INFOGRAFIC. 52% dintre pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică percep tusea drept un simptom rușinos, pe care nu îl pot controla




Fibroza pulmonară idiopatică, boala de cauză necunoscută care afectează aproximativ 3 milioane de oameni la nivel global, are de multe ori un prognostic la fel de sumbru ca în cazul cancerului. Pe lângă aspectele fizice pe care le presupune, boala are și un impact psihologic major asupra pacienților.

Conform unui sondaj global realizat de Boehringer Ingelheim, majoritatea bolnavilor se confruntă cu trăiri precum teama, deznădejdea, anxietatea sau nesiguranța, trăiri care se manifestă în viața cotidiană a acestora. Un studiu realizat de către oamenii de știință de la Seoul National University Hospital și Seoul National University Bundang Hospital a evaluat impactul anxietății și depresiei asupra calității vieții pacienților cu FPI.

abonare

Rezultatele acestuia au arătat că între 24,3 % și 49,2% dintre bolnavi suferă de depresie și aproximativ 60% se confruntă cu anxietatea.

Date integrale despre studiu pot fi citite în acest articol.

Un alt sondaj, EXPLORE, axat pe impactul emoțional pe care îl are diagnosticul de FPI asupra pacientului, a demonstrat că un procent de 93% dintre bolnavi se simt frustrați în legătură cu procesul de diagnosticare, iar aproximativ 52% dintre aceștia percep tusea drept un simptom inconfortabil și rușinos, pe care nu îl pot controla.

A fost demonstrat că tusea cronică are un impact foarte puternic asupra calității vieții pacienților. Efectele acesteia se regăsesc în interacțiunile sociale de slabă calitate, lipsa somnului, anxietate, depresie, pierderea locului de muncă și așa mai departe.

Psihoterapia cognitiv comportamentală (PCC) poate fi o soluție în aceste cazuri. S-a demonstrat că PCC a scăzut gradul de anxietate și a redus depresia la pacienții cu BPOC și alte boli cronice.

Citește mai multe despre fibroza pulmonară idiopatică: