FDA aprobă primul tratament pentru progeria, o boală genetică pediatrică rară, care determină îmbătrânire prematură

  • Acces la inovație



FDA a aprobat primul tratament pentru progeria, o boală pediatrică genetică rară, multisistemică,  fatală, care constă în îmbătrânire accelerată începând din copilărie și deces prematur. Lonafarnib (Zokinvy) reduce riscul de deces cauzat de sindromul  Hutchinson-Gilford și de anumite laminopatii progeroide, la pacienții cu vârsta de peste un an. Acesta este primul medicament aprobat de FDA pentru aceste boli rare.

Progeria și laminopatiile progeroide provoacă afectare cardiovasculară accelerată, din cauza unei proteine defecte – progerina, care are rol de a menține nucleul celular. Lonafarnib, administrat oral sub formă de capsule, previne acumularea progerinei sau proteinelor defecte asemănătoare în celule. Cu toate acestea, lonafarnib nu blochează în totalitate producția, iar cantitatea pe care pacienții o pot primi este limitată de efectele secundare ale medicamentului. Înainte de aprobare, tratamentul bolii era suportiv și viza complicațiile, precum insuficiența cardiacă congestivă sau accidentul vascular cerebral.

abonare

Încetinind ritmul bolii, sperăm că vom prelungi durata de viață pe care o au acești copii, însă medicamentul nu le oferă acestora o durată normală a vieții.” – avertizează Dr. Monica Kleinman, medic pediatru la Spitalul de Copii din Boston, care a fost implicată în studiile clinice

Existența unui tratamentul a fost posibilă datorită muncii de aproape două decenii pentru identificarea și înțelegerea funcției genei mutante și a proteinei pe care aceasta o codifică (progerina), cu scopul de a identifica noi molecule terapeutice. În medie, copiii cu progeria nu supraviețuiesc mai mult de vârsta de 15 ani.

Compania producătoare, Eiger BioPharmaceuticals, a început să furnizeze medicamentul pentru studii clinice încă din 2015 și a colaborat cu Progeria Research Foundation (PRF) în 2018, cu scopul de a obține aprobarea accelerată a medicamentului din partea FDA. Medicamentul a obținut statutul de medicament orfan (Orphan Drug Designation), medicament inovator (Breakthrough Therapy Designation) și terapie pentru boală pediatrică rară (Rare Pediatric Disease Priority Review Voucher). Compania consideră că cercetarea din spatele medicamentului ar putea duce la alte descoperiri în domeniul bolilor cardiovasculare și despre procesul de îmbătrânire.

Odată cu aprobarea noului medicament, accentul se pune acum pe testarea unor medicamente sau terapii suplimentare în combinație cu Zokinvy. Acest lucru ar putea ajuta și mai mult la prelungirea vieții copiilor cu Progeria. Cercetătorii investighează, de asemenea, abordări care implică terapia genică, cu scopul de a remedia mutația care cauzează boala.

Studiile clinice din spatele aprobării

Aprobarea lonafarnib s-a bazat pe datele a două studii de fază 2, care au inclus în total  62 de pacienți cu Progeria tratați cu lonafarnib și 81 de pacienți netratați, dintr-un studiu separat care a urmărit istoria naturală a bolii. 

În primii 3 ani de tratament, pacienții care au primit lonafarnib au trăit în medie cu 3 luni mai mult decât pacienții netratați. După 11 ani de urmărire a evoluției, pacienții tratați au trăit în medie cu 2,5 ani mai mult.

Cele mai frecvente reacții adverse înregistrate la pacienții din studii au fost vărsături, diaree, greață, scăderea apetitului, fatigabilitate, infecții. 

Aprobarea lonafarnib și pentru pacienții cu forme foarte rare, cu variante genetice specifice de laminopatii progeroide cu deficit de procesare, s-a bazat pe asemănări genetice subiacente cu progeria și date suplimentare.

Progeria
Sursa foto: Twitter.

Progeria – boala pediatrică extrem de rară, însă fatală

Aproximativ 400 de copii din întreaga lume au fost diagnosticați cu această boală. Afecțiunea este cauzată de o mutație a genei LMNA (lamin A), care ajută la menținerea structurii și funcției normale a nucleului celular. În timp, copiii cu Progeria ajung să aibă cantități mai mari de progerină – proteină defectă similară cu lamin A. Progerina se blochează la nivelul membranelor celulare și nu poate fi reciclată pentru generare de noi proteine, determinând îmbătrânirea prematură a celulelor și rigidizând vasele de sânge și țesutul conjunctiv.

De obicei, copiii cu progerie nu prezintă semne de boală în primele luni de la naștere, care încep să apară în primii doi ani de viață. Producția progerinei este un proces fiziologic, care se amplifică odată cu îmbătrânirea, dar copiii cu progerie sintetizează o cantitate semnificativă încă de la începutul vieții. În timp, acești copii suferă de alopecie, cașexie, rigiditate articulară, boli cardiovasculare și alte simptome ale îmbătrânirii accelerate. Decesul survine de cele mai multe ori în urma complicațiilor aterosclerozei.

Spre deosebire de multe boli genetice, progeria este rareori transmisă ereditar. Mutația genetică este în majoritatea cazurilor rară, întâmplătoare. Există însă alte sindroame progeroide familiale. Aceste sindroame moștenite provoacă îmbătrânire rapidă și scurtarea speranței de viață:

  • Sindromul Wiedemann-Rautenstrauch – sindrom progeroid neonatal, debutează intrauterin, cu semne și simptome de îmbătrânire evidente de la naștere;
  • Sindromul Werner – sindrom progeroid la vârstă adultă, debutează în anii adolescenței sau la vârsta adultă timpurie, provocând îmbătrânirea prematură și afecțiuni tipice senectuții, cum ar fi cataracta și diabetul.

Citește și: