#NUTRITION24. Autodiversificarea oferă suficiente calorii pentru dezvoltarea sugarilor, promovând o creștere mai accelerată vs. metoda tradițională

  • Health literacyAutodiversificarea sau Baby-Led Weaning (BLW) – o metodă populară pentru introducerea alimentelor solide la sugari – furnizează suficiente calorii pentru creșterea și dezvoltarea acestora. Rezultatele, prezentate la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție, oferă suport bazat pe dovezi pro-BLW și contrazic opiniile populare conform această strategie este inferioară metodei tradiționale.

Autodiversificarea pune accentul pe a permite sugarilor să se hrănească singuri, cu alimente care nu au fost făcute piure, ușor de apucat în mână, atunci când se începe introducerea alimentelor solide, spre deosebire de abordarea clasică de a hrăni sugarii cu lingurița cu alimente făcute piure sau pasate. Susținătorii BLW susțin că aceasta încurajează obiceiuri alimentare sănătoase, deoarece bebelușii pot explora o varietate de alimente, participând la mesele familiei.

abonare

Folosind date dintr-un studiu clinic finanțat de National Institutes of Health (NIH), cunoscut sub numele de Maternal and Infant Nutrition Trial (MINT), s-a demonstrat că autodiversificarea furnizează același număr de calorii per kilogram ca și diversificarea convențională și poate chiar promova traiectorii de creștere mai mari la copii.

„O preocupare majoră legată de autodiversificare era că nu se știa dacă furniza suficiente nutrienți pentru a susține creșterea sugarilor. Studiile anterioare s-au bazat pe auto-raportare pentru clasificarea autodiversificării. Faptul că am folosit date din înregistrări dietetice diferențiază studiul nostru de cercetările anterioare și poate ajuta la oferirea unei definiții mai clare pentru autodiversificare, ceea ce ar ajuta la standardizarea cercetării pe acest subiect. (…) Autodiversificarea poate fi o modalitate excelentă de a încorpora mai multe opțiuni și diferite tipuri de alimente pe care cel mic poate să nu le primească altfel. De multe ori sunt necesare până la 15 expuneri la un aliment înainte ca un bebeluș să-l accepte, așa că persistența este cheia”, a declarat Kinzie Matzeller, coordonator de cercetare și dietetician la University of Colorado Anschutz Medical Campus.

Mama și copilul
Sursa foto: pixabay.com

Autodiversificarea a fost studiată într-un subset de 70 de sugari sănătoși, născuți la termen, în vârstă de 5 luni, din studiul MINT, care examinează modul în care diferitele alimente bogate în proteine afectează creșterea și sănătatea intestinului sugarilor. În timpul studiului, părinții sau îngrijitorii au înregistrat timp de trei zile aportul alimentar al bebelușilor – alimentele solide și lapte matern sau formulă. Pe baza acestora, s-a calculat aportul zilnic de nutrienți, inclusiv calorii, macronutrienți și micronutrienți.

S-a considerat că un sugar urmează autodiversificarea BLW dacă mai puțin de 10% din aportul caloric provenea din alimente tip pastă pentru bebeluși. Pentru a calcula caloriile și proteinele pe care le consumau bebelușii, au măsurat greutatea, lungimea și circumferința capului acestora în fiecare lună.

Deși nu s-au observat diferențe semnificative în aportul energetic (kcal/kg) între cele două grupuri de diversificare în niciun moment, analiza a relevat că autodiversificarea a fost asociată cu o creștere mai mare a scorurilor greutate-vârstă și greutate-lungime decât la sugarii cu diversificare convențională, în ciuda unui aport energetic similar. Aceste scoruri indică dacă greutatea unui copil este considerată normală pentru vârsta sa și dacă greutatea copilului este corespunzătoare înălțimii sale. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin relația dintre metoda de hrănire, aportul alimentar și creștere.

Mamele cu mai multă educație și venituri mai mari erau mai predispuse să folosească metoda BLW. Motivul ar putea fi legat de faptul că familiile cu venituri mai mari ar putea mai ușor să își permită timpul și resursele pentru pregătirea alimentelor necesare autodiversificării.

Pentru părinții care doresc să încerce autodiversificarea, cunoașterea propriului copil și flexibilitatea cu ofertele alimentare sunt importante. Fructele moi, legumele aburite, brânza și bucățile mici de carne sunt toate alimente recomandate în autodiversificare, deoarece sunt ușor de prins și mestecat de către bebeluși. Alimentele ar trebui oferite sub formă de bastonașe de dimensiunea pumnului bebelușului pentru a preveni sufocarea.

Studiul va continua într-un grup mai mare de sugari, pe măsură ce studiul MINT continuă să înscrie mai mulți participanți. Scopul este de a analiza mai îndeaproape potențialele diferențe nutriționale între metodele de diversificare, cum ar fi diferențele în aportul de vitamine și minerale, tipurile de alimente, grupurile de alimente consumate și potențialul impact asupra obiceiurilor alimentare pe măsură ce sugarii cresc.

Citește și: