Olaparib, aprobat de FDA ca tratament adjuvant pentru pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente, la risc înalt, cu mutații germinale BRCA1/2

  • Medicina personalizată



FDA (Food and Drug Administration) a aprobat tratamentul adjuvant cu olaparib pentru pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente, la risc înalt, cu mutații BRCA la nivelul liniei germinale, care au urmat chimioterapie înainte sau după tratamentul chirurgical. Aprobarea se bazează pe rezultatele studiului de fază 3 OlympiA, în care olaparib a demonstrat o creștere semnificativă statistic și clinic a supraviețuirii fără boală invazivă (invasive disease-free survival iDFS), reducând riscul de recurență a bolii sau de deces cu 42% comparativ cu placebo. Rezultatele studiului OlympiA subliniază necesitatea testării genetice a mutațiilor BRCA la pacienții cu cancer de sân în stadii mai puțin avansate.

Rezultatele studiului OlympiA au fost prezentate pentru prima dată în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2021 și publicate în New England Journal of Medicine. Studiul de fază 3, dublu-orb, randomizat, a înrolat peste 1.800 de pacienți cu mutații germinale patogene sau potențial patogene a genelor BRCA1 sau BRCA2 și cancer de sân HER2-negativ (triplu negativ – TNBC sau hormon-receptor pozitiv – HR+) în stadiile II-III, care au urmat intervenție chirurgicală. Pacienții au primit chimioterapie adjuvanta sau neoadjuvantă și erau la risc înalt de recurență a bolii.

abonare

Noi date, prezentate în cadrul Sesiunii Plenare ESMO din 16 martie 2022, desfășurată în format virtual, arată o reducere a riscului de deces cu 32% comparativ cu placebo, demonstrând o îmbunătățirea semnificativă a supraviețuirii globale (obiectivul secundar al studiului). Beneficiile privind obiectivul primar (iDFS, invasive disease free survival) au rămas similar celor observate în analiza anterioară (follow-up la 2 ani și jumătate).

Aproximativ 5% din cazurile de cancer de sân prezintă mutații patogene sau posibil patogenele la BRCA1 și 2, acestea fiind mai frecvente la pacientele mai tinere, cu un istoric familial de cancer de sân. Pacienții cu variante patogene la nivelul BRCA1 au o predispoziție pentru cancer de sân triplu negativ, iar cei cu tumori pozitive pentru receptorul de estrogen au mai frecvent variante patogene sau posibil patogene la nivelul BRCA2. Aceste mutații determină un deficit în mecanismele de reparare ADN prin recombinare omoloagă.

olaparib mecanism de actiune
În cazul unei mutații patogene în genele BRCA intra în acțiune un mecanism de reparare prin polimeraze de tip poli-ADP-riboză (PARP), care suplinește deficiența de recombinare omoloagă. Inhibitorii PARP (olaparib) împiedică aceste mecanisme alternative de reparare a ADN-ului și conduc la moarte celulară.

Olaparib (Lynparza) este un inhibitor PARP și primul tratament aprobat de către FDA, în 2018, pentru  pacienții cu cancer  de sân HER2-negativ, stadiu metastatic, la persoanele care prezintă mutații la nivelul genelor BRCA 1/2. Studiul OlympiA a pornit de la ipoteza că inhibitorii PARP ar demonstra beneficii și ca terapie adjuvantă pentru pacienții cu cancer de sân în stadiile II-III, cu mutații germinale BRCA1/2.

Prin cancer de sân în faze incipiente (early breast cancer) sunt desemnate tumorile localizate la nivelul sânului, cu sau fără implicarea ganglionilor limfatici regionali și absența metastazelor. Rata de supraviețuire pentru cancerul de sân localizată (doar în regiunea sânului) este de 99% iar pentru cancerul de sân care s-a răspândit în țesuturile din jur sau în ganglionii limfatici este de 86%. Anumite categorii de paciente cu cancer de sân incipient și mutații BRCA1 și 2 au un risc mare de recurență, chiar și în urma rezecției chirurgicale și terapiei sistemice. În ciuda terapiilor standard, 10-15% din pacientele la risc înalt nu vor supraviețui mai mult de 3-4 ani de la diagnostic. Această categorie de paciente reprezintă populația țintă din studiul OlympiA.

În cadrul Sesiunilor Plenare ESMO 2022, au fost prezentate date în premieră care arată rolul terapiilor țintite și imunoterapiilor în stadii mai puțin avansate și pentru alte tipuri de cancere. Pe lângă OlympiA, au fost prezentate rezultate din studiul KEYNOTE-091 care arată beneficiile demonstrate de pembrolizumab ca tratament adjuvant în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), în stadii incipiente.

Olaparib, aprobat ca tratament adjuvant în cancerul de sân
Sursa: Cancer Network (https://www.cancernetwork.com/)

Citește și