Evenimentul „Să înțelegem diabetul și inovațiile din ultimul secol”: povara diabetului în România. Care sunt provocările?

  • DiabetÎn 2021 se împlinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei, o descoperire care a dat startul unui secol de inovații în îngrijirea diabetului. În ianuarie 1922, prima persoană – un tânăr de 14 ani cu diabet de tip 1 – primea prima injecție de insulină.

În cinstea acestei descoperiri, care a schimbat perspectiva pacienților diabetici în urmă cu un secol, comunitatea RoDiabet și Novo Nordisk România au organizat un eveniment de presă „Să înțelegem diabetul și inovațiile din ultimul secol”. RoDiabet.ro este o platformă dedicată comunității de diabet, dezvoltată de Oameni și Companii, ca o sursă de informare și educație în domeniul diabetului.

abonare

Povara diabetului în România:

  • 11,6% prevalență – 1 din 10 persoane suferă de diabet;
  • 3 din 10 persoane suferă de prediabet;
  • Doar 1 din 2 persoane care suferă de diabet a fost diagnosticată: 832 mii pacienți înregistrați, dintr-un număr estimat de 1.785.000
  • 4 din 10 pacienți care suferă de DZ2 nu se tratează;
  • 2 din 10 pacienți nu au mai fost la diabetolog în ultimul an.

Datele au fost prezentate de Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu, medic primar specializarea Diabet, Nutritie, Boli Betabolice, Șef Secție Clinică Medicală Spitalul de Urgență Constanța, care a tras un semnal de alarmă cu privire la eforturile pentru controlul bolii, cercetarea și dezvoltarea de noi terapii. Mai mult, în contextul actualei pandemii, pacienții cu diabet riscă forme mai severe în urma infecției cu SARS-CoV-2, la acest prognostic contribuind și comorbiditățile asociate, precum afectarea cardiovasculară sau renală.

Aceasta a precizat că eforturile trebuie să fie îndreptate în două direcții: prevenția – prin stabilirea modului de implementare a Legii Prevenției în Diabet, aprobată de Parlament în noiembrie 2020, și managementul diabetului prin accesul la timp la terapii noi în diabetul de tip 1 și în diabetul de tip 2. O măsură foarte importantă este implementarea Registrului pacienților, pentru că va ajuta la înțelegerea și interpretarea datelor din diabet, precum numărul de pacienți, ce nevoi au, care sunt complicațiile asociate.

„Există un număr mare de motive pentru care toate aceste eforturi în dezvoltarea de terapii moderne sunt necesare – în lume, sunt 371 de pacienți cu diabet – poate la ora aceasta, sunt mult mai mulți. Nicio zonă din această lume nu este ferită de diabet. De aceea, consider că eforturile noastre trebuie să fie comune pentru controlul acestei afecțiuni, dar mai ales pentru ceea ce înseamnă cercetarea în diabet”

COVID-19 Ce afecțiuni predispun la evoluție severă
Pacienții cu boli cardiovasculare și diabet au risc crescut de evoluție severă a infecției cu COVID-19

Scurtă istorie a traseului terapiilor anti-diabetice

„Din 1921, de când a fost descoperită insulina, lucrurile au evoluat rapid în terapia insulinei, astfel că în 1946 apare prima insulină cu acțiune prelungită, în 1955 apare insulina lenta, iar un moment extrem de important este 1982 când apare prima insulină monocomponent, adică o insulină înalt purificată, astfel încât reacțiile adverse legate de utilizare insulinei au fost mult reduse. Poate că insulina nu ar fi fost atât de ușor acceptată de medici și pacienți dacă în timp nu ar fi apărut și niște dispozitive de administrare – în 1985 a apărut primul pen de insulină (…). Au urmat multe alte noi descoperiri, iar în 2009 apare Glucagon-like peptide-1 (GLP1) receptor agonist, care ajută la atingerea unor obiective la care înainte nici nu visam – controlul glicemic, al greutății și afecțiunilor CVD, care apar mult mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat. Și în 2019, apare prima formă de administrare orală a GLP-1 care este în beneficiul pacientului și ajută la atingerea obiectivelor terapeutice”, a explicat Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu. Aceasta a vorbit și despre descoperirile ulterioare, printre care clasa terapeutică GLP-1, destinată în principal diabetului de tip 2, care permite un control mai bun al bolii și un control al afecțiunilor cardiovasculare.

Opinia companiilor farmaceutice

„În perioada aceasta am fost extrem de determinați să facem o schimbare. Acum un an, principala preocupare a fost să ne asigurăm că medicația pentru diabet este disponibilă. Din fericire Novo Nordisk are un sistem logistic bine pus la punct și a reușit să asigure necesarul de terapii. Al doilea lucru a fost să sprijinim medicii diabetologi din întreaga țară cu echipamente de protecție, astfel încât să poată continua activitatea și mai ales consultațiile cu pacienții. (…) De asemenea, am fost bucuroși să oferim pacienților români cu diabet aceste medicamente noi, despre care vorbea doamna profesor Catrinoiu, într-un an foarte dificil, cum a fost 2020”, a declarat Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România

Aceasta a vorbit și despre importanța educației și a proiectelor de informare dedicate pacienților dezvoltate în parteneriat cu asociațiile de pacienți, prin Forumul Român de Diabet, lansat pe 9 aprilie 2019 – o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente și își propune să creeze un cadru de colaborare care să schimbe perspectiva asupra diabetului, militând pentru dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din domeniu.

Citește și: