ÎNREGISTREAZĂ-TE la Conferința de Medicină Personalizată 2022. Sesiunea plenară – Uniunea Europeană a Sănătății




ÎNREGISTREAZĂ-TE acum la Conferința de Medicină Personalizată 2022, organizată anual de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed). Pentru al 3-lea an consecutiv, conferința va avea loc online via ZOOM, pe 5 decembrie, începând cu ora 10, ora României.

Sesiunea plenară este dedicată Uniunii Europene a Sănătății (European Health Union), va fi moderată de Dr. Marius Geantă și va include prezentări despre cele mai importante subiecte vizând medicina personalizată de la nivel european. Dr. Marius Geantă este președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și coordonatorul Grupului de lucru pentru educație și curriculă din ICPerMed.

abonare

Plenary Session PM Conference 2022

EP PerMed, Parteneriatul European pentru Medicină Personalizată – Ejner Moltzen, Președinte ICPerMed

ICPerMed (Consortiul Internațional de Medicină Personalizată) reprezintă, în primul rând, o platformă pentru inițierea și sprijinirea comunicării și schimbului de cunoștințe privind cercetarea, finanțarea și implementarea medicinei personalizate. Membrii includ organizații din Europa și nu numai, permițând ICPerMed să cartografieze eficient și realist peisajul științific și politic. Pe baza acestor cunoștințe, membrii ICPerMed dezvoltă și decid asupra viitoarelor acțiuni de cercetare. EP PerMed reprezintă una dintre inițiativele cheie ale Consorțiului, influențând direct strategiile europene de cercetare și implementare a medicinei personalizate.

Chimist de profesie, Ejner Moltzen a lucrat în cercetare și dezvoltare la Lundbeck, o companie farmaceutică internațională daneză care se ocupă de cercetarea și dezvoltarea terapiilor vizând aria cerebrală. În 2016, a părăsit Lundbeck pentru a fonda o companie de consultanță concentrată pe furnizarea de sprijin pentru proiecte de cercetare și dezvoltare, inițiative de strategie și politici, ulterior deveninând reprezentantul Innovation Fund Denmark în activitățile internaționale legate de medicina personalizată.

Genomica: începutul unei noi ere. Perspective din proiectul 1+ Million Genomes – Szymon Bielecki, Coordonator Echipa Genomics, Comisia Europeană

Inițiativa „1+ Million Genomes” (1+MG) își propune să permită accesul securizat la informații genomice și la datele clinice asociate, la nivel european, pentru o mai bună cercetare, asistență medicală personalizată și elaborarea politicilor de sănătate. De la Zilele Digitale din 2018, 22 de țări UE, Regatul Unit și Norvegia au semnat declarația statelor membre privind intensificarea eforturilor pentru crearea unei infrastructuri europene de date pentru datele genomice și punerea în aplicare a unor reguli naționale comune care să permită accesul la aceste date printr-un mecanism specific (data federation). Inițiativa face parte din agenda UE pentru transformarea digitală a sănătății și îngrijirii și este aliniată cu obiectivele Spațiului european de date privind sănătatea.

Rolul infrastructurilor de date pentru cercetare și implementarea medicinii personalizate – Prof. Toni Andreu, Director Științific, EATRIS-ERIC

EATRIS este Infrastructura Europeană pentru Medicina Translațională, înființată în 2007. EATRIS mai este cunoscută și ca „ERIC”, un consorțiu non-profit pentru infrastructura europeană de cercetare, conceput pentru a facilita implementarea și exploatarea în comun a infrastructurilor de cercetare de interes european. În noiembrie 2013, EATRIS a devenit prima infrastructură științifică biomedicală care a primit statutul de Consorțiu european de infrastructură de cercetare, înființat de Comisia Europeană.

Profesor Antonio Andreu este specializat în genetica și genomica bolilor rare, activând în domeniul tulburărilor neuromusculare din perspectivă translațională. După activitatea desfășurată la Universitatea Columbia, New York, s-a mutat în Barcelona pentru a crea Laboratorul Neuromuscular la Institutul de Cercetare Vall d’Hebron, unde a devenit director al Programului de Cercetare în Neuroștiințe.

De asemenea, a fost director al Institutului Național Spaniol de Sănătate Carlos III, precum și director general pentru cercetare și inovare la Ministerul Sănătății Catalan.

Introducere în Inițiativa UNCAN (Understand Cancer) – Prof. Eric Solary, Coordonator UNCAN

Planurile de implementare a două inițiative europene convergente, Misiunea pentru Cancer și Planul European de Combatere a Cancerului, stimulează o inițiativă europeană de înțelegere a cancerului (UNCAN.eu) – UNderstand CANcer. Mai precis, inițiativa UNCAN.eu este unul dintre cele 13 obiective specifice ale Misiunii împotriva Cancerului și unul dintre cele zece flagship-uri ale Planului european de combatere a cancerului. Acțiunea de coordonare și sprijin (CSA) denumită „4.UNCAN.eu” este planificată să genereze un plan pentru UNCAN.eu.

Prof. Eric Solary este fondator a două unități de cercetare în cadrul Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța) și fost-director de cercetare la Institutul Gustave Roussy din 2011 până în februarie 2020. Este profesor de hematologie la Facultatea de Medicină a Universității Paris-Saclay. În cadrul unității de cercetare „Celule stem hematopoietice și dezvoltarea hemopatiilor mieloide” de la Gustave Roussy, Éric Solary studiază fiziopatologia leucemiei cronice. Éric Solary este autorul a peste 350 de publicații în reviste științifice internaționale. A primit numeroase distincții, inclusiv Premiul Raymond-Rosen de la Fundația pentru Cercetare Medicală în 2018. În prezent este președintele consiliul științific al Fundației ARC.

Citește și: