Ogivri, trastuzumab biosimilar, eficient și sigur pentru tratamentul cancerului mamar și cancerului gastric HER2-pozitive

  • Acces la inovație



Ogivri, trastuzumab biosimilar, disponibil în România începând cu luna august 2019, a fost prezentat în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Barcelona cu ocazia Congresului European de Oncologie (ESMO 2019). Ogivri este indicat în tratamentul pacienților adulți cu cancer mamar incipient HER2-pozitiv, cancer mamar metastazat HER2-pozitiv și cancer gastric metastazat HER2-pozitiv.

Evenimentul de prezentare a medicamentului Ogivri (trastuzumab-dkst), Barcelona, Spania.
Evenimentul de prezentare a medicamentului Ogivri (trastuzumab-dkst), Barcelona, Spania.

Tratamentul cancerului a evoluat semnificativ odată cu introducerea medicamentelor biologice. În ultimii ani, terapiile biologice sunt tot mai utilizate în aria cancerului de sân datorită ameliorării semnificative a supraviețuirii atât în formele incipiente, cât și în cele metastazate de boală. Medicamentele biosimilare se dezvoltă rapid ca o alternativă la cele biologice de referință, în încercarea de a crește accesul pacienților la tratament și de a reduce costurile.

abonare

În cancerul mamar, strategia terapeutică se ajustează în funcție de subtipul bolii, precum statusul HER-2 pozitiv (receptorul 2 al factorului de creștere epidermală). Cancerul de sân HER2-pozitiv reprezintă între 20-25% dintre formele de cancer mamar, se asociază cu evoluție mai agresivă și rezultate terapeutice mai puțin favorabile.

Introducerea trastuzumab ca tratament țintit (anticorp monoclonal anti-HER2) a crescut semnificativ supraviețuirea în cancerul de sân incipient și avansat. Trastuzumab a ieșit de sub protecția patentului, astfel încât a început procedura de aprobare a biosimilarelor.

Sursa foto: yourmedikart.com

Procedura de autorizare a trastuzumab-dkst (Ogivri) s-a bazat pe evaluarea similarității cu produsul de referință, Herceptin, în studii preclinice și clinice, incluzând studiul clinic de fază III HERITAGE. Rezultatele au demonstrat că nu există nicio diferență semnificativă în ceea ce privește calitatea, eficacitatea și siguranța, ceea ce a permis stabilirea biosimilarității. În prezent, Ogivri este aprobat în peste 65 de țări din întreaga lume.

Am arătat recent că supraviețuirea globală este identică pentru cele două medicamente iar siguranța pe termen lung este similară, anticorpul fiind foarte bine tolerat. Aceste studii, precum și obiectivul pe termen scurt al ratei globale de răspuns au dus la aprobarea biosimilarului trastuzumab-dkst la nivel global. În acest moment, există deja un număr de biosimilare ale trastuzumab disponibile, îmbunătățind accesul la acest agent care poate salva vieți cu un cost redus” – Prof. Dr. Hope Rugo, directorul programului de studii clinice oncologice în cancerul mamar de la Universitatea California din San Francisco.

Trastuzumab este indicat în:

  • cancerul mamar incipent HER2 pozitiv,
  • cancerul mamar metastazat ce exprimă HER2 în exces,
  • cancerul gastric metastazat HER2-pozitiv.

Testarea HER2 este obligatorie înainte de inițierea tratamentului. Trastuzumab poate fi prescris ca monoterapie sau împreună cu alte medicamente, sub supravegherea cadrelor medicale specializate. În asociere cu chimioterapia, ameliorează răspunsul global, supraviețuirea fără progresia bolii și supraviețuirea generală a pacienților

Cancerul de sân și cel gastric – probleme majore de sănătate publică în România

Cancerul de sân este a treia cauză de mortalitate între toate tipurile de cancer, în timp ce cancerul gastric este a cincea cauză de mortalitate. În România, în fiecare oră este diagnosticat în medie un caz nou de cancer mamar.

“Povara cancerului este imensă în România, atât pentru pacienți și familiile lor cât și pentru sistemul de sănătate, în contextul în care aproape 10 noi cazuri de cancer sunt diagnosticate în fiecare oră în țara noastră. Creșterea accesului la tratament pentru pacienții cu forme de cancer mamar sau gastric HER2-pozitive reduce costurile pe care trebuie să le suporte sistemul de sănătate”, a declarat Adrian Grecu, director general Mylan România, compania producătoare a biosimilarului Ogivri.

Infografic: discrepanțe și inegalități în managementul cancerului de sân avansat în România
Infografic: discrepanțe și inegalități în managementul cancerului de sân avansat în România

Europa are o experiență solidă în ceea ce privește utilizarea biosimilarelor. La ora actuală, în Europa sunt aprobate și înregistrate peste 50 de produse biosimilare pentru 15 produse de referință diferite folosite în tratamentul unei game variate de afecțiuni complexe.

Citește și: