O nouă abordare terapeutică în diabetul zaharat: transplantul de celule stem gastrice reprogramate în celule producătoare de insulină

  • Diabet



Celulele stem din stomac pot fi convertite în celule care secretă insulină ca răspuns la creșterea glicemiei, conform unui studiu publicat în Nature Cell Biology. Celulele obținute astfel pot fi transplantate și, odată ajunse înapoi în organismul din care au fost recoltate, detectează variațiile nivelului glucozei din sânge și eliberează cantități adaptate de insulină. Metoda a asigurat controlul glicemiei la șoarecii de laborator cu diabet zaharat, iar semnele de boală s-au remis.

Aceste rezultate sugerează că, în viitor, ar putea exista posibilitatea ca pacienții cu diabet zaharat să poată să producă insulina necesară cu ajutorul unui transplant al propriilor celule stem modificate ex vivo, fără a mai avea nevoie de injecții cu insulină sau alte metode de tratament. Studiul s-a desfășurat în cadrul Weill Cornell Medicine.

abonare
STUDIU. Transplantul de celule stem gastrice reprogramate în celule producătoare de insulină poate să asigure controlul glicemiei
Sursa foto: Pixabay

În diabetul zaharat, apare un deficit absolut sau relativ de insulină, hormonul care reglează glicemia. Opțiunile terapeutice disponibile în prezent au numeroase inconveniențe și, totodată, sunt soluții care nu determină vindecarea, fiind necesară utilizarea acestora pentru tot restul vieții. Injecțiile repetate cu insulină, purtarea echipamentelor necesare pentru controlul glucozei, administrarea zilnică a unui număr crescut de medicamente pentru diabet și complicațiile sale determină scăderea calității vieții acestor pacienți.

Celulele stem gastrice asigură regenerarea epiteliilor digestive o dată la câteva zile. Acestea se pot diferenția inclusiv în celule enteroendocrine, care secretă hormoni. Din aceste motive, reprogramarea celulelor stem din stomac în tipuri de celule enteroendocrine care secretă insulină ca răspuns la variațiile glicemiei poate fi o metodă eficace de terapie la pacienții cu diabet zaharat. Un alt avantaj al utilizării acestei metode este reprezentat de faptul că celulele stem gastrice pot fi colectate ușor, prin endoscopie.

Dezvoltarea potențialei terapii pentru diabet zaharat a fost fondată pe o serie de descoperiri anterioare. Inițial, au fost identificați trei factori de transcripție care pot să transforme alte celule pancreatice în celule asemănătoare cu cele de tip beta. Apoi, au fost identificate celule stem gastrice care au o sensibilitate crescută la acţiunea celor trei factori de transcripție, rezultând transformarea fenotipică a acestora în celule beta like.

După transformarea cu succes a celulelor stem gastrice în celule de tip beta like, acestea au fost crescute sub formă de organoizi. Aceste structuri asemănătoare cu țesuturile unui organ au devenit sensibile la glucoză și au răspuns prin secreție de insulină. La 10 zile după transplantul cu succes al celulelor obținute la șoareci, a fost raportată secreția de insulină . Controlului glicemic s-a menţinut pe întreaga perioadă de 6 luni de monitorizare a rozătoarelor transplantate.

Metoda trebuie optimizată pentru a putea fi utilizată în context clinic. Spre exemplu, este necesară scalarea producției de celule beta la nivelul necesar realizării unui transplant la om, precum și modificarea acestora astfel încât să fie mai puțin vulnerabile la distrucția imună asociată diabetului zaharat de tip 1. Această metodă ar putea să asigure controlul glicemiei astfel încât să nu mai fie nevoie alte metode de terapie la pacienții cu diabet zaharat.

Citește și: