate sa fie un test neinvaziv eficace, sensibil în detecția cancerului colorectal și adenoamelor avansate,cu un nivel de rezultate fals pozitive comparabil cu testele de screening moleculare deja existente”, au declarat autorii studiului într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

Testele neinvazive existente au un rol crucial în screeningul cancerului colorectal prin creșterea aderenței și identificarea persoanelor care au un risc mai crescut de a descoperi o patologie la examinările colonoscopice, fiind depistați precoce cei cu risc înalt pentru cancerul colorectal. Pacienții preferă testete neinvazive, un test pozitiv crescând complianța în situația în care este necesară colonoscopia.

Citește și: