INFOGRAFIC. Raport Vaccines Europe: vaccinuri inovatoare și stadiul lor de dezvoltare. Cui se adresează?

  • Health literacy
  • Prevenție



Conform celui mai recent Raport Vaccines Europe, care include informații disponibile public cu privire la cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor aflate în faze clinice de studiu, statele UE cheltuiesc foarte puțin din bugetul de sănătate pentru vaccinuri și imunizare. În prezent, un program optim de imunizare de rutină poate preveni aproximativ 20 de boli infecțioase debilitante și cancere, însă 77% dintre statele UE cheltuiesc mai puțin de 0,5% din bugetul de sănătate pentru imunizare, ceea ce a dus la inegalități majore în ceea ce privește accesul la vaccinuri, crescând reticența față de vaccinuri, în special pentru imunizările adolescenților și adulților.

Vaccines Europe, o divizie a EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) a publicat la începutul lunii decembrie acest raport, având ca scop promovarea inovației în vaccinologie și oferind o imagine de ansamblu statelor membre UE cu privire la situația actuală a vaccinurilor aflate în dezvoltare, precum și o bază pentru strategiile de evaluare a vaccinurilor, finanțarea imunizării și pregătirea fiecărei țări pentru campaniile de vaccinare.

abonare

Raportul este structurat în jurul a 4 direcții strategice:

  • Asigurarea includerii imunizării adulților în programele naționale de imunizare și garantarea finanțării durabile
  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile vaccinării adulților în rândul cetățenilor și al cadrelor medicale
  • Îmbunătățirea accesului și a facilității imunizării pentru adulți
  • Stabilirea unor registre digitale de vaccinare pentru a îmbunătăți ratele de acoperire vaccinală.

Sunt necesare acțiuni susținute pentru pentru a asigura implementarea Planului European de Combatere a Cancerului și a Agendei de Imunizare 2030.

Analizând datele provenite de la 15 companii membre, documentul a identificat următoarele trenduri: până la finalul lunii iulie 2022, existau deja 100 de vaccinuri candidate, dintre care 92 cu rol profilactic și 8 cu rol terapeutic. Din totalul vaccinurilor candidate, 29 se aflau în faza a III-a a studiilor clinice, iar 11 erau revizuite de autoritățile de reglementare. Cele mai întâlnite ținte terapeutice ale vaccinurilor candidate au fost cele adresate virusului SARS-Cov-2 (29 de candidați, inclusiv combinația SARS-CoV-2 + influenza), virusului respirator sincițial (10 candidați), afecțiunii meningococică (6 candidați) și influenza (11 candidați, inclusiv combinația SARS-CoV-2 + influenza).

46% din totalul vaccinurilor candidate se adresează unor afecțiuni pentru care încă nu există niciun alt vaccin înregistrat, iar restul de 54% își propun îmbunătățirea unor soluții deja existente sau identificarea unor noi modalități de abordare a bolilor pentru care deja există vaccinuri. Raportul cuprinde și o serie de metode prin care pot fi îmbunătățite vaccinurile deja existente.

INFOGRAFIC. Raport Vaccines Europe, vaccinuri inovatoare și stadiul lor de dezvoltare
Infograficul poate fi vizualizat la rezoluție înaltă aici.

Un alt element descris în raportul întocmit de Vaccines Europe este rezistența la antimicrobiene (AMR). Aceasta este, de altfel, și una dintre cele mai mari amenințări ale zilelor noastre. Estimativ, 10 milioane de oameni decedează anual din cauza rezistenței la antimicrobiene. Mai mult decât atât, se proiectează ca până în anul 2050, costul total, anual al AMR să depășească 1 trilion de dolari. În ceea ce privește soluțiile terapeutice, raportul a identificat 11 vaccinuri candidate care țintesc bacteriile rezistente la antibiotice aflate pe lista WHO’s Priority Pathogens.

Despre rezistența la antimicrobiene a discutat și Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul emisiunii Știința360 de pe Radio România Cultural:

Citește și: