Prima moleculă imuno-oncologică proiectată prin AI a intrat în studii clinice umane

  • Medicina digitală



Prima moleculă imuno-oncologică proiectată cu ajutorul inteligenței artificiale a intrat în studii clinice umane. Antagonistul receptorului A2a este cercetat pentru potențialul beneficiu la pacienții adulți cu tumori solide avansate. Celulele maligne produc în cantități mari adenozină, o moleculă care le ajută să nu fie detectate de sistemul imunitar prin legarea de receptorul A2a al celulelor T, reducând capacitatea celulelor T de a lupta împotriva tumorii.

Molecula a fost inventată și dezvoltată printr-o colaborare între Exscientia și Evotec, cu ajutorul platformei de proiectare 3D evolutivă de nouă generație bazată pe AI a Exscientia. Candidatul terapeutic prezintă selectivitate ridicată pentru receptorul țintă, ceea ce poate însemna efecte secundare sistemice reduse.

abonare

Această moleculă este a doua dezvoltată cu ajutorul AI de către Exscientia și partenerii săi, care intră în studii clinice umane. Prima moleculă țintea tulburarea obsesiv compulsivă și a primit aprobarea de începere a studiilor clinice de faza I în urmă cu aproximativ un an. La fel ca și EXS21546, DSP-1181 a fost descoperită în mai puțin de un an datorită utilizării AI. Fără acest ajutor substanțial, faza de cercetare exploratorie ar fi durat peste 4 ani.

„Medicamentele imuno-oncologice aduc beneficii pentru o serie de pacienți cu cancer. Antagonistul nostru selectiv al receptorului A2a abordează o strategie I-O de generație nouă pentru a stimula sistemul imunitar uman prin inversarea efectelor concentrațiilor ridicate de adenozină. Am stabilit obiective terapeutice ambițioase pentru acest proiect, în special selectivitate ridicată pentru receptorul A2a și proprietăți de impact minim asupra sistemului nervos central (SNC), pentru a reduce probabilitatea de efecte secundare sistemice. Chiar și cu aceste obiective provocatoare, am putut descoperi molecula noastră candidată în termen de 8 luni de la inițierea proiectului, a declarat Andrew Hopkins, CEO al Exscientia.

Pipeline Exscientia
Moleculele aflate în diverse faze de dezvoltare la Exscientia. Sursa: https://www.exscientia.ai/pipeline

„Molecula noastră, EXS21546, este un antagonist selectiv al receptorului A2a cu penetrare scăzută la nivel cerebral, iar în faza preclinică am demonstrat că activitatea la nivelul receptorului A2a este suficientă pentru restabilirea completă a funcției celulelor T în prezența concentrațiilor ridicate de analog de adenozină”, a declarat A. Hopkins pentru clinicaltrialsarena.com.

Rolul antagonistului de receptor A2a

Limfocitele T joacă un rol central în răspunsul imun adaptiv. Adenozina este implicată în reglarea a multiple procese fiziologice, fie ca metabolit intracelular de sinteză al acidului nucleic și de reglare a sarcinii energetice, fie ca mesager intercelular în sistemele neurologice, cardiovasculare și imunologice. În ultimii ani, AN a devenit promițătoare în cancer ca punct de control imuno-metabolomic major.

Condițiile de stres, cum ar fi hipoxia, duc la acumularea de adenozină extracelulară, derivată predominant din catabolismul enzimatic al ATP, care poate acționa direct asupra celulelor tumorale care exprimă receptorii adenozinici, promovându-le creșterea, supraviețuirea și înmulțirea. În plus, adenozina, care în condiții fiziologice are rolul de moleculă imuno-reglatoare care protejează țesuturile normale de inflamațiile necontrolate, poate afecta imunitatea anti-tumorală, atât prin atenuarea celulelor imune de protecție, inclusiv celulele T, celulele NK și celulele dendritice (DC), cât și prin îmbunătățirea capacității de supresie a celulelor T reglatoare și a celulelor supresoare derivate din mieloide (MDSC).

Citește și: